HDP’li Güzel’in vekilliğinin düşürülmesi için komisyon kuruldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in vekilliğinin düşürülmesi için Hazırlık Komisyonu kuruldu.

Anayasa ve Adalet Komisyonu’ndan oluşan Karma Komisyon, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in “devamsızlık” gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi için toplandı. AKP Tokat Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt başkanlığında toplanan komisyona HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Hüseyin Kaçmaz, Garo Paylan, Erdal Aydemir, Muazzez Orhan Işık, Murat Çepni, Züleyha Gülüm, Mahmut Toğrul, Ömer Faruk Gergerlioğlu katıldı.

Komisyonda gazetecilerin çıkarılması ardından söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Semra Güzel vekilimizin vekilliğinin düşürülmesine bu komisyon karar vermeyecek. Semra Güzel’in fotoğraflarını dört yıl dosyada tutup, hiçbir işlem yapmayıp dört yılın sondan zamanı kendilerince geldiğinde bir düğmeye basıp kamuoyuna servi eden akıl ve iktidar aslında o gün Semra Güzel ile ilgili linç kampanyası ve saldırı kararını vermiştir. Bu bir sır değil. Bunu hepimiz biliyoruz. İster yanlı olsun ister yansız olsun aslında bu Meclis’te gayet iyi biliyor burada bulunan milletvekilleri de gayet iyi biliyor” dedi. 

‘Önceden karar verilmiş’

Komisyonda bulunan herkesin figüran konumunda olduğunu belirten Beştaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Önceden karar verilmiş. Ben iddia etmiyorum. Biliyorum. Bu komisyondan başka bir karar çıkmayacak. 4 Kasım darbesinden bu yana benzer toplantılara girdik. Çünkü Semra Güzel bir kadın bir Kürt bir HDP’li. Çünkü Semra Güzel bir muhalif. Çünkü Semra Güzel bir doktor olarak Diyarbakır Tabip Odası başkanlığından Meclis’e sağlık komisyonu üyeliğine çok başarılı çalışmalara imza atmış bir milletvekilimiz. 

‘İç tüzüğü bir silah olarak kullandınız’

Semra Güzel Meclis’e neden gelmedi? Devamsızlık bir kılıf. Buraya gelmemiz için özel karar alındı dört hafta yoklama alındı, öncesinde de sonrasında da yoklama alınmadı. Bu Meclis’in yoklama geleneği yoktur. Özel olarak nasıl Semra vekilin vekilliğini düşürebiliriz özel olarak yoklama aldırılmıştır. Hukuku, iç tüzüğü yine araçsallaştırdınız bir silah olarak kullandınız.  

‘Hesabını yargı önünde verecekler’

 Kesinlikle bunun hesabını, bu hukuksuzlukta, bu halk iradesini tanımamada olan herkesin demokratik bir sistemde yargı önünde tabii ki verecekler. Bu parlamentonun iki üyesi Leyla Güven ve Ömer Faruk Gergerlioğlu Enis Berberoğlu’nda AYM ihlal kararı verdi. Leyla Güven halen cezaevinde. Konuştuğu için ceza veriliyor. AYM’den AİHM’den dönecek. Taraflı bir karar verilmiştir. Yoklama vermeyen onlarca vekil ayrı tutulmuş ayrımcılık yapılmıştır. Ayrımcılık en büyük insan hakkı ihlallerinden biridir. Kürtlere kadınlara yönelik bir çifte standart var.”

Hazırlık komisyonu oluşturuldu

Ardından Hazırlık Komisyonu oluşturuldu. Hazırlık Komisyonuna AKP’li vekiller Recep Özel, Gülay Samancı, Pakize Mutlu Aydemir, CHP milletvekili Rafet Zeybek ve HDP milletvekili Züleyha Gülüm seçildi. Hazırlık Komisyonu başkanı belirlenecek bir günde toplanarak, Güzel’in yazılı ya da sözlü savunmasını alacak. Güzel istediği takdirde bir milletvekiline de kendisi adına savunma yapması için yetki verebilecek. Komisyon, hazırladığı raporu Karma Komisyon’a sunacak.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HDP’li Güzel’in vekilliğinin düşürülmesi için komisyon kuruldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir