Muş vekili Boz: Kürt kadınları dünyaya örnek olan modeli uygulayacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AKP’nin kadın özgürlükçü paradigmanın bir yönetim olarak hafıza yaratması ve topluma etkisinden korktuğunu belirten HEDEP’li Sümeyye Boz, “Kürt kadınları, dünyaya örnek olan önerdiği modeli uygulayacağı alanları ve koşulları mutlaka yaratacaktır” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Muş Milletvekili Sümeyye Boz, 5 Aralık Kadınların Siyasi Temsil Hakkı Günü’ne ilişkin Meclis Genel Kurulu’nda konuştu. Kadınların verdikleri mücadele sonucu bu hakkı elde ettiğini ifade eden Boz, “Kadınların kazanımları, şimdiye kadar elde etmiş oldukları bütün kazanımlar aslında kadınların mücadelesi sonucunda elde ettikleri kazanımlardır; birileri tarafından lütuf olarak verilmemiştir, kazanım sonucu elde edilmiştir tıpkı seçme ve seçilme hakkında olduğu gibi. Seçme ve seçilme hakkı da yine kadın mücadelesiyle elde edilen, alınan bir haktır” diye konuştu.

‘Kadın iradesine ipotek’

AKP’nin kadınlara yönelik saldırılarına dikkat çeken Boz, belediyelerde eşbaşkan olan kadınların görevden alınmasına işaret etti. Boz devamla, “Yerel seçimlerin arifesinde belediyelerde kaçırılan mallar, paralar, yandaşa peşkeş çekilen ihaleler, taşınmazlar Sayıştay raporlarıyla ayyuka çıkmışken biz bugün burada Kürt halk iradesine konulan ipoteği; kadın iradesine, kadının seçme ve seçilme hakkına konulan ipoteği konuşmak durumunda kalıyoruz ne yazık ki. Elbette konu seçme ve seçilme hakkı olarak değerlendirilebilecek bir mesele değil çok ötesinde bir konu. Kadınların özgürlüğü, siyasete katılımı sadece bir seçime indirgenemeyecek bir meseledir; bunun ötesinde, bir özgürlük ve eşitlik meselesidir yani aslında bir zihniyet meselesidir çünkü yasalar ne kadar özgürlükçü olursa olsun eğer erişim mümkün değilse orada bir problem var demektir” diye kaydetti.

Kadın düşmanlığı

Boz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt halkının iradesine sömürge valileri gibi kayyum atanması sadece Kürt düşmanlığıyla açıklanmaz, aynı zamanda kadın düşmanlığıyla da açıklanabilir elbette. Çünkü eğer öyle olmasaydı eş başkanlık sistemini kayyumların getirilmesi için gerekçe olarak göstermezlerdi, eğer öyle olmamış olsaydı onlarca kapatılan yani kayyumlar tarafından kapatılan kadın kurumlarından ve gasbedilen kadın haklarından bahsetmemiş olurduk. Şöyle bakınca, eş başkanlık sisteminin aslında onların nezdinde bir eşit yetki ve eşit iktidar paylaşımı olarak görüldüğünü görüyoruz ancak eş başkanlık sistemi onların düşündüğü gibi değil. Eş başkanlık sistemi aslında seçilmiş olan kadın ve erkeğin eşit temsiliyetine dayanarak demokratik, toplumsal siyasetin kurumsal kimliği olarak örgütlenmesi ve Meclis sistemiyle kolektif olarak eş güdümlü bir şekilde yürütülmesini amaçlamakta.”

‘Kürt kadınları modeli uygulayacak’

Bu durumun siyasetin demokratikleşmesi için bir hamle olduğunu ancak buna karşı bir korkunun olduğunu belirten Boz, “Kadın ve erkek eş başkanlarından kaynaklı değil, asıl korku yaratan demokratik siyasetin kadın özgürlükçü paradigmasının bir yönetim olarak hafıza yaratması ve bu hafızanın toplumdaki etkisidir. Ancak şunu söylüyoruz: Bu hafıza hâlâ dipdiri, hâlâ taptaze.  Kürt kadınları, yönetim hafızasını canlandıracağı ve dünyaya örnek olan önerdiği modeli uygulayacağı alanları ve koşulları mutlaka yaratacaktır. Türkiye, totaliter bir rejime doğru dört nala giderken, işte, Türkiye ve Türkiye halklarını kurtaracak olan bir yönetim biçimi, eş başkanlıkla beraber, kadın özgürlükçü paradigmanın hayata geçirilmesidir. Bu sebeple, her zaman, bu erkek zihniyetine, kayyum zihniyetine bulunduğumuz her yerden mücadele etmeye ve bu politikaları teşhir etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Muş vekili Boz: Kürt kadınları dünyaya örnek olan modeli uygulayacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir