Van’ın yeni turistik gözdesi Çarpanak Adası

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Tuşba ilçesinde yer alan Çarpanak Adası, üzerinde bulunan tarihi manastır ve ev sahipliği yaptığı birçok kuş türünün yanı sıra sahil kısmındaki rengarenk ağaçlarla ziyaretçilerini büyülüyor. Havaların ısınmasıyla birlikte badem ve kayısı ağaçlarının çiçek açmasının ardından ziyaretçi akınına uğrayan Çarpanak Adası’ndaki güzellik fotoğraf karelerine yansıdı.

Van’ın yeni turistik gözdesi Çarpanak Adası - Carpanak adasi1

 

Tarihi

100 yıl önce Van Gölü suyunun hızlı bir şekilde yükselmesi sonucu kara ile bağlantısının kesilip bir ada haline geldiği söylenmektedir. Adaya ve üzerindeki 9-11. yüzyılda yapıldığı düşünülen Aziz Yunahha manastırına ilişkin ilk yazılı belgeler 1414 yılından kalmıştır. Adada pek çok kez depremler yaşanmıştır. Bu depremlerden biri olan 1703 yılındaki depremle manastırın büyük bir bölümü yıkılmıştır. Manastır Bitlisli Kaskaper Usta tarafından 1712 ve 1720 yılları arasında tekrardan inşa edilmiştir.

Van’ın yeni turistik gözdesi Çarpanak Adası - Carpanak adasi2

 

 

Ziyaretçilerin akınına uğruyor

 

Çarpanak Adası; Van Gölü’nün kuzeydoğu bölgesinde, Van’ın merkeze bağlı Çitöğren Mahallesinde bulunan bir adadır. Ada, kolay ulaşım ve rekreasyon çalışmalarının olmamasından dolayı son yıllara kadar pek bilinmiyordu. Son yıllarda sosyal medyanın da etkisiyle sık sık gündem olan Çarpanak Adası, yapılan tanıtım çalışmaları sonucunda en popüler destinasyonlar arasına girmeyi başardı. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte açan badem ve kayısı ağaçları ile yeşil ve mavinin eşsiz güzelliğini görenler bölgeye akın etmeye başladı. Akdamar Adası’nın ayakbastı ücretlerinin yüksek olması nedeniyle ziyaretçilerin Çarpanak’a yöneleceği belirtildi. Van’ın yeni turistik gözdesi Çarpanak Adası - Carpanak adasi6

 

 

Adaya nasıl gidiliyor?

 

Çitören Mahallesine gitmek için özel araç, taksi veya tur otobüsleri kullanılıyor. Yaklaşık 1 saatlik yolculuğun ardından adaya bakan Çarpanak Burnu Sahiline ulaşılabiliyor. Van Büyükşehir Belediye’sine bağlı otobüsler ise mahalle içine kadar gitse de adaya uzak kalıyor. Ziyaretçiler, ulaşımın daha rahat olabilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını istiyor. Çarpanak Adasına, adaya bağlı bulunduğu köyün iskelesinden tekne ile ulaşılabiliyor.

 

Van’ın yeni turistik gözdesi Çarpanak Adası - Carpanak adasi3 Van’ın yeni turistik gözdesi Çarpanak Adası - Carpanak adasi4 Van’ın yeni turistik gözdesi Çarpanak Adası - Carpanak adasi5   Van’ın yeni turistik gözdesi Çarpanak Adası - Carpanak adasi7

 

Fotoğraflar Burak Demir

Serhat News

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın yeni turistik gözdesi Çarpanak Adası

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir