İran’daki eylemlere destek veren İranlı ünlü oyuncu tutuklandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rojhılat ve İran’da Kürt kadın Jina Emînî’nin gözaltında katledilmesi ardından patlak veren eylemlere destek verdiği için İranlı ünlü aktris Mitra Hecar tutuklanarak Evin Cezaevi’ne gönderildi.

Rojhılat ve İran’da Kürt kadın Jina Emînî’nin gözaltında şüpheli ölümü ardından patlak veren gösterilere destek verdiği için aktris Mitra Hecar’ın Tahran’daki evinde gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Evin Cezaevine gönderildiği kaydedildi.

İran resmi haber ajansı IRNA’da yer alan haberde, Sinema Evi’ne bağlı sanatçıların tutuklanmasından sorumlu takip komitesinin üyesi Mehdi Kuhiyan, ünlü sinema oyuncusu Hecar’ın tutuklandığını duyurdu. Haberde, Hecar’ın tutuklanma nedenine ilişkin ayrıntı yer almadı.

Çevre aktivisti kimliğiyle de bilinen ve ülkedeki gösterilere destek veren sanatçılar arasında yer alan Mitra Hecar geçen ay “sosyal medyada belgesiz ve provakatif içerik yayınlanmak” suçlamasıyla savcılıkta ifade vermişti.

4 Şubat 1997’de dünyaya gelen Mitra Hecar onlarca filmde başrol oynadı. Oyuncunun Fecre Film festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görülmüştü.

13 Eylül’de ahlak polislerinin gözaltına aldığı 22 yaşındaki Kürt kadının işkenceye maruz bırakılması ve 16 Eylül’de hayatını kaybetmesi ardından 17 Eylül’deki cenaze töreninde başlayan gösteriler tüm İran’a yayılarak bugüne kadar devam etti.

İran hükümetinden yapılan açıklamada aralarında güvenlik güçlerinin de yer aldığı 200 kişi gösterilerde hayatını kaybetti.

Ancak insan hakları örgütleri ölü sayısının 448’e ulaştığını ve binlerce tutuklama ile kaçırma olaylarının olduğunu belirtiyor. Gösterilere destek verdiği gerekçesiyle çok sayıda aktivist, gazeteci, sporcu, öğretmen, üniversite hocası, müzisyen ve sinema sanatçısı tutuklandı. Bazıları mahkemeye çıkarılarak idamla yargılandı.

Kürt rapçi ve söz yazarı Saman Yasin ile İranlı ünlü rapçi Toomaj Salehi gösterilere destek verdikleri için idamla yargılanıyor.

Ünlü Kürt futbolcu Wurya Gafuri, kadın oyuncular  Hengameh Ghaziani ve Katayoun Riahi savcılık tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde sosyal medya paylaşımlarıyla “isyanı teşvik ve tahrik edici” eylemde bulunmak suçundan gözaltına alınmışlardı. Ünlü isimler daha sonra kefaletle serbest bırakılmışlardı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İran’daki eylemlere destek veren İranlı ünlü oyuncu tutuklandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    20 Eylül 2023, 09:09

    […] başörtüsü zorunluluğunu protesto eden şarkıcı Mehdi Yarrahi’nin iddianamesi hazırlandı. […]

    Cevapla