Dink ailesinin avukatı: Tahliye ile ailenin acısı tazelendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rakel Dink’in, eşi Hrant Dink‘in katili Ogün Samast’ın tahliyesine ilişkin açıklama yapmak istemediği belirtilirken ailenin avukatlarından Bahri Belen, “Acıları tazelendi” dedi.

Agos Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de gazete binası önünde o dönem 17 yaşında olan Ogün Samast tarafından düzenlenen saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Cinayetin faili olduğu belirlenen Ogün Samast, 20 Ocak 2007’de Samsun otogarında yakalandı. 24 Ocak 2007’de tutuklanan Ogün Samast, Bolu F Tipi cezaevinden dün tahliye edildi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Hrant Dink cinayetinin hükümlüsü Ogün Samast’ın cezası, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun genel hükümlerine göre infaz edilmiştir” denildi.  

DHA’da yer alan habere göre, Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’in Samast’ın tahliyesine ilişkin konuşmak istemediği öğrenildi. Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen tahliyeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  

Dink ailesinin avukatı Bahri Belen, “Yasin Hayal’in, Erhan Tuncel’in çıkma imkanları yok. Bunlarla ilgili karar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları. Şu anda Ogün Samast’ın çıkmasında çok şaşılacak bir şey olmadığı kanısındayım. Aileden haberim var. Elbette üzülüyorlar ama onlar da yasal koşulları, tahliyenin daha evvel, Ogün’ün yaşı küçük olduğu için daha evvel çıkma durumunun olduğunu biliyor. Üzüntülerini yenilediler, tazelendi acıları” dedi.

Dink ailesinin avukatı: Tahliye ile ailenin acısı tazelendi - bahri belen

‘Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in çıkma imkanı yok’

Dubvar’a konuşan Avukat Bahri Bayram Belen, “Hrant’ın öldürülmesiyle ilgili iki grup dava var. Birincisi tetikçiler diyeceğimiz, doğrudan suçu işleyen Ogün. Bunu organize eden Yasin Hayal ve geniş çaplı organize eden de Erhan Tuncel. Bir de onların 10-15 kişilik mahalle arkadaşları. Bunlarla ilgili dosya ayrıldı ve kesinleşti.

Ondan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararla kamu görevlileriyle ilgili de dava açıldı. Mesela, Trabzon Emniyeti Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi ve İstanbul’daki polislerle ilgili… İkinci olarak yine bu karardan sonra Trabzon Jandarması, İstanbul Jandarması ve Jandarma Genel Komutanlığı’ndan bazı değişik rütbeli subay ve ast subaylar… Kamu görevlileriyle ilgili dava devam ediyor.

Ogün Samast ve diğerleriyle ilgili dava bitti. Ogün Samast, cinayet zamanında, 2007 yılında 18 yaşını doldurmamıştı ve bu nedenle aslında taammüden öldürmenin cezası olan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında indirime gidildi. Ogün Samast bu indirimli cezayla cezaevinde kaldı. Cezaevinde kaldığı süre içerisinde başka suçlar da işledi. Hem onların infazı hem de bu süre içerisinde suç işlediği için verilen ana cezadaki infaz yandı. Sonradan birçok af yasası çıktı. İnfaz yasası adında af yasaları çıktı. Son olarak da infaz yasası nedeniyle denetimli serbestlikle bırakıldı. Yasin Hayal’in, Erhan Tuncel’in çıkma imkanları yok. Bunlarla ilgili karar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları. Erhan Tuncel’in örgüt üyeliğinden de var. Ogün Samast’ın daha evvel çıkması gerekiyordu bu nedenle biraz erken çıktı.

‘Kimsenin tutukluluğu ebedi infaza dönüşemez’

Hem Türkiye’de hem de dünyada hiçbir kişinin tutukluluğu, suçu ne olursa olsun ve kim olursa olsun, kime karşı olursa olsun, ebedi tutukluluğa dönüşemez. Cezası kesinleşmiş olsa bile, cezası ebedi mahkumiyet ve ebedi infaza dönüşemez” dedi. 

‘Samast’ın çıkmasında çok şaşılacak bir şey olmadığı kanısındayım’

Belen, “Hrant’ın ölümü bir düşünür, bir yazar, bir gazeteci olarak hem ailesini hem de Türkiye’yi çok üzmüştür. Türkiye için çok büyük bir kayıptır. Ancak müddetname vardır, oradaki cezası ne kadar süre sonra çıkacağı, hangi disiplin suçunu işlediği için infazının yandığı ve bu nedenle süresinin ne kadar uzadığı, sonradan hangi suçu işlediği ve bu nedenle infazın ne kadar olduğu konuları, müddetnamede görülür. Bunları şu anda biz bilemiyoruz. Şu anda Ogün Samast’ın çıkmasında çok şaşılacak bir şey olmadığı kanısındayım” diye konuştu.

‘Aile üzüntüsünü yeniledi’

Dink ailesinin tahliyeye ilişkin alacağı kararlarla ilgili de Belen, “Adım atılacak bir şey yok. Kesinleşmiş bir karar. İnfazın uygulanması, artık kararı veren mahkemenin dışında infaz savcılığının ve yanlışlar olması halinde infaz hakimliğinin bakacağı işler. Kamu görevlileriyle ilgili dava devam ediyor.

Aileden haberim var. Elbette üzülüyorlar ama onlar da yasal koşulları, Ogün Samast’ın yaşı küçük olduğu için daha evvel çıkma durumunun olduğunu biliyor. Üzüntülerini yenilediler, tazelendi acıları. Hepimizin de öyle. Hrant gibi bir insanın kaybından duyduğumuz acıyı Ogün’ün dışarı çıkmasıyla yeniden yaşamış olduk” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dink ailesinin avukatı: Tahliye ile ailenin acısı tazelendi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    16 Kasım 2023, 14:58

    […] 12:39 Dink ailesinin avukatı: Tahliye ile ailenin acısı tazelendi […]

    Cevapla