Emine Şenyaşar, Adalet Bakanlığı’na yapılan yürüyüşe tekerlekli sandalyeyle katıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar ile Emine Şenyaşar, Urfa’da başladıkları Adalet Nöbeti’ni Ankara’da sürdürüyor. Emine Şenyaşar, bugün de tekerlekli sandalyeyle Adalet Bakanlığı’na gitti.

Şenyaşar, Meclis bahçesinde Yeşil Sol Parti Milletvekili Ferit Şenyaşar ve Burcugül Çubuk ile basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, “Adalet” yazılı döviz de taşındı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, açıklamada konuşan Ferit Şenyaşar, yaşanan katliam sürecini anlatarak, adalet talebinin yerine getirilmediğini ve bu nedenle başlattıkları adalet nöbetini Ankara’ya taşıdıklarını, her gün Adalet Bakanlığı’na yürüyüş düzenlediklerini paylaştı.

Daha önce Adalet Bakanı Yardımcısı Ramazan Can ile görüştüklerini aktaran Şenyaşar, bir sonuç çıkmadığını ve bu nedenle sonuç alana kadar bakanlığa yürümeyi sürdüreceklerini ifade etti. Şenyaşar, Ankara’da bulundukları süre zarfından çeşitli hak ve hukuk örgütleri ile temaslarını sürdürdüğünü ve ileri dönemde bu örgütlerin temsilcileri ile eylemlerini büyütmek için çabalarını sürdüreceğini de paylaştı.

Yürüyüşe tekerli sandalye ile katıldı

Açıklamanın ardından Şenyaşar ve milletvekilleri, Meclis’ten Adalet Bakanlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada Emine Şenyaşar, tekerlekli sandalyeyle yürüyüşe katıldı. Şenyaşar’ın diz liflerinin yırtıldığı ve bu nedenle yürütmekte zorluk çektiği, önümüzdeki günlerde ameliyat olacağı öğrenildi. Adalet Bakanlığı’na gelen Şenyaşar, bakan ile görüşmek için içeri girmek istedi.

Bakanlığa girişi engelleyen polise tepki

Ancak bakanlık kapısındaki güvenlikler, kapıyı kapatarak girişi engelledi. Bu sırada aileyi engelleyen bir polis de Şenyaşar ailesine, “Sosyal medyada paylaşım yapmak için böyle yapmayın” dedi. Ferit Şenyaşar, polise iki kardeşi ve babasının öldürüldüğünü, bir kardeşinin ise cezaevinde olduğunu, yıllardır adalet talebinde bulunduklarını ancak bu taleplerinin yerine getirilmediğini belirterek, tepki gösterdi.

Erdoğan’a tepki: Katliam yapanları serbest bıraktılar

Aile, daha sonra uzun süre boyunca kapıda bekletildi. Kapıda oturma eylemi düzenleyen ailenin görüşme talebine dair olumlu ya da olumsuz herhangi bir geri dönüş yapılmadı. 2 saat boyunca bakanlık kapısında oturan Emine Şenyaşar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bakana tepki gösterdi. Erdoğan’ın katliam yapan vekilleri koruduğunu söyleyen Emine Şenyaşar, “Oğlum 6 yıldır tek kişilik hücrede tutuluyor. Erdoğan bizi canlı canlı mezara koydu. İçimdeki ateş Emine’nin içine de düşsün. Adaletiniz olsaydı insanlar hastanenin içinde kafası kesilmezdi. Daha sonra hastaneyi aynı gece boyadılar. Katliam yapanları serbest bıraktılar” diyerek, tepki gösterdi.

‘Adalet sisteminiz yansın’

Bir ailenin yok edildiğini belirten Şenyaşar, “Benim güzel yuvamı dağıttılar. Adaletiniz bu mu? Adalet sisteminiz yansın, üzerinize kapılar kapansın. Adalet Bakanı niye çıkmıyor? Korkak niye çıkmıyor? Kafirlerin devleti de var. Hangisinde böyle bir şey yaşandı” dedi.

Katliama dair görüntülerinin tamamının ortaya çıkarılmasını talep eden Şenyaşar, “Kayıtları niçin çıkartmıyorsunuz? Çıkartın, oğlum suçlu ise cezaevinde kalsın. Hatta beni de alın. Yeter artık, içime ateş düşürdünüz, içinize ateş düşsün” diye konuştu. Şenyaşar, eylemin ardından Meclis’e geri döndü.

Ne olmuştu?

Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, seçim çalışmaları sebebiyle iş yerlerini ziyaret etmiş ve taraflar arasında çıkan kavgada Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler ağır yaralanarak Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. AKP’li Yıldız’ın yakınları, Şenyaşar ailesine kaldırıldıkları hastanede de saldırmış ve tekrar çıkan kavgada Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Celal Şenyaşar ve Adil Şenyaşar ile milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız ölmüş, sekiz kişi yaralanmıştı.

Saldırıda ağır yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı ve Fadıl Şenyaşar tutuklanmıştı. AKP’li Milletvekili Yıldız’ın ağabeyi Enver Yıldız ise 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da 50 kişilik koruma ordusuyla Urfa Adliyesi’ne giderek teslim olmuş ve tutuklanmıştı.

Dosya önce ikiye ayrıldı sonra birleştirilmişti

Katliam soruşturması “işyeri” ve “hastane” olarak ikiye ayrılmıştı. İşyeri ile ilgili yapılan yargılamalarda, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verilmişti. 2 Nisan 2021’de Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, 9 Aralık 2022’de Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmuştu.

“Hastane” dosyası ile ilgili 4 yıl 4 ay süren soruşturma sonucunda gizlilik kararı kaldırılarak iddianame hazırlanmıştı. Dava kapsamında yargılanan 19 sanık hakkında hapis cezası talep edilmişti. İlk duruşma 17 Ocak’ta Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü.

Mahkeme, 1 Şubat’ta verdiği ara karar ile “Hastane” ve “İşyeri” dosyasını birleştirerek davanın görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Mahkeme de 15 Mart’ı duruşma günü olarak belirlemişti ancak Maraş merkezli depremlerden dolayı görülemeyen duruşmanın bugün yapılmasına karar verilmişti.

Aile adalet sağlanmazsa nöbete Ankara’da devam edeceğini açıklamıştı

Şenyaşar ailesi, Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti, 846’ıncı gününde son bulmuştu. Aile, 18 Temmuz’da Malatya’da görülecek davada adalet sağlanmaması durumunda nöbetlerine Ankara’da devam edeceğini açıklamıştı.

Aile engellenmişti

Urfa’daki adalet nöbetini Ankara’ya taşıyan ve Adalet Bakanlığı’na yürümek isteyen Şenyaşar ailesi engellenmişti. Anne Emine Şenyaşar, Meclis önünde oturmaya başlamıştı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Emine Şenyaşar, Adalet Bakanlığı’na yapılan yürüyüşe tekerlekli sandalyeyle katıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir