İran’da yılın ilk yarısında 41 kadın ve 11 çocuk katledildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran’da 2023 yılının ilk 6 ayında 41 kadın ve 11 çocuk katledilirken, kadın ve çocukların eş, baba, kardeş ve nişanlıları tarafından katledildiği belirtildi.  

Hengaw İnsan Hakları Örgütü İstatistik ve Belgeler Merkezi’nin hazırladığı rapora göre; 2023 yılının ilk 6 ayında İran ve Rojhilat’ta en az 41 kadın 11 çocuk katledildi. Rapora göre; en fazla kadın cinayetinin yaşandığı iki kent Tahran ve Urmiye. 

Raporda, 52 cinayetin 20’sinin namus adı altında işlenen cinayetler olduğuna vurgu yapıldı. Raporda katledilen 52 kişiden 11’nin 18 yaş altı çocuk olduğu ve 10 yaşındaki bir çocuğun da aynı gerekçelerle öldürüldüğüne vurgu yapıldı. Katledilen 28 kadının failinin evli olduğu erkekler olduğu bilgisinin yer aldığı raporda, 4 kadının nişanlısı, 3’ünün boşandığı erkek, 8’inin babaları ve 6’sının ise erkek kardeşleri tarafından katledildiği belirtildi. 

Hengaw’ın insan hakları avukatı ve baş hukuk yetkilisi Faraz Firouzi Mandomi,“İran İslam Cumhuriyeti, kadınların özel alanlarına ve örtünme gibi temel özgürlüklerine müdahale ederek kadınların insan haklarını ihlal etti. Öte yandan, çoğu zaman ‘namus’ ve ‘şeref’ kavramlarıyla meşrulaştırılan, kadınları ve çocukları aile içi şiddetten koruma pozitif görevini de ihmal etmiş, bunun sonucunda kadınlar babalarının, kocalarının otoritesine tabi kılınmıştır” dedi. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İran’da yılın ilk yarısında 41 kadın ve 11 çocuk katledildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir