İHD Van Şubesi: Hanife Arslan derhal serbest bırakılmalı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsan Hakları Derneği, bugün Van’da yaptığı açıklama ile hasta tutuklu Hanife Arslan’ın durumuna dikkat çekerek serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Yönetim Kurulu Üyesi Salih Coşkun yaptığı açıklamada, “Hanife Arslan koah, mide ülseri, diyabet, kalp ve yüksek tansiyon hastası olup eklemlerde sıvı azalmasına bağlı olarak yoğun ağrı ve hareket güçlüğünün yanında geçirdiği COVİD-19 sonucunda ciğerlerinde oluşan hasar sebebiyle nefes almakta güçlük çekmekte ve bütün bunlara ek olarak yaşlılığın getirdiği sorunlarla 2021 yılından bu yana mahpus edildiği Van T Tipi Kapalı Hapishanesinde zorlu hapishane şartlarında hayatta kalma mücadelesi vermektedir,” dedi.

‘Arslan derhal serbest bırakılmalı’

 

Coşkun, Arslan’ın ailesinin verdiği bilgiye göre Hanife Arslan’ın hapishanede kendi öz bakımını yerine getirmediğini, hayatını tek başına idame ettiremediğini, görüşe tekerlekli sandalye ile getirildiğini ifade etti.

Hanife Arslan’ın bahsedilen hastalıklarının tedavisi ve insan onuruna yaraşır bir şekilde hayatına devam edebilmesi için tutulduğu hapishaneden bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini belirten Coşkun, “Hapishane koşullarında yeterli tedavi ve bakım sağlanamayacağı ve bir başına hayatını idame ettiremeyeceği için ameliyat olmayan, 5275 sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 16. Maddesinde tanımlı hastalık nedeniyle infaz erteleme hakkına sahip olan ancak bu hakkı kullandırılmayan Hanife Arslan’ın sağlık ve yaşam hakkının korunabilmesi için derhal serbest bırakılması gerekmektedir,” dedi.

‘Hasta mahpuslar serbest bırakılsın’

Coşkun son olarak şunları kaydetti: “CİSST verilerine göre 2019 yılında 107, 2020 yılında 95, 2021 yılında 128, 2022 yılında 101 kişi olmak üzere son beş yılda toplan 431 kişi hapishanelerde yaşamlarını yitirdi. Hapishanede yaşanan can kayıplarının önüne geçmek ve yasalara göre ayrımsız bir şekilde mahpusların sağlık ve yaşam haklarını koruyacak önlemleri almak zorunda olan yetkililere sorumluluklarını tekraren hatırlatıyoruz. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İHD Van Şubesi: Hanife Arslan derhal serbest bırakılmalı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir