Yeşil Sol Parti, meclisi deprem gündemi ile olağanüstü toplantıya çağırdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin deprem gündemiyle olağanüstü toplanması çağrısında bulundu.

Beştaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, İstanbul ve Kırklareli’nde yaşanan sel felaketinde binlerce ev ve iş yerinin zarara uğradığını ve 5 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, yaşananlardan hükümeti sorumlu tuttu.

“Yanlış kent politikaları ile yağışlar birleşince devamında doğal afetler felaketlere dönüşüyor. Türkiye, artık bir felaketler ülkesi haline dönüştü” diyen Beştaş, şöyle devam etti:

“Depremde de yaşadığımız tam olarak buydu. Su geçirgenliği olmayan asfalt ve yolların artması ve dere yataklarını daraltan köprüler geçtiğimiz 20 yıla nazaran sel felaketlerini artıran durumlar arasında. Kırklareli’de ne yazık ki 5 kişi kayıp, İstanbul’da ise 2 can kaybı ve 12 yaralı olduğu resmi olarak açıklandı. Yine İstanbul Valiliğince yapılan açıklamada, yaşanan felaketten 1754 ev ve işyerinin etkilendiği duyuruldu. Esnaf milyonlarca liralık zararla karşı karşıya. Bu bilançonun sorumlusu yağmur ve dereler değil, dereleri işgal eden belediyeciliktir, yanlış kentleşme politikalarıyla buna zemin yaratan iktidardır.”

Maraş merkezli depremlerin üzerinden 7 ay geçtiğini ifade eden Beştaş, depremzedelerin hala zor şartlarda yaşadığını, konteynırlarda kaldığını ve birçok temel ihtiyacını gideremediğini söyledi.

Yeşil Sol Parti’li Beştaş, bölgede hayatın normalleşmesi için esnafa hibe verilmesi ve ilgili meslek odalarıyla detaylı zemin çalışmaları yapıldıktan sonra inşa sürecine girilmesi gerektiğini vurguladı.

‘Bütüncül bir afet önleme planı yapılmalıdır’

Japonya’da kullanılan sismik izolasyon ve raylı temel sisteminin Türkiye’de de kullanılması gerektiğini belirten Beştaş şu ifadeleri kullandı:

“Bölgede yeniden inşa başlamadan önce meslek odalarıyla birlikte detaylı zemin çalışmaları yapılmalıydı. Maalesef bu yapılmadan inşaya başlandığını görüyoruz. Ulaşım, içme suyu, enerji, haberleşme, deprem toplanma alanı gibi eksikliklerin durumu mutlaka ortaya çıkarılmalıdır. Şehirlerin yeniden imarı sürecinde yapılacak planlar, bütüncül bir afet önleme politikasını barındırmalıdır. Kentlerin tarihsel kimliklerini koruyacak şekilde onarım bütünüyle entegre olacak şekilde planlanmalıdır. Deprem ülkesi Japonya’da kullanılan sismik izolasyon ve raylı temel sistemi adı verilen mühendislik teknikleri artık Türkiye’de kullanılmalıdır. Zaman geçilmeden bunun üzerinde çalışmalar yapılmalıdır.”

Olası İstanbul depremi

Beştaş, “17 Ağustos ve hala yaraları sarılmayan 6 Şubat depremlerinin sonuçlarını hala yaşıyoruz. Yakın zamanda İstanbul’da olabilecek bir deprem üzerine her gün yazılar çıkıyor. Naci Görür ve birçok bilim insanı açıklamalar yapıyor. Olası depremin tehlikelerini bağıra bağıra anlatıyorlar. Bunu duyan var mı, emin değilim. İktidar bu konuda adım atmıyor. Bu bir soru işareti olarak ortada duruyor. Deprem bilimcilerin tavsiyelerine uyulması hepimizin beklediği bir şey. Bunun için bizim de çaba göstermemiz gerekiyor” dedi.

‘Deprem komisyonu derhal çalışmaya başlamalıdır’

Deprem gerçeğinin siyasete malzeme edilemeyecek kadar herkesin hayatını birebir ilgilendirdiğini dile getiren Beştaş, şunları kaydetti:

“Meclis çatısı altında geçen dönem bir deprem komisyonu kuruldu. Bu komisyon rapor hazırlamakla kaldı ve gereği yapılmadı. Pratik olarak yaşama yansımadı. 27’nci dönem bitmeden yine bir deprem komisyonu kuruldu. Seçim nedeniyle çalışılmadı ve kadük kaldı. Bu nedenle bir an önce deprem komisyonu kurulup hemen çalışmalarına başlamalıdır. Biz her ne kadar tatil yapmasak da şu an Meclis tatilde. Sürekli sahada halkla birlikteyiz, sorunları çözmeye çalışıyoruz. Deprem gerçeğini hatırlama, olası İstanbul depremi ve mevcut deprem bölgesinin unutulan sorunları gündemiyle acil olarak Meclis’in toplanması gerekiyor. En kısa zamanda toplanması gerekiyor. Bu çağrımız sadece muhalefete değil iktidar milletvekillerinedir de. Çünkü deprem gerçeği hepimizin sorunudur. Siyasete malzeme edilemeyecek bir meseledir. Çağrımız hem iktidar hem muhalefet partilerinedir. Deprem yaz, kış, tatil dinlemiyor. İnsan yaşamı ve kentlerin yıkılması tatil dinlemiyor.”

Beştaş, “Biz Meclis’te bulunan bütün partilerin vekillerine Meclis’in olağanüstü gündemle toplanması için, deprem gündemiyle olağanüstü toplanması için hazırladığımız bu dilekçeye imza vermeleri çağrısında bulunuyoruz. İmza vermeleri halinde Meclis Başkanlığına başvuru dilekçemizi vereceğiz” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yeşil Sol Parti, meclisi deprem gündemi ile olağanüstü toplantıya çağırdı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    3 Ekim 2023, 11:55

    […] Yeşil Sol Partili Beştaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş’a, Erzurum‘da yapılan sosyal yardımlara ilişkin 10 soru yöneltti. Beştaş’a verilen yanıtta bilgi verilmedi, mevzuat anlatıldı. […]

    Cevapla