HEDEP Muş vekili: Gimgim’da AKP’ye oy vermeyen engellilerin maaşı kesildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Engellilerin ve bakıma muhtaç yurttaşların yaşadığı ekonomik sorunlara dikkat çeken HEDEP’li Sümeyye Boz, Muş’un Gimgim ilçesinde AKP’ye oy vermeyen engelli yurttaşların maaşlarının kesildiği bilgisini verdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Saadet Partisi’nin engellilerin sorunlarının araştırılmasına ilişkin verdiği araştırma önergesi kapsamında Meclis Genel Kurulu’nda söz aldı.

251 bin bakıma muhtaç yüzde 70 engelli var

Boz, yoksulluk sınırının asgari ücretin dört katı olduğunu ve çok ciddi bir ekonomik kriz olduğunu bundan en çok yara alan kesimlerin başında ise engellilerin geldiğine işaret etti. Yüzde yetmişin üstünde en az 251 bin engelli ve bakıma muhtaç yurttaşın olduğunun bilgisini paylaşan Boz, “Bu 251 bin yurttaşın almış oldukları ödenek ise ihtiyaçlarını karşılayabilecek miktarda değildir. En korunaksız, en korunması gereken kesimlerin başında gelen engelliler, en fazla ve ilk gözden çıkarılanlar oluyor” dedi.

AKP’nin politikasını anlattı

AKP’nin engellilere ilişkin politikasına işaret eden Boz, AKP’nin engelleri kendini muhtaç etmek üzerinden politika geliştirdiğini belirtti. Boz, “İktidar, engelliliğe bağımlılık ve muhtaçlık çerçevesinde yaklaşıyor ve aynı zamanda geleneksel bir perspektiften bakarak tıbbi, medikal bir yaklaşımı esas alarak da onları sağlamcı bir ideolojik çerçeveye yerleştirmeye sevk ediyor. Şöyle ki: Bu yaklaşımla beraber, engellilere yönelik tutumu; kamusal hizmetlere erişimini, sosyal ve siyasal katılımını hedef alıyor, onların taleplerini görmezden geliyor, dışlıyor ve önerilerini ise küçümsüyor. Engelli şahıs yerine ailesinin dikkate alındığı maddi yardımlar ve ödenekler keyfî verilmekle beraber keyfî de kesilmeye başlanıyor, hem toplumsal alanda onların varlıkları bir şekilde geliştirilmeyerek, onlara yönelik politikalar yapılmayarak hakları gasbediliyor ama aynı zamanda ‘toplumsal yardım’ adı altında onları yaşamdan uzak tutuyor” diye konuştu.

Maaşları kesildi

Boz, Muş’un Gimgim ilçesinde AKP’ye oy vermeyen engelli yurttaşların maaşlarının kesildiği bilgisini de paylaşan Boz, “Aynı şekilde Şırnak’ta 16 mayıs tarihinden itibaren il ve ilçelerde yaklaşık 2 bin kişinin maaşları kesildi ve bunların birçoğu da engelli yurttaşlardı, kaldı ki gerekçe ise şöyle gösterildi: Aile bireyleri içerisinde HEDEP partimiz içerisinde üyelerin ve yöneticilerin olması. Böyle baktığımızda engelli yurttaşlar artık yardımları kesilecek tehdidiyle siyasi fikirlerini ve düşüncelerini bile açıklayamaz hâle geldiler” diyerek, tepki gösterdi.

‘İstihdam koşulları yaratılmalı’

Engellilere ödenen ödeneğin çalışmaları halinde de devam etmesi gerektiğinin altını çizen Boz, bu durumun kayıt dışı çalışmanın da önüne geçileceğini belirtti. Boz, bu durumun ayrıca çalışma hakkını sadece ücrete indirgeyen bir yaklaşımına da son vereceğini vurguladı. Boz, “Engelliler sosyal yardıma bağımlı, sınırlı ve yoksul bir yaşam çerçevesinin dışına ancak ve ancak insan onuruna yakışır iş ve istihdam koşullarıyla, üreterek ve sosyal ekonomik yaşama katılarak dâhil olabilirler. Başta engelli yurttaşlar olmak üzere tüm halkımızı saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum” diye kaydetti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HEDEP Muş vekili: Gimgim’da AKP’ye oy vermeyen engellilerin maaşı kesildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir