YSP’li Koçyiğit Kars’ın sorunlarını Meclis’e taşıdı: Su yok, kanalizasyon yok çöp tesisi yok…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Kars’ın sorunlarını kapsamlı bir şekilde gündeme taşıdı.

Kars’ın altyapı, içme suyu, kanalizasyon, eğitim, sağlık alanlarında çok temel sorunlarının olduğunu ifade eden Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Kars merkezinin yirmi üç mahallesi var değerli arkadaşlar ve en önemli mahallelerinden biri olan Merkez Bahçelievler Mahallesi’nde örneğin hala kanalizasyonu yok. Yani merkezde olan bir yerden bahsediyoruz Ama buranın henüz kanalizasyonu yok. Yine Kars merkeze bağlı Karadağ Mahallesi var. Kars’ın bütün çöpünün döküldüğü bir yerdir Karadağ mahallesi. Ne yazık ki halihazırda Kars’ta bir çöp arıtma tesisi yok. Bir çöp işleme tesisi yok” dedi.

Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit şöyle konuştu:

“Bugün seçildiğim il olan Kars’ın sorunlarını gündem yapmak üzere bu basın toplantısını düzenledik. Öncelikle şunu söyleyelim. Tabii Kars çok kadim bir şehir. Tarihiyle, sosyal dokusuyla etnik çeşitliliğiyle ve muazzam coğrafyasıyla gerçekten çok ender kentlerden birisi.

Çok derinlikli kentlerden birisi. Ve bununla beraber aslında demokrasi tarihi açısından da çok önemli bir yerde duruyor. Çünkü tarihteki Osmanlı’dan sonraki ilk Demokratik Halk Cumhuriyeti Kars’ta ilan edildi.

Cenib-i Garbi Kafkas hükümeti ve on sekiz maddelik bir anayasası vardı. Bu anayasanın en önemli ayırt edici özelliği ise cinsiyet ayrımı yapmadan on sekiz yaşından itibaren seçme hakkı yirmi beş yaşından itibaren de seçilme hakkının bütün kadın ve erkeklere eşit tanınmış olmasıydı.

Tabii bununla beraber çok ciddi tarihi binaların olduğunu, çok gerçekten tarihi kalıntıların olan olduğu bir kent olduğunu da ifade etmemiz gerekiyor. Ama ne yazık ki bugün Kars’a baktığımız zaman terk edilmiş bir Kars görüntüsü görürsünüz. Yani bütün o tarihi dokusuna rağmen bütün o coğrafi güzelliğine rağmen, bütün o etnik çoğulcu kimliğine rağmen aslında Kars’ın tam olarak çoraklaştırıldığını, terk edildiğini, kimsesiz bırakıldığını, sahipsiz bırakıldığını söylemek sanırım abartı olmayacaktır.

Zaten Kars’a gittiğiniz zaman da bütün Karslılar size ifade edeceklerdir. Şimdi Kars’ın birçok başlıkta çok sorunları var. Ama ben birkaç özgün başlığı özel olarak bugün anlatmak istiyorum.

Kars merkezinin yirmi üç mahallesi var değerli arkadaşlar ve en önemli mahallelerinden biri olan Merkez Bahçelievler Mahallesi’nde örneğin hala kanalizasyonu yok.

Yani merkezde olan bir yerden bahsediyoruz Ama buranın henüz kanalizasyonu yok. Yine Kars merkeze bağlı Karadağ Mahallesi var. Kars’ın bütün çöpünün döküldüğü bir yerdir Karadağ mahallesi. Ne yazık ki halihazırda Kars’ta bir çöp arıtma tesisi yok. Bir çöp işleme tesisi yok.

Ve çöpler hala yakılarak yok ediliyor ama orada insanların ve orada yaşayan bütün canlıların sağlığını etkileyen çok büyük bir sorun olduğunu yaz aylarında özellikle yayılan koku nedeniyle insanların neredeyse mahallede oturamaz hale geldiğini biliyoruz Bunun büyük bir ayıp olduğunu yirmi birinci yüzyılda bir merkez mahallenin çöp alanı olarak belirlenmesi halihazırda bir çöp işleme tesisi, çöp arıtma tesisinin bulunmamasını gerçekten anlamak mümkün değil.

Bütün Karadağ sakinleri seçim boyunca çöp sorununu özel olarak gelip ifade etmişlerdi. Yine Kars merkeze bağlı çok büyük köyler var. Örneğin bunlardan Ölçülü Köyü ve Halefoğlu köyleri. Bu köyler merkeze çok yakın olmalarına rağmen ve nüfus olarak da büyük nüfuslu köyler olmalarına rağmen halihazırda su sorunları çözülebilmiş değil. Yine gerçek anlamda her seçimde olduğu gibi aslında yapılmayan hizmetle tehdit edilen, yapılmayan hizmet vaat ederek oy devşirmeye çalışan bir AKP gerçeğini biz burada da gördük. Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda hem valinin hem il emniyet müdürünün ve bütün aslında devlet erkanının Halefoğlu köyüne gidip toplantı yaparak bir ihtiyacınız var mı? Sorunuzu çözeceğiz gibi sözler sarf ettiklerini biliyoruz.

Yani yirmi bir yıllık, yirmi iki yıllık AKP iktidarı su sorununu merkez Kars’ı merkez köylerinin su sorununu dahi çözmedi ama seçim arifesinde vali ve bütün devlet erkanını göndererek Bu vaatte bulunmaktan da geri durmadı. Bundan da utanmadı. Yine Kars merkezin grup köyleri var. Kurudere köyleri. Bunlar dokuz köy. Bu köylerin en büyük özelliği aslında HDP seçmeninin yoğunluklu olarak yaşadığı olması. Ama Kurudere köylerinin yirmi iki kilometrelik yolu hali hazırda yapılabilmiş değil. Çok az bir kısmı yapıldı. O yapılan da sıcak asfalt olarak yapılmadı. Ne yazık ki beton dökülerek yapıldı.

Ama mevcut Kars’ın kış koşulları, iklim koşulları nedeniyle zaten o yollarda çok hızlı bir şekilde bozuldu. Ben de gittim Kurudere köylerine. Yani at arabasının bile gidemeyeceği şekilde bozuk olduğunu ifade etmem gerekiyor ki otomobillerin, taşıtların gitmesi zaten mümkün değil.

Yine değerli arkadaşlar, birkaç gün önce hem Akyaka’da hem de Arpaçay ilçelerimizde büyük bir dolu afeti yaşandı. Ve ne yazık ki iki ilçemizde de bütün ekinler zarar gördü. Bütün tarlalar zarar gördü. Meyve bahçeleri zarar gördü. Bu anlamıyla neredeyse hem Arpaçay’da hem de Akyaka’da doludan sonra hiçbir şey hiçbir şey kalmadığını ifade etmemiz gerekiyor. Çok hızlı bir şekilde Arpaçay’ı ve Akyaka’nın afet bölgesi ilan edilmesi ve bütün oradaki yaşayanların zarar ziyanlarının tespit edilerek hızlı bir şekilde onları zarar ziyan giderlerinin ödenmesi gerekiyor. Bunun özel olarak altını çizmemiz gerekiyor. Bu anlamıyla hem Arpaçay’daki hem de Akyaka’daki dolu felaketinin takipçisi olacağımızı bu sürecin afet ilan edilme ve zarar ziyan tespit edilinceye kadar süreci takip edeceğimizi de buradan ifade etmek istiyorum. Arpaçay’ın kırk sekiz köyü var değerli arkadaşlar.

Sekiz köyü Kürt köyü, yoğun olarak HDP seçmenlerinin yaşadıkları köyler. Örneğin bu köyler özel olarak cezalandırılıyorlar. Diğer daha sonra anlatacağım birçok köyde birçok yerde olduğu gibi. Yine Melek Küçükboğaz ve köyleri var. Bunlara da hizmet gitmediği gibi bununla beraber muhtarların özellikle de mülki idare amirleri tarafından baskı altına alındığını biliyoruz. Karaurgan Köyü köprü sorunu yaşıyor ve bu sorun ne yazık ki yıllardır çözülemiyor.

Bu köprü sorunu, hem tarımı hem de yaşamı zorlaştıran bir yerde duruyor. Çünkü bu burası aynı zamanda ulaşımın aktif olarak ulaşımda kullanılan bir yer. Karaurgan köyünde daha önce öğrenci servisi burada kaza yapıyor. Ve çok ciddi bir şekilde yaşam tehdidi oluşturduğunu ifade edelim. Birlik köyü yine yolları çok bozuk. Ve bütün aslında hem Arpaçay’ın hem diğer ilçelerin de birçoğunda da sayacağım gibi köy yolları, kanalizasyon ve içme suyu gibi çok temel haklar ve 2023’de artık çok erişilebilir olması gereken hizmetler aslında Kars ilçelerimizin en temel sorunlarının başında geliyor.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
YSP’li Koçyiğit Kars’ın sorunlarını Meclis’e taşıdı: Su yok, kanalizasyon yok çöp tesisi yok…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir