‘Ekonomi 5, 9 büyüdü’ açıklamalarına ekonomistlerden yanıt: Anlamsız

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜİK, ekonominin 5,9 büyüdüğünü kaydetti. Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Bu dönemde ortalama enflasyon yüzde 50,3 olduğu için bu büyüme, gelirini enflasyon oranında artıramayanlar için bir anlam ifade etmiyor” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın üçüncü çeyreğine (Temmuz-Eylül dönemi) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Verilere göre ekonominin 5,9 büyüme kaydettiği açıklandı. GSYH’yi oluşturan faaliyetlere göre yılın üçüncü çeyreğinde geçen yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak, inşaat yüzde 8,1, sanayi yüzde 5,7, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 5,1, hizmetler yüzde 4,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,6, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,7, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 1,7, tarım sektörü yüzde 0,3 arttı. Ürün üzerindeki vergiler eksi sübvansiyonlar da yüzde 16,5 artış gösterdi. Söz konusu dönemde mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 2,5 azaldı.

Ekonomist Mustafa Sönmez, Mahfi Eğilmez ile Oğuz Demir, büyüme rakamlarını X sanal medya platformu üzerinden yorumladı. 

‘Büyüme anlam ifade etmiyor’

Ekonomist Mustafa Sönmez, “Seçim şekerlemelerine rağmen, 2022 3. ç. den 2023 3ç. e kadarlık 1 yılda yüzde 5’e yakın büyüyen milli gelir pastasında, işgücünün payı yüzde 30’da kalırken, kar, faiz, rant gelirleri yüzde 48 olmuş. Büyüme, adaletsiz! Grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı kullanılmadıkça adaletsizlik azalmaz” diye belirtti.  

Ekonomist Mahfi Eğilmez, “GSYH Üçüncü Çeyrekte yüzde 5,9, ilk 9 ayda yüzde 4,6 büyüdü. Bu dönemde ortalama enflasyon yüzde 50,3 olduğu için bu büyüme, gelirini enflasyon oranında artıramayanlar için bir anlam ifade etmiyor” şeklinde paylaşımda bulundu.

Ekonomist Oğuz Demir ise, paylaşımında şunları ifade etti: “Bir önceki çeyreğe göre 3. çeyrekte büyüme yüzde 0,3’te kaldı. Ekonomideki yavaşlamayı büyüme verileri de doğrulamış oldu. 4. çeyrekte yavaşlamanın devam ettiğini göreceğiz. Enflasyon için olumlu ama bedeli ağır bir süreç demiştik ya, aynen öyle!.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Ekonomi 5, 9 büyüdü’ açıklamalarına ekonomistlerden yanıt: Anlamsız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir