HRANA’dan İran bilançosu: Yaşamını yitirenlerin sayısı 500’ü aştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran ve Rojhılat’ta Jina Emini’nin ölümüyle başlayan gösteriler 100. Gününü geride bırakırken, insan hakları örgütlerine göre gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 500’ü aştı.

İran İnsan Hakları Eylemcileri Haber Ajansı (HRANA) 17 Eylül-25 Aralık tarihleri arasındaki gösterilerin bilançosunu yayınladı. HRANA’ya göre; 100 gün içerisinde 161 il ve ilçede 1208 protesto gösterisi gerçekleşti, protestolarda 69’u çocuk 66’sı güvenlik görevlisi olmak üzere en az 507 kişi öldürüldü. 18 bin 516 kişi tutuklandı ancak 4 bin 72 kişinin kimlikleri teyit edildi.

144 üniversitede düzenlenen gösterilerde 664  öğrenci tutuklandı. 17 Eylül’de Rojhılat ve İran’da başlayan gösterilerde tutuklanan birçok kişiye idam cezası verildi.

Kesin sayısı bilinmemekle beraber 40’a yakın kişinin idam cezası ile yargılandığı tahmin ediliyor. Bu güne kadar gösterilere katılan 2 kişi idam edildi.

İran Milli Takım oyuncusu Amir Nasr-Azadani, Jina Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle idam mahkum edilenler arasında yer alıyor. Gösterilerle bağlantılı olarak Muhsin Şikari adlı bir kişinin idam edilmesine de 8 Aralık’ta Instagram hesabından tepki gösteren İranlı aktris Taraneh Alidoosti, gözaltına alınmıştı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HRANA’dan İran bilançosu: Yaşamını yitirenlerin sayısı 500’ü aştı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir