Usta öğreticilerin maruz kaldıkları Meclis gündeminde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HEDEP Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, usta öğreticilerin kısmi süreli, geçici, güvencesiz çalıştırılmasını ve birçok ayrımcılığa maruz kalmasını Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, usta öğreticilerin kısmi süreli, geçici, güvencesiz çalıştırılmasını, sosyal güvenlik haklarından en az düzeyde yararlandırılmasını ve birçok ayrımcılığa maruz kalmasını Meclis gündemine taşıdı. Türkiye’de eğitim sisteminde yaşanan sorunlardan birinin de öğretmen/öğreticilerin eşitlikçi olmayan özlük hakları ve ücretleri olduğuna dikkat çeken Bartın, eğitim içerisinde öğretmen/öğretici olarak en az 6 farklı statüde öğretmenin istihdam edildiğini ifade etti.

Bartın sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Sayıları yaklaşık 100 bin olduğu kaydedilen kadrosuz usta öğreticilerden emekli olmak isteyenlere getirilen borçlandırma yöntemi birçok usta öğretici için geçerli koşullar sağlanmadığından çoğunlukla yararlanamamaktadırlar. Usta öğreticiler kamu hizmeti vermelerine rağmen kamu emekçilerinin haklarına sahip olmaması iş barışına aykırı olduğu gibi iş hayatında var olan eşitsizliği de daha da derinleştirmektedir.”

Bartın, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması üzere şu soruları sordu:

 “* Bakanlığınız bünyesinde eğitim veren kurumlarda usta öğretici olarak istihdam edilen kişi sayısının son 20 yılda yıllara göre dağılımı nedir?

* Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki usta öğreticilerin kadrolu ve güvenceli çalıştırılmamasının gerekçesi nedir?

* Usta öğreticilerinin özlük haklarının adil ve eşit bir şekilde gözetilmesi, kadrolu ve güvenceli çalışmasına yönelik çalışmanız ne zaman olacaktır?

* Usta öğreticiler tam gün çalışmalarına rağmen prim ödenekleri neden saat bazında hesaplanmaktadır?

* Tam zamanlı çalışan bir usta öğreticinin emeklilik hakkından yararlanması için çalışması gereken saat ve gün sayısı kaçtır/kaç yıl prim yatırmış olması gerekir?

* Usta öğreticilerin işsiz kaldıkları dönemlerde işsizlik ödeneği alabilmelerine dönük bir çalışmanız var mıdır?

* Mesleki eğitim veren usta öğreticilerin eğitim için yaptıkları harcamaların Bakanlığınız tarafından karşılanması için yürütülen bir çalışmanız olacak mıdır?”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Usta öğreticilerin maruz kaldıkları Meclis gündeminde

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir