KESK Van Şubeler Platformu: Patlama kaza değiş iş cinayetidir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KESK Van Şubeler Platformu, 14 Ekim’de Bartın’ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen grizu patlamasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Dün Soma’da Ermenek’te olduğu gibi bugün Amasra’da yaşanan da bir katliamdır. Bu patlama da bir kaza değil; göz göre göre gelen bir iş cinayetidir” dedi.

KESK Van Şubeler Platformu, 14 Ekim’de Bartın’ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında meydana gelen grizu patlamasına ilişkin şube binasında açıklama yaptı. Açıklamada, “Dün Soma, Ermenek bugün Bartın… Kaza değil cinayet, fıtrat değil katliamdır!” pankartı taşıyan KESK üyeleri adına açıklamayı BES Van Şube Başkanı  ve KESK Dönem Sözcüsü Mehmet Ali Dündar yaptı.

‘Patlama bir kaza değil iş cinayetidir’

Maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucunda en az 41 işçi hayatını kaybettiğini kaydeden Dündar, 11 işçinin ise tedavileri devam ettiğini ifade etti. Yaşamını yitirenlerin ailesine başsağlığı dileyen Dündar, acılarının da öfkelerinin de büyük olduğunu belirtti. Dündar, “Ne yazık ki ülkemizde çalışma yaşamı özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma, kayıt dışı, güvencesiz, esnek çalıştırma, kuralsızlaştırma gibi emek düşmanı politikalarla bir bataklığa dönüştürülmüştür. Artık kaza sınırlarını çoktan aşarak adeta seri iş cinayetlerine dönüşen bir tablo ile karşı karşıyayız. Dün Soma’da Ermenek’te olduğu gibi bugün Amasra’da yaşanan da bir katliamdır. Bu patlama da bir kaza değil; göz göre göre gelen bir iş cinayetidir” dedi.  

KESK Van Şubeler Platformu: Patlama kaza değiş iş cinayetidir - WhatsApp Image 2022 10 21 at 17.11.13 1

‘Önlem almayanlar hakkında gereken yapılmalıdır’

Dündar, zorlu bir işkolu olan madencilik alanında devletin bu zorluğa uygun olarak emekçilerin yaşam hakkını garanti altına alacak bir denetim yapmadığını vurguladı. Önlem almayanların devlet tarafından gerekli işlemler yapılarak ağır cezalara tabi tutulması gerektiğini söyleyen Dündar, “Önemli olan kazalardan sonra işçilere başsağlığı dilemek şans eseri hayatta kalanlara geçmiş olsun dilemek değil; işçileri koruyarak bu gibi durumlara sebebiyet vermemektir. İş cinayetlerinin tamamıgerekli önlemler alındığında önlenebilir, bu bilinen gerçeğe uygun olarak hareket etmek devletin ve iktidarın görevidir” diye konuştu.

‘Bu katliamın baş sorumlusu hükümettir’

İşçilerin hayatını koruyacak hiçbir önlemin alınmamasına göz yuman hükümetin bu katliamın baş sorumlusu olduğunun altını çizen Dündar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “AKP döneminde ülkede 30 bine yakın işçi, emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti, iktidarın emekçileri karşı karşıya bıraktığı ihmaller her geçen gün yeni trajedilere yol açmaya devam ediyor. Patlamanın yaşandığı madene dair ortaya çıkan Sayıştay raporları kazanın yine göz göre göre meydana geldiğini kanıtlıyor. 2019 yılında tam da kazanın yaşandığı -300 kotunda grizu patlamasının riskinin arttığını, işçi sayısının tehlike doğuracak şekilde azaltıldığını ortaya koyan rapor, bu madende yaşanabilecek olası kazalara karşı tehlikenin boyutunu ortaya koymuştu. Daha önce yaşanan tüm iş cinayetlerinde olduğu gibi riskler ortadayken daha fazla kar elde etmek için üretimin devam ettiği bu tablonun sonucunda onlarca emekçi hayatını kaybetti, onlarca emekçi hayati tehlike atlattı.

‘Soma ve Ermenek’te parmağı olanlara ceza yerine ödül verildi’

Soma’da 301, Ermenek’te 18 madencinin canına kastedenlere ceza yerine ödül vererek beraat ettiren, madencileri tekmeleyenleri ödül gibi görevlendirmelerle dünyanın en güzel şehirlerine elçi diye gönderen iktidar aklı sadece aldırmadığı önlemlerle değil, cezasızlık politikalarıyla da bu katliama giden yolun taşlarını bir bir örmüştür. Sorumlulardan hesap sorulsun. Başta Enerji Bakanı ve TTK Genel Müdürü olmak üzere Amasra katliamının sorumlusu idari ve siyasi görevliler istifa etsin, soruşturma ve yargılama sürecine müdahale edilmesin. İşçi sağlığı ve iş güvenliği şartları ülkenin tüm işyerlerinde koşulsuz olarak uygulansın, işverenlere caydırıcı yaptırımlar uygulansın. İnsanca yaşayabilecek çalışma şartları ve ücret koşulsuz tüm emekçilere sağlansın. KESK Van Şubeler Platformu olarak bu tabloyu yaratanlara karşı tüm emekçileri iş cinayetlerini normalleştiren sömürü düzenine karşı insanca çalışma ve yaşamı savunmaya çağırıyoruz.İş cinayetlerinin sorumlularından hesap sormak için yan yana gelmek ve örgütlü mücadelemizi büyütmek için mücadele vermeyi sürdüreceğiz.” Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
KESK Van Şubeler Platformu: Patlama kaza değiş iş cinayetidir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir