Eğitim-Sen Van: Okul bahçelerine anaokul binası yapımından vazgeçilmelidir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğitim-Sen Van Şubesi, ülke genelinde arttırılması planlanan ve yapımlarına başlanan okul inşaatlarına ilişkin yayımladığı açıklamada, Vakıfbank İlkokulu ile başlayan ve başka okullarda da aynı şekilde devam edecek olan bahçelere bağımsız anaokulu binası yapılmasından bir an önce vazgeçilmesigerektiği çağrısında bulundu.

Eğitim Sen Van Şube Yürütme Kurulu, “Temel Eğitimde 10 bin Okul Projesi” kapsamında, ülke genelinde anaokulu ve ana sınıflarının sayısının arttırılmasına yönelik basın açıklaması yayımladı. Yayımlanan açıklamada, özellikle büyük kentlerdeki çocukların doğadan izole edilerek büyüdüğüne dikkat çekilerek, kentlerdeki çarpık ve plansız yapılaşma sonucunda oldukça sınırlı olan güvenli açık alan (park, oyun alanı, kent ormanı, meydan..vb) olmaması nedeni ile pek çok çocuğun fiili olarak zamanının pek çoğunu iç mekanda geçirmek zorunda kaldığına vurgu yapıldı.

‘Çocuklar doğa ile sınırlı ilişki kurabilmekte’

Çocukların toplum ve doğa ile çok sınırlı bir şekilde ilişki kurabildiğine değinilen açıklamada, kentsel mekânlarda doğal oyun alanlarının ve geleneksel grup oyunlarının yok olduğunu veserbest oyun zamanının ortadan kalkmış olduğu belirtildi. Açıklamada, “Oyun doğadan ve insanlardan yalıtılmış, kurumsallaşmıştır. Çocukların, giderek daha fazla televizyon izlemeleri ve bilgisayar oyunları oynamaları, onları sosyal ortamlardan izole etmektedir. Çeşitli medya araçları ile zaman geçirme, okuma, egzersiz yapma ya da arkadaşlarıyla oyun oynama gibi daha aktif ve anlamlı meşguliyetlerin yerine geçebilmektedir. Televizyon çocukların zihinsel olarak pasifleşmesine neden olmakta ve yaratıcı oyun aktivitelerini engellemektedir. Oysaki oyun, çocuğu yetişkin hayata hazırlayan en etkin yoldur ve oyun çocuk için ciddi bir iştir” denildi.

‘İnşaat çalışmaları okul saatleri içerisinde başlatılmıştır’

“Temel Eğitimde 10 bin Okul Projesi” kapsamında, ülke genelinde anaokulu ve ana sınıflarının sayısının arttırılmasının hedeflendiği kaydedilen açıklamada, “Bu kapsamda ilimizde de bir çok okulun anasınıfları hiçbir altyapı oluşturulmadan anaokulu adını almıştır. Yine birçok okulumuzun zaten öğrenciler için yetersiz olan bahçeleri hiçbir güvenlik tedbiri alınmadan, yaş grupları farklı olan çocukların pedagojik gelişimi düşünülmeden, okulların bahçelerindeki ağaçlar yerlerinden sökülerek ve bahçeler daraltılarak anaokulu inşaatları okul saatleri içerisinde başlatılmıştır” diye kaydedildi.

“Okul ihtiyacı olduğu gerçek ama bu okul ihtiyacının var olan okulların bahçelerinin küçültülerek giderilmesini eğitim açısından sorunludur” denilen açıklamada şunlara dikkat çekildi:

“Eğitim sadece sınıflara girerek kara tahtada anlatılanları dinlemek değildir. Eğitim bahçeler, spor alanları, sanat alanları, kütüphane, bilgisayar laboratuarı ile bir bütündür.  Bu alanlarında daraltılmış olması öğrencilerin sosyal ve sportif gelişimini engelleyecektir. Yapılacak yeni okullar için yeni alanlar oluşturulmalıdır. Okul yapılabilecek alanların belirlenerek o noktalara yapılması gerekmektedir. Lise, ortaokul öğrencisi ve anaokulu çağındaki çocuğun aynı ortamda eğitim görmesi ayrıca bir problemdir. Bu durum eğitim pedagojisine de aykırıdır. Bu durum akran baskısının da ötesindedir.

Olayın takipçisi olacağız’

Çocukların geniş oyun alanlarına ihtiyaçları vardır. Bu nedenlerden dolayı şu an Vakıfbank İlkokulu ile başlayan ve başka okullarda da aynı şekilde devam edecek olan bahçelere bağımsız anaokulu binası yapılmasından bir an önce vazgeçilmesini, okullarımızda çocuklarımızın oyun ve yaşam alanlarının daraltılmaması için gereğinin yapılarak inşaat çalışmalarının bir an önce durdurulmasını, mevcut okul bahçelerine değil de daha geniş alanlara yeni okulların yapılmasını ilgili makamlardan talep ediyor, olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Eğitim-Sen Van: Okul bahçelerine anaokul binası yapımından vazgeçilmelidir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir