Van Gölü Canavarı hakkında merak edilen her şey

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sürekli gündem olan Van Gölü Canavarı efsanesi hakkında tüm detayları araştırdık.

Haber bültenleri, gazeteler ve televizyon programlarında bir dönem oldukça çok konuşulan Van Gölü Canavarı, hala merak edilen konular arasında. Gördüğünü iddia edenlerin belirttiği üzere siyah yani koyu renklerde, sırtı tırtıklı ve Van Gölü’nde çok hızlı yüzebilen bir canlı. Ancak varlığı bir türlü kesin bir şekilde ispat edilemediği gibi hakkında söylenilenler de çeşitlilik içeriyor.

Bir dönem Van Gölü Canavarı’nın uzaylı olduğunu iddia eden kişiler bile oluyor. Van Gölü Canavarı’nı gördüğünü söyleyen çok fazla insan olmasına rağmen bunun bir efsane olup olmadığı günümüzde de tartışılıyor.

Van Gölü Canavarı Gerçek mi?

Esrarengiz olaylara meraklı olan herkesin hatırlayacağı gibi İskoçların da Loch Ness Gölü Canavarı adında benzer bir hikayeleri var. Van Gölü Canavarı, Loch Ness Gölü Canavarı kadar dünya çapında bir şöhrete sahip olmasa da yıllardır konuşuluyor. Hatta Cambridge Üniversitesi biyologları bile bir dönem bu konuda inceleme yapıyor. Belgesellere konu olan, edebiyat ve sanat dünyasını etkileyen, dönem dönem gündeme gelip tekrardan konuşulan Van Gölü Canavarı’nın sırlarla dolu hikayesine gelin birlikte bakalım.

Van Gölü Canavarı Efsanesi

Van Gölü’nde yaşadığı iddia edilen canavarın gerçek olup olmadığı konusu hala gizemini koruyor. Haber bültenlerinde, gazetelerde rastladığımız tanıkların söyledikleri kesin bir şekilde kanıtlanmış değil. 1993 yılından itibaren canavarı gördüğünü söyleyenlerin sayısının artmasıyla olay ivme kazanıyor. Van Gölü Canavarı’nın gerçek olup olmadığı hususu aylarca hatta yıllarca televizyon programlarının gündemini meşgul ediyor. Bundan dolayı olayı açıklığa kavuşturmak için çeşitli inceleme çalışmaları başlıyor.

Van Gölü Canavarı’nın Kökeni: Plesiosaurus
Çok ses getiren ve gizemini koruyan bu olayı çözmek, kanıtlar sunmak amacıyla resmi kurumlar da çalışmalar yürütüyor. Fakat yapılan araştırmalarda Van Gölü içerisinde herhangi bir olağandışı bulguya rastlanmıyor. Araştırma yürütenlerden biri de dönemin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Ünal Kozak. Kozak, 1997 yılında, gölde incelemeler yaparken canavarla karşı karşıya kaldığını iddia ediyor. Bununla da kalmıyor Van Gölü Canavarı’nı görüntüleyebildiğini söylüyor.

Ünal Kozak’ın Van Gölü Canavarı’nı kameraya çektiğini söylemesiyle olay yeniden alevleniyor. Ama görüntüler kimsenin canavarın varlığına inanması için yeterli bulunmuyor. Bunun üzerine Cambridge Üniversitesi’nden biyologlar konuyu araştırmaya başlıyor. Biyologların izlediği görüntülerde canavarın başka hiçbir hareket yapmadan sadece dümdüz bir şekilde ilerlemesi, görüntüdeki şeyin teknenin çektiği bir maket olabileceği konusunda şüpheler doğuruyor.

Van Gölü Canavarı’nı gördüğünü iddia edenlerin verdiği bilgilere göre canavar, bir deniz canlısı olan dinozorlar döneminde yaşamış Plesiosaurus ile ortak özellikler gösteriyor. Yüksek teknolojiye, gelişen inceleme çalışmalarına rağmen hala Van Gölü Canavarı var mıdır sorusuna kesin bir yanıt vermek mümkün değil. Bu nedenle bunun geçmişe dayanan bir efsane, mitolojik bir kahraman olduğunu söyleyenler de var.

Çok Konuşulan Efsanevi Yaratık

Meşhur Van Gölü Canavarı’nın geçmişine bakmamız gerekirse 1800’lü yıllara kadar geri gitmemiz gerekiyor. Bahsi geçen canavarımızın adının kullanıldığı ilk edebi eser, Evliya Çelebi’nin yazdığı Seyahatname. Eserde arada bir Van Gölü’ne girip çıkan, yerden alevlerin çıktığı dumanların yükseldiği mağarada yaşayan bir canavardan bahsediliyor.

Evliya Çelebi eserinde halkın anlatmış olduğu menkıbelerden de yararlanıyor. Buna göre Hz. Ali aslında Van Gölü Canavarı’nı öldürüyor. Fakat yavrusunu daha sonra fark ediyor ve onu öldürmüyor. Bununla birlikte yavrunun yaşadığı mağaranın önünde namaz kılıyor, mağaranın kapısının kapanmasını diliyor. O günden itibaren buraya Ali Kayası deniyor ve Hz. Ali’nin duasının kabul olduğuna inanılıyor. Aslında bazı araştırmacılar için bu menkıbe çok önemli. Çünkü Van’da gerçekten yer kabuğunda çatlaklar mevcut ve buralardan zaman zaman ateşler ve dumanlar yükseliyor.

Serhat News

Tepki Ver | _a_rm_4
3
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
4
_a_rm_
Şaşırmış
Van Gölü Canavarı hakkında merak edilen her şey

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    17 Ağustos 2023, 20:57

    Kimseyi kandırmayın.Vangölü sodalı bir göldür.Bir tek çeşit balık yaşıyor.Canavar dediğiniz varlık memeli vedoğurgan olması gerekir.Memeli hayvanlar ancak büyük okyanuslarda yaşarlar.Vangölü cenevarı çamış ve yavrusu yüzerek,karşı köye varıp,bol bol lahana yetip,akşam tekrar sahibinin eve dönmesi ile görüntülenen resimlerdir.Bilirsiniz Lahana şişirir ve gaz yapar.Hayvan dönerken suya dalıp çıkıyor.Nefes almak için bazen suya öfürüyor.Zaten camışın yeleride vardır.

    Cevapla