Gazeteci Canözer’in yargılandığı davanın reddine karar verildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazeteci Beritan Canözer’in yargılandığı davanın mükerrer olduğu gerekçesiyle mahkeme davanın reddine karar verdi. 

Gazeteci Beritan Canözer’in hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Canözer ve avukatı Muharrem Erbey hazır bulunurken açık tanık Ümit Akbıyık da bulunduğu yerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Ayrıca Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve meslektaşları, destek amaçlı izleyici salonunda yerini aldı. 

‘Beyanlar kes kopyala yapıştır’

İlk olarak savunma yapan Canözer, “Önceki duruşmada da belirttiğim gibi 10 yılı aşkındır Diyarbakır’da gazetecilik yapıyorum. Mesleğim gereği kamuoyunu ilgilendiren her haberi takip ediyorum ve haberleştiriyorum. İlk gözaltına alındığım 2015 yılından bu yana süreklileşen bir yargı tacizi ile karşı karşıyayım. Ya açık tanık/ gizli tanık beyanlarıyla ya da yaptığım haberler sonucunda hakkımda soruşturmalar açılıyor. Daha önce birçok davada beraat, takipsizlik, HAGB aldım. Beraat aldığım davalarımdan biri de yine 4 açık tanık beyanı sonucu Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde yürütülmüştü. Bu davada da Sur’da yaptığım haberler, Sur’a girmem suç olarak önüme çıkarılmıştı ve beraatle sonuçlandı. Zaten önünüzdeki dosyada da buna ilişkin bilgi var. Ancak elbette bir gazeteci olarak kentte yaşanan toplumsal bir olayı takip etmek, haberleştirmek benim sorumluluklarımdan biridir. Bu davada da açık tanık olarak dosyada yer alan Ümit Akbıyık hakkımda Sur’da haber takip ettiğim ile ilgili beyan vermiş ancak zaten ben bunu gizli yapmadığım için tanığın verdiği beyanlar da çok sıradışı değildir. Öte yandan tanık ilk olarak Ocak 2023’te verdiği ifadede benim sadece gazeteci olduğumu bildiğini söylerken 4 Mayıs ve 12 Haziran tarihlerinde verdiği beyanlarda noktasından virgülüne aynı beyanı vermiş olup alenen kopyala yapıştır ifade sunmuştur. Bu iddiaların makul olmadığını belirtmek istiyorum” dedi. 

‘Yaptığım haberler arasında seçilme yapılmış’

10 yılı aşkındır 800 haber içerisinden 20-30 tanesini ayıklayıp dosyaya eklendiğine dikkat çeken Canözer, bunun örgüt propagandası olduğunu söylemek gazeteciliğin manipüle edildiğini söyledi. Canözer, “Sanki sadece bu tarz haberler yapıyormuşum algısı yaratmaktır. Ancak ben politika, kadın, çocuk, ekoloji, ekonomi, spor, sağlık gibi birçok konuda ve alanda onlarca haber yaptım. Sur haberleri nedeniyle daha önce de yargılandım ve beraat ettim. O zaman da gazeteciydim bugün de gazeteciyim farklı bir konumum yok. 2015 ve 2016 yılını anlattığı için bağlantı devam ediyor. Yani aslında mükerrer bir yargılanma söz konusudur. Bu dosyanın en simge olayı ise fotoğraf makinamın hala emniyetin elinde inceleme adı altında tutuluyor olmasıdır. Ayrıca en temel konu Kürt basınında çalışmamdır. Bu da suç değildir. Tüm bunların ışığında beraatimi talep ediyorum” sözlerine yer verdi. 

‘Açık tanık şüpheli bir gözaltı süreci geçirdi’

Sonrasında savunma yapan avukat Muharrem Erbey, yazılı savunma sunduklarını ve savcının mütalaasına iştirak etmediklerini kaydetti. Erbey, “Açık tanık müvekkille tanışır tanışmaz müvekkilin kendisine örgüt üyesi olduğunu söylediğini belirtti. Bu hayatın olağan akışına aykırı bir durumdur. Açık tanık gözaltı sürecinde çelişkili ve şüpheli bir süreç geçirmiştir. 17 adres göstermiş 600’ü aşkın da isim vermiş. Bunu yapması için uyumaması, yememesi, içmemesi gerekir. Bunun da imkanı yoktur” diyerek Beritan’ın yaptığı haberleri mahkemeye sundu. 

‘Türkiye’nin gazetecilere fobisi var’

Erbey savunmanın devamında şu ifadelere yer verdi: “Dosyada suç teşkil eden somut bir şey yok. Yapılan ev aramalarında suç teşkil eden bir şey de bulunmadı. Fakat fotoğraf makinesine el konuldu ve verilmedi. Gözaltına alınan her Kürt gazetecinin malzemelerine el konuşuyor işlevsiz bırakmak için. Yine en çok tutuklu gazeteci Türkiye’de bulunuyor. Türkiye’nin gazetecilere fobisi var. Müvekkilin beraatını talep ediyorum.”

Mahkeme, Canözer’in yargılandığı dosyanın daha önce Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülerek beraat ettiğini, dosyanın mükerrer olduğunu belirterek davanın reddine karar verdi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gazeteci Canözer’in yargılandığı davanın reddine karar verildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir