HDP: Zaxo’daki olay ikinci bir Roboski olayıdır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zaxo’da meydana gelen ve 9 kişinin yaşamını yitirdiği olaya ilişkin açıklama yapan HDP Van İl Örgütü, yaşanan olayın ikinci bir Roboski olduğunu belirterek, “Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamın gerçekleşmesinde payı olanlar siyasi ve hukuki olarak sorumludur” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, dün Federal Kürdistan Bölgesine bağlı Duhok ilinin Zaxo ilçesinde savaş uçaklarının gerçekleştirdiği bombardıman sonucu yaşamın yitiren 9 kişiye bir basın açıklaması düzenledi.

Van merkezde bulunan Sanat Sokağında düzenlenen açıklamaya HDP Van İl Eş Başkanı Handan Karakoyun, parti yöneticileri ve çok sayıda parti üyesi katıldı.

Açıklamayı okuyan HDP Erciş İlçe Başkanı Av. Bayram Çîçek, Zaxo’da yaşanan olayın Roboski’de yaşananların bir benzeri olduğunu ifade ederek, “Zaxo’da Roboski benzeri bir katliam daha yaşandı, kadın ve çocukların aralarında olduğu 9 kişi yaşamını yitirdi onlarca sivil de yaralandı” diye konuştu.

Yerel kaynaklar: 12 kişi yaşamını yitirdi

 “Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Zaxo kentine bağlı turistik alanlarından Perex köyüne yönelik gerçekleştirilen bombardıman sonucu içinde çocuk ve kadınların da olduğu Arap ve Kürt sivillerin yaşamını yitirdiğini ve çok sayıda yaralı olduğunu büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz” şeklinde konuşan Çiçek ayrıca yerel kaynaklardan yaşamını yitirenlere ilişkin farklı sayılar aldıklarını belirterek, ifade ederek, “Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre 12 kişi yaşamını yitirmiş, içinde ağır yaralıların da olduğu 20 kişinin ise tedavisi sürmektedir” diye kaydetti.

‘Bölgede daha önce de benzer olaylar yaşanmıştı’

Konuşmasında bölgede daha önce yaşanan benzer vakaları da hatırlatan Çiçek, “Bilindiği üzere daha önce de aynı yöntemlerle Şengal, Maxmur gibi sivil yerleşim bölgelerinde siviller katledilmişti. En son 26 Mayıs’ta Bamernê’ye yönelik saldırıda 2’si çocuk 3 kişi yaşamını yitirmişti. 2015’ten bugüne Mahmur ve Şengal başta olmak üzere bölgenin birçok kentine yönelik gerçekleştirilen hava saldırılarında, çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu en az 112 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı” hatırlatmasında bulundu.

‘Sivil yerleşimlere yönelik saldırılar insanlık suçudur’

Açıklamada, “Sivil yerleşim alanlarını bombalamak insanlık ve savaş suçudur” diyen Çiçek, “Uluslararası sözleşmelere taraf olan ve imzası bulunan ülkeler bu sözleşmelere uymakla mükelleftirler. Uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınan ‘Her halkın kendi kaderini tayin etme hakkının’ çıkar hesaplarıyla ve savaş politikalarıyla engellenmesi savaş iklimin bu yoğunlukla sürmesinin sebebidir” diye kaydetti.

‘İkinci Roboski katliyamı’

Yaşananları ikinci bir ‘Roboski Katliyamı’ olana niteleyen Çiçek, “Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamın gerçekleşmesinde payı olanlar siyasi ve hukuki olarak sorumludur. Bu katliam aynı zamanda başka bir ülkenin egemenlik alanına da saldırı anlamına gelmektedir. Failler ve karar vericiler mutlaka yargılanmalı, hukukun ve insanlığın gereği yerine getirilmelidir. Savaş ve çatışmaların olmadığı bir bölge ve dünya için mücadele eden bir parti olarak, sınır ötesi askeri harekâtların ve saldırıların bir an önce durdurulması gerektiğini bir kez daha yineliyor, bu katliamı en sert biçimde kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha sonra oturma eylemi gerçekleştiren grup, ‘Savaşa hayır, barış hemen şimdi’ sloganları atarak, olaysız bir şekilde dağıldı.

Serhat News

(lg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HDP: Zaxo’daki olay ikinci bir Roboski olayıdır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir