Kars’ta muhalefet partileri: Erken seçim kararına şaşırmadık!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılması planlanan erken seçim için siyasi partilerin il başkanları ortak mücadelenin ve seçim güvenliğinin önemine dikkat çekti.

MHP genel başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘bu işi mayısta bitirelim’ demecinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihini 14 Mayıs 2023 olarak açıkladı. Erdoğan, seçimin bir erken seçim olmadığını belirterek, resmi olarak bir yetkisinin olduğunu ve bunu 10 Mart’ta kullanacağını ekledi. Bu açıklamaların ardından erken seçim kararına dair muhalefetin sessizliği ve hazır olup olmadıkları merak konusu olmuştu. En son CHP Genel Başkanına neden sessiz kaldıkları sorulduğunda ‘Diyelim ki ses çıkardık nereye gidecek? Yüksek Seçim Kuruluna. O üyeleri atayan kim Erdoğan. Verdiği karara kim itiraz edecek? İtiraz edeceğin bir merci yok’ diye cevap vermişti.

Sosyolojik ve etnik yapısının farklılığı ile tanınan Kars’ta erken seçime karşı muhalefetin sessizliğini ve seçime nasıl hazırlanacakları konusunda Millet ittifakı bileşen partilerinden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Saadet Partisi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile konuştuk.

HDP Kars İl Eş Başkanı Cengiz Anli seçim partisi olmadıklarının ve seçimi bir araç olarak kullandıklarına dikkati çekerken, CHP il Başkanı Taner Toraman da erken seçim kararının MHP’yi kurtarma operasyonu olarak tanımladı. Saadet Partisi İl Başkanı Erkan Timuroğlu ise Millet İttifakının 40 ilde ortak adayla gireceklerinin bilgisini paylaştı.  

‘Bu seçim AKP’yi kurtarmayacak’

Türkiye’de hiçbir dönem seçimlerin zamanında yapılmadığını hatırlatan HDP’li Anli, “Her dönem iktidar partileri anket durumlarına, sıkışma anlarına veya artık siyaset üretemediklerinde uygun olan tarihte seçimleri uyguluyorlar. Bu durumlarda seçimi bir can simidi oluyor. AKP iktidarı dönemine baktığımızda normalde 4 seçim geçirmemiz gerekiyordu ancak sayarsak 10’un üzerinde seçim yapıldı. Ama bu seçim AKP’yi kurtarmayacak. Ömürlerini savaşlar ile uzatıyorlar ama savaşlarda bir yere kadar. Bu halkın sofrasında ki ekmeği gasp edip bomba ile takas edersen Türkiye’nin gireceği durum bu olur. Hukuk herkese lazım. Hukukun olmadığı yerde ekonomik, ticari, uluslararası diplomasi yönlerinde çöküntü olur” dedi.

Kars’ta muhalefet partileri: Erken seçim kararına şaşırmadık! - HDP Kars Il Es Baskani Cengiz Anli
HDP Kars İl Eş Başkanı Cengiz Anli

‘Seçim partisi değil ezilenlerin partisiyiz’

Emek ve Özgürlük ittifakının Türkiye halklarının umudu olduğunu belirten Anli konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz seçim partisi değiliz. Ezilen halkların ideolojik partisiyiz. Seçim bizim için bir araçtır. AKP’nin erken seçim kararı alacağı düşüncesindeydik. O nedenle seçime hazırız. Bakıldığında iki blok var bizimde 3’üncü Yolumuz olan Emek ve Özgürlük ittifakı var. Bu ittifak Türkiye halklarının umududur. Biz kimseye mecbur değiliz. İlkelerimiz var ve bu ilkelere saygı duyan, destek veren herkes ile oturup beraber karar alma kapısını açık bırakmışız. 2019’da stratejik bir hamle yaptık ve Türkiye’de çok şey değiştirdi. Türkiye’nin 3. büyük partisiyiz. Cumhurbaşkanı adayımızı belirleyip 2. turda da olacağız.”

‘Kars’ta en güçlü partiyiz’

Hazine yardımındaki hesaplarına bloke konulmasının yıldırma politikası olduğunu ifade eden Anli konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Bütün anketler gösteriyor ki Kars’ta en güçlü partiyiz. Seçimde 3 vekilin en az ikisini alma gücümüz mevcut. Kars’ta sadece Kürtler değil burada yaşayan Azeri, Terekeme ve tüm halkların partimize karşı olumlu bir yaklaşımı var. Son yıllarda akla gelen tüm zorluklar HDP üzerinden uygulandı ki amaç yıldırma ve güçsüz bırakmaydı. Ama HDP ayakta kalırken bu zulmü uygulayanlar gerilemeye devam etti. En son HDP’ in hazine yardımına bloke konuldu ancak bununla da bizi durduramazlar. Bu karar hukuki değil keyfidir ve halkımız tarafından büyük bir öfke ile karşılandı. İktidarın bu kararda geri adım atacağını düşünüyorum.”

‘Erken seçim MHP’yi kurtarma operasyonudur’

Erken seçim kararına şaşırmadıklarını söyleyen CHP il Başkanı Toraman ise, halkın yoksulluk konusunda zorlandığını dile getirdiklerinde seçimlerin normal tarihinde yapılacağının belirtildiğini söyledi. Eşi benzeri olmayan bir sistem ile yönetildiklerini ifade eden Toraman, “Kendi belediye başkanlarını, başbakanı görevden alırken bu durumu gördük. Halkın oyları ile seçilmiş yerel siyasetçileri kayyum politikaları ile görevden aldırırken gördük. İstanbul Belediye Başkanının siyaset yasağı almasında da gördük ki o nedenle şaşırmıyoruz. Erken seçim kararında mevsimsel geçişlerden bahsediliyor ama Haziran ayı güzel ve normal bir ay sadece plansızlıkları var. Haziran’a dek böyle gitme şansları yok ekonomik erimenin hızlanmasının önüne geçmek için erken seçim kararı aldılar. Biz Nisan öncesi gelecek olan öneriye parlamentoda destek verirdik. Ancak onlar seçim barajının yediye indirilmesi yani MHP’yi kurtarma ile ilgili yasal düzenlemeyi hayata geçirmeleri için Mayısa aldılar. Hangi tarihte olursa olsun biz seçime hazırız” dedi.

Kars’ta muhalefet partileri: Erken seçim kararına şaşırmadık! - CHP il Baskani Toraman kars
CHP il Başkanı Toraman

Her partinin ayrı bir programı olduğunu ancak mevcut bir ittifaka dahil olduklarını yineleyen Toraman, “Eğer genel merkez veya 6’lı masadan birlikte çalışma kararı çıkar ise birlikte çalışacağız. İddiamız Kars’ta Cumhur İttifakını bitirmek. HDP her koşulda bir milletvekili çıkarıyor zaten bizde iki milletvekilini çıkarmak istiyoruz. 6 aydır sandık sorumlularımızı tespit edip sisteme giriyoruz. Karsta sandıkların huzur içinde yönetilmesi için elimizden elen tedbirleri alacağız. 6’lı masa, diğer tüm parti ve sivil kurumlar ile sandık korumasına dair istişarede bulunacağız. Hem partili avukatlarımız hem de baro avukatları ile sandık korumasına dair tedbirler noktasında çalışmalar olacak” diyerek hedeflerini açıkladı.

‘Demokrasinin temeli tahammül edebilmedir’

HDP’nin hazine yardımının kesilmesi kararının anti demokratik olduğuna vurgu yapan Toraman, “Demokrasinin temeli tahammül edebilmedir insan haklarını tanımadır. HDP, diğer partiler gibi parlamentoda kurumu bulunan bir partidir. Vatandaşın iradesindeki tercihi yine vatandaş alabilir. HDP’ ye hazine yardımının kesilmesi anti demokratik bir uygulamadır. Geçmişte kayyumları kendilerine başarı olarak gördüler ama halkta kararın karşılığı yoktu. Bu kararda da böyle olacak. Seçime sokmama veya seçimi zora sokma anlamında milyonlarca seçmenin oylarına ipotek koymaya çalışıyorlar” sözleri ile tepki gösterdi.

‘Millet İttifakı 40 ilde ortak aday ile girecek’

Seçimin tarihi kendileri için önemsiz olduklarını ve erken seçime hazır olduklarını belirten Saadet Partisi İl Başkanı Timuroğlu da, “Buna erken seçim denilebilir mi? bilmiyorum. İktidar durumuna göre bir kanun teklifi hazırladı ve 6 Nisanda yürürlüğe girecek. Millet ittifakı olarak bu seçime gireceğiz ve umarım zaferle çıkacağız. Milli görüşçüler olarak her görüş ve etnik yapı ile bir araya gelebilecek bir yapımız var. Şuan için sahada Saadet Partisi olarak çalışacağız ama genel merkezden çıkacak karara göre ortak çalışmayla da yürüyebiliriz. Masadan çıkan karara göre 40 ilde ortak aday ile girilecek fakat şuan Kars için net olan bir durum yok. Seçim güvenliğini ittifakın Kars’taki en güçlü parçası olan CHP ve diğer tüm bileşenleri ile ortak bir şekilde alacağız. Seçimde nasıl bir yol çizebileceğimize dair tüm partileri tek tek gezeceğiz” dedi.

Kars’ta muhalefet partileri: Erken seçim kararına şaşırmadık! - Saadet Partisi Il Baskani Timuroglu
Saadet Partisi İl Başkanı Timuroğlu

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kars’ta muhalefet partileri: Erken seçim kararına şaşırmadık!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir