Gazeteci Hasan Cemal’in Yeşil Sol’dan adaylığının perde arkası

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ertuğrul Özkök, gazeteci yazar Hasan Cemal’in HDP‘den milletvekili adaylığının yakın arkadaşları için bile sürpriz olduğunu yazdı. Özkök, HDP Eş Genel Başkanı Buldan’ın ilk teklifini geri çeken Cemal’in daha sonra eşi Ayşe Sözeri Cemal’e danıştığını ve olumlu dönüş yaptığını söyledi.

Gazeteci Hasan Cemal, 14 Mayıs seçimlerinde milletvekili adayı olması için HDP yönetiminden gelen teklifi kabul etti. Emek ve Özürlük İttifakı’nın çatı partisi olan HDP, hakkında Anayasa Mahkemesi’nde devam eden kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti olarak seçimlere girecek. Hasan Cemal de, Yüksek Seçim Kurulu’na sunulan Emek ve Özgürlük İttifakı protokolünde yer alan Yeşil Sol Parti listesinden milletvekili adayı gösterilecek.

Hasan Cemal’in adaylığı sürpriz olduğu kadar tartışma konusu da oldu. TV100 yazarı Ertuğrul Özkök, “AKP’nin çıkardığı frakı Hasan Abi Meclis’e yeniden getirecek mi?” başlıklı bugünkü yazısında Hasan Cemal’in HDP’den giden milletvekili adaylığı teklifini ele aldı.

Özkök, Hasan Cemal’in HDP’den milletvekili adaylığı, onun en yakın arkadaşlarından oluşan WhatsApp grubunda bile sürpriz olduğunu belirtti.

Özkök’ün ilgili yazısı şöyle:

Bir kısmı, Erdoğan yanlılarının “Eski Türkiye” diye karaladığı gazetecilerden oluşan bu grupta Hasan Cemal’in adı telefonlarımızda “Hasan Abi” olarak kayıtlıdır. Ona Hasan Abi lakabını Erdoğan uçakta yapıştırdı. Ama aynı yaş grubundaki arkadaşlarının ona “Hasan Abi” diye seslenmesinin mazisi daha kısadır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başbakanlığı sırasında onunla ilişkilerinin iyi olduğu dönemde onu dış gezilerine davet ederdi. O gezilerinden birinde Erdoğan ona “Hasan Abi” deyince adı Türk medya tarihine ebediyen böyle girdi.

O “Eski Türkiye gazetecisi” grubun kıdemli bir üyesi olarak ben haberi internet sitelerinden öğrendim. Hepimiz şaşırdık.

Hasan Abi’ye adaylık teklifini kim ne zaman, nerede yaptı?

Tabii ki gazetecilik damarım anında kabardı ve hemen bu işin perde arkasına araştırdım. Bir bölümün bizzat birinci ağızdan, Hasan Cemal’den dinledim. Hasan Cemal HDP’nin 2018 seçiminden sonra kurduğu “İstişare Grubu”nun üyesidir. Uzun yıllar HDP’yi, Kürt hareketini izlemiş, üzerine kitaplar ve sayısız makale yazmıştır.

İki hafta önce bu grubun istişare toplantısından sonra HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan “Hasan Bey sizinle biraz konuşabilir miyiz?” demiş.

Baş başa görüşmede, “Arkadaşlarla size bu seçimde bizim partiden milletvekili adaylığı teklif etme konusunda görüş birliğine vardık. Kabul eder misiniz?” diye sormuş.

Hasan Cemal “Bana daha önce 1991 yılında da Erdal İnönü Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den (SHP) milletvekili olmamı teklif etmişti. Kabul etmemiştim. Bugün de yine milletvekili olmayı düşünmüyorum” deyip nazikçe reddetmiş.

Buldan, “Siz yine de bir düşünün” demiş.

Eşi Ayşe’ye söyleyince nasıl bir tepki aldı?

Eve geldiğinde eşi Ayşe Sözeri Cemal’e bunu anlatmış. Ancak Ayşe’den hiç beklemediği bir tepki almış. “Neden kabul etmiyorsun? Ülke büyük bir değişimin eşiğinde, senin de yıllardır savunduğun demokratik açılımlar olabilir. Sen de bu işi çok iyi yaparsın” demiş.

Hasan Cemal ikna olmuş ve Pervin Buldan’ı arayarak “Teklifiniz hâlâ geçerli mi?” diye sormuş. O evet deyince kabul etmiş.

Bence HDP yönetimi çok iyi bir karar almış.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gazeteci Hasan Cemal’in Yeşil Sol’dan adaylığının perde arkası

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir