Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’na ilk tepki Van Barosu Başkanı’ndan

featured
ARŞİV
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin HDP’nin kapatılması davasına ilişkin yaptığı açıklamada ““Davalı parti terör örgütünün sözde askere alma dairesi gibi faaliyet göstermektedir” dedi. Açıklamaya ilk tepki Van Barosu Başkanı Avukat Sinan Özaraz’dan geldi. Özaraz, “Mahkeme ve savcıların yaklaşımı siyasi değil ancak ve ancak hukuki olabilir…” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemli davaya ilişkin Anayasa Mahkemesi heyetine yaptığı sözlü açıklamanın ardından basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemli davada bugün saat 10.00’da Anayasa Mahkemesi heyetine sözlü açıklama yaptı.

Sözlü açıklamanın ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Şahin, “Biz 7 Haziran 2021 tarihli iddianamemizi, 29 Kasım 2021 tarihli esasa ilişkin görüşümüzü ve 3 Ocak’ta bloke konulmasına ilişkin yazılı talebimizdeki hususları aynen tekrar ettik. Davalı partinin devletin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerinin odağı haline geldiği tüm delillerle ortaya koyduğumuzu bildirdik. Davalı partinin terör örgütüyle olan bağı bilinen bir gerçek. Tüm toplumca da biliniyor. 85 milyon davalı partinin PKK’dan ayrı, bağımsız olmadığını, onun güdümünde, onun bir organı olduğunu herkes kabul ediyor” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hatta davalı partililer de PKK’yı kınadığına ilişkin kimsenin duyumuna ben rastlamadım. Ayrıca davalı parti yöneticileri dahil PKK’yı terör örgütü olarak görmeyip silahlı halk hareketi olarak tanıdıklarını açıkça kendileri kendi görüntüleriyle, sesleriyle ifade ediyorlar. Bu dosyada da var zaten, sunduk. Televizyonlara da yansıdı. Siz de gösterdiniz. Davalı parti terör örgütünün sözde askere alma dairesi gibi faaliyet göstermektedir. Bunun en önemli delili olarak yıllardır zorla ya da kandırılarak örgüte götürülen çocukların ve gençlerin annelerinin üç yılı aşkın süredir Diyarbakır il binası ve bazı illerde tuttukları evlat nöbetleri gösterilebilir.”

“Seçime kadar süreç tamamlanır mı?” sorusunu da yanıtlayan Şahin, “O yüksek mahkemenin takdiridir. Bizim görevimiz bugün itibariyle bitti. Biz tüm delillerimizi ortaya koyduk, dosyayı da sunduk. Bizim açımızdan süreç tamamlandı” dedi.

HDP yetkililerinin sözlü savunma yapmasının ve partinin Hazine yardımına geçici bloke konulmasına ilişkin savunmasını da vermesinin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Raporun AYM üyelerine dağıtılmasının ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın belirleyeceği günde üyeler bir araya gelerek kapatma istemini karara bağlayacak. Kapatma kararı için 15 kişiden oluşan Yüksek Mahkeme heyetinin 3’te 2 oy çoğunluğu sağlanması halinde HDP’nin kapatılması kararlaşabilir.

Şahin’in açıklamalarına ilk tepki Van Barosu Başkanı Avukat Sinan Özaraz’dan geldi. Özaraz sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Başsavcı açıklaması dosya dışındaki bakış açılarına dayalı, hukuki nitelendirme ve mütalaadan ziyade siyasi açıklamadan ibaret. Mahkeme ve savcıların yaklaşımı siyasi değil ancak ve ancak hukuki olabilir…” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’na ilk tepki Van Barosu Başkanı’ndan

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir