Öğretmenler ‘İş bıraktı’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu gün ülke genelinde öğretmenler ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesini protesto etmek amacı ile bir günlük ‘İş bırakma’ eylemi gerçekleştirdi. Eylem çerçevesinde Van’da Eğitim Sen tarafından bir basın açıklaması yapıldı.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde yapılan açıklamaya eğitim emekçileri katıldı. Burada açıklamayı okuyan Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, “Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen, MEB ısrarla somut bir adım atmamaktadır” dedi.

“Türkiye’de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubu yoktur” diyen Atabay, “Eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleği de eklenmek istenmektedir.” şeklinde konuştu.  

“Öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunları Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde değildir” diye konuşmasına devam eden Atabay şunları belirtti: “Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır” diye kaydetti.

Açıklamada son olarak önceden belirlenen taleplerini sıralayan Atabay, “Bu talepler ve uyarılara rağmen bir düzenleme yapılmaması halinde 2 Kasım 2022 tarihinde bir günlük iş bırakma eylemi yapılması karara bağlanmıştır. Taleplerimiz sadece ortak metne imza atan eğitim sendikalarının değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin talepleridir” ifadelerini kullandı.

14 Ekim tarihinde ilgili sendikalar tarafından deklere edilen talepler şunlar:

*19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,

*Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,

*Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,

*Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,

*Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,

*Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,

*Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.

Video/Haber: Serhat Ece

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Öğretmenler ‘İş bıraktı’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir