Van’da mültecilere yönelik nefret dili tartışıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lider Kadın Derneği, tarafından Van’da ‘Uluslararası ve Ulusal Mevzuatta Mülteci Hukuku Kavramlar ve Terimler; Yerel Basında Mülteci Temsili ve Haber Dili’ konulu panel düzenlendi. Panelde mültecilere yönelik yapılan haberlerde nefret oluşturacak bir algının olmaması için haber diline dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. 

Van’da çalışan gazetecilere yönelik Lider Kadın Derneği tarafından sığınmacı ve mültecilere yönelik basın alanında farkındalık oluşturmak amacıyla panel düzenlendi. Panele kentteki ulusal ve yerelde çalışan gazeteciler katıldı. İki temel başlığı içeren panelde ‘Uluslararası ve Ulusal Mevzuatta Mülteci Hukuku ‘Kavramlar ve Terimler’ ile Yerel Basında Mülteci Temsili ve Haber Dili’ konuları tartışıldı.

Lider Kadın Derneği ekibinden Çise Yıldız panelde, Mültecilerin hukuki statüsüne ilişkin Cenevre sözleşmesi, ulusal çerçeve, geçici koruma yönetmenliği, şartlı mülteci, geçici koruma, hak ve hizmetlere erişim, çalışma izni, düzeni göç/düzensiz göç kaçak göç/kaçak göçmen konu başlıkları altında tartışmalar yürüttü.

‘Mültecilerin fotoğraf ve açık adresleri verilmemeli’

Türkiye’de muhalif gazetecilikte mültecilerle ilgili yapılan yanlış nefret haber dili ve paylaşılan fotoğrafları üzerine bazı haberler basın çalışanlarıyla paylaşıldı. Buna karşı mültecilere tehlike yaratabilecek görselleri ve açık adreslerinin verilmemesi yönünde önerilerde bulundu.

Panel son olarak halkın mültecilere yönelik ırkçı saldırıları dile getirildi. Özellikle son günlerde sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan haberlerden biri, Gaziantep’te Mülteci kadın olan Leyla Muhammed’e yönelik saldırı.

Panel soru cevap şeklinde son buldu.

Serhat News

(şa/sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da mültecilere yönelik nefret dili tartışıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir