Kars’ta çöpten tepeler oluştu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kars merkeze yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunan Karadağ Mahallesi’nde, yıllardır biriken çöplerden tepecikler oluştu. Çöpler, halk sağlığını, çevreyi, hayvan sağlığını ve tarihi yapıları tehdit ediyor.

 

Yoğun bir şekilde hayvancılık yapılan mahallede kanalizasyon ve doğalgaz altyapısı bulunmadığı için çöpler, mahallenin dört bir yanına yayılmış durumda. Gazete Münevver’den Selda Manduz’un haberine göre, çöp dağları, mahalle halkının yanı sıra hayvan barınağındaki köpekler ve tarım arazilerinde çalışanlar için de tehlike oluşturuyor.

 

İnsan Hakları Derneği (İHD), CHP ve HDP milletvekilleri, mahallenin çöp sorununu defalarca gündeme taşıdı. Ancak, sorunun çözümü için herhangi bir adım atılmadığı belirtiliyor.

 

Hayvan barınağındaki köpekler, mahalledeki çöp dağlarında besleniyor. Başıboş sokak köpekleri nedeniyle mahalle halkı, güvenlik kaygısı yaşıyor. Kars’ın et ve süt ihtiyacının bir kısmını karşılayan mahalle halkı, çöp sorununun çözülmesi için yetkililerden yardım istiyor. Çöp dağları, mahallenin yolunu bile kapatmış durumda. Mahalle, aynı zamanda tarihi sit alanı içerinde yer alıyor. DEM Parti Kars Belediye Eş Başkan Adayı Kenan Karahancı, Karadağ Mahallesi ile ilgili çalışma yaptıklarını belirterek mahalledeki çöp sorunu için proje geliştirdiklerini ifade etti.

Kars’ta çöpten tepeler oluştu - kenan 2

Mahalle hizmetten yaralanmıyor

 

Karadağ Mahallesi sakinlerinin talihsiz bir süreç yaşadığını ifade eden Karahancı, mahalledeki halk sağlığı sorununa dikkat çekerek, “Karadağ Mahallesi Kars’ın dışında kendisini köy gibi hisseden şehirleşmemiş, şehrin olanaklarından hemen hemen hiç yararlanamamış bir mahalle. Karadağ Mahallesi, düzensiz çöplerin depolandığı bir alan oysa orada sadece insanlar yaşamıyor. İnsanların dışında ekonomik sisteme katkı sağlayan hayvan çiftlikleri var. Buraya dökülen düzensiz çöpler hem ekolojik alanların tahrip olmasına neden oluyor hem hastalıkların yayılmasına neden oluyor hem de oradaki hastalığı oluşturan atıklar şehir merkezine taşınıyor” ifadelerini kullandı.

 

Kars’ta çöpten tepeler oluştu - Kars

Karadağ Mahallesi’nin düzensiz çöp depolama alanı olarak kullanılmasının yasal olarak da doğru olmadığını söyleyen Karahancı, mahallede bulunan tarihi tabyaların zarar gördüğüne dikkat çekti

 

Karahancı, “Karadağ mahallesi tarihi yapıların bulunduğu bir alan çöplerin oraya götürülmesi bile yasal olarak yanlış. İnsanların ihmal edilmesi yetmiyor gibi tarihi eserlerde göz ardı ediliyor” dedi.  Karadağ Mahallesi’ndeki çöplerin taşınması ve katı atık tesisi kurulması için kamu kurumları ile ortak hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Karahancı,  Ardahan il sınırları içerisinde yer alan katı atık tesisinin uzun vadede çözüm olabileceğini söyledi.

 

“Karadağ’ı biz bu talihsiz süreçten kurtaracağız”

 

Önceliklerinin, “Çöplerin düzensiz değil düzenli depolanabileceği bir alan yaratmak” olduğunu ifade eden Karahancı, daha önceki başarısız girişimleri de anımsatarak, “Daha önce bununla ilgili Kümbetli Köyü arazisi sınırlarında bulunan bir bölgede katı atık tesisi kurulması projesi bir takım nedenlerden dolayı faaliyete geçmedi. Geçtiğimiz yıllarda Kars ve çevresinde Belediyeler Birliğinin birlikte hareket edebileceği ve çöp arıtma sistemi kurabileceği bir girişim vardı, bu da sekteye uğramış üzerinde durulmamış. İşin kolayına kaçılmış. Bir mahalle göz ardı edilerek eski usul bir depolamaya gidilmiş” diye konuştu.

 

“Karadağ’ı biz bu talihsiz süreçten kurtaracağız” diyen Karahancı, “Biz geldiğimizde, Ardahan çevresinde yer alan katı atık tesisinin bölgeye cevap verecek kapasitede olduğunun duyumunu aldık.  Protokol ile birlikte yapabilirsek buradaki katı atıkları o tesise  aktarabiliriz. Bu çözüm olmazsa herhangi bir orun çıkarsa yine kendi bölgemizde katı atık tesisi oluşturabilecek bir yer belirlemek ve kuracağımız katı atık tesisiyle aynı zamanda elektrik üreteceğimiz bir tesis oluşturacağız. Tesisle birlikte mahalleyi çöplerden arındırıp  katı atık tesisiyle birlikte ekonomik bir gelir modeli oluşturmak gibi bir projemiz var. Bunu yaparken de kentte çöpleri ayrıştıracak bir sistemi oluşturmamız gerekiyor.  Modern kentlerde çöpler ayrıştırılıyor, bu modeli Kars’ta uygulaya cağız. Karadağ’ı biz bu talihsiz süreçten kurtaracağız” dedi.

 

 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kars’ta çöpten tepeler oluştu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir