Van’daki fırıncılar zam istiyor: Talep karşılanmazsa ekmek üretimi durdurulacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 ÖZEL HABER / İdris Yılmaz

Van’daki fırıncılar, mevcut ekmek fiyatının maliyeti karşılamadığını belirterek şu an ki koşullara göre 210 gramlık bir ekmek fiyatını 2,50 TL’ye çıkartmak istiyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı İsa Berge, fırıncıların taleplerinde haklı olduğunu belirtti.

Dolar kurunun hızlı artışı sonrası son 2 haftada un çuvalının fiyatı 360 TL’ye yükseldi. Aynı zamanda maya ve benzeri katkı maddelerine yapılan zamlar sonrası Vanlı fırıncı ekmek maliyetini karşılayamadığını ifade ediyor. Yaklaşık 3 gündür Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten fırıncılar, halen bekledikleri sonucu alamadıklarına dikkat çekti. Fırıncılar, istedikleri zam kararı çıkmaması durumunda işyerlerini kapatacaklarını belirtirken, fırıncıların talepleri üzerine görüştüğümüz Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı İsa Berge, fırıncıların taleplerinde haklı olduğunu savundu. Berge, kısa sürede komisyon toplantısı gerçekleştireceklerini ve komisyon kararı ile ekmeğe zam yapılıp yapılmayacağı kararını açıklayacaklarını dile getirdi.

‘Böyle Devam Ederse İş Yerimi Kapatacağım!’

Türk Lirası’nın dolar kuru karşısındaki değer kaybı, yüksek enflasyon ve akaryakıttaki pahalılık ekmeği vurmaya devam ediyor. Daha önce Van’da 210 gramlık ekmeğin fiyatı 1.50 TL iken son yapılan zamlarla birlikte bu fiyat 1.80 TL’ye çıktı. Ancak fırıncılar bu fiyatın maliyetlerini karşılamadığından şikayetçi. Ekim ve kasım ayında artan dolar kuru ile birlikte un ve diğer katkı maddesi fiyatlarının tavan yaptığını dile getiren fırıncı İhsan Yıldız, bu zamlarla birlikte her gün iş yerlerini zararla kapattıklarını dile getirdi. Yıldız, “Artık un alamıyorum, 2 ay önce torbasını 160 TL’den aldığım un, bugün 360 TL. Ben bu maliyetin altından kalkamıyorum. İstediğimiz zammı alamazsak iş yerimi kapatmak zorunda kalacağım,” dedi.

‘Ekmek 10 TL’de Olabilir’

Un fiyatlarındaki hızlı yükseliş nedeniyle fırıncılar ne yapacağını şaşırırken, devletten acil destek noktasında harekete geçilmesi bekleniyor. Erzurum’da protesto amaçlı ekmek üretimi azaltılırken, Van’daki fırıncılarda harekete geçiyor. Yaklaşık 3 gündür ekmek fiyatının artması için yetkililerle görüşme içinde olduklarını belirten fırıncılar, zam beklentileri karşılansa da bunun çözüm olmayacağını söylüyor. Hükümetin bir an önce yapılan zamlar için önlem alması çağrısında bulunan fırıncılar, aksi durumda ekmek fiyatının 10 TL’yi bulacağını dile getirdi.

Yüksek maliyetler nedeniyle fırıncı esnafının talepleri konusunda haklı olduğunu gazetemize değerlendiren Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı İsa Berge, “ Fırıncıların zam konusunda yoğun bir talebi var. Taleplerinde de haklıdırlar. Fakat yapılacak zamma ilişkin henüz somut bir karar alınmış değil. Bu kararı komisyon belirleyecek. Ancak komisyonun vereceği karar sonrası zamla ilgili açıklama yapabiliriz,” dedi.

Serhat News

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’daki fırıncılar zam istiyor: Talep karşılanmazsa ekmek üretimi durdurulacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir