Kürt müziğinin genç sesi: Serhed Şahin

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kürt müziğinin genç isimlerinden Serhed Şahin, son şarkısı “Şirîna ber dilêmin” henüz yayınlanmadan müzik serüvenini ve çalışmalarını Serhat News’e anlattı.

Van’ın Özalp ilçesinde doğup büyüyen genç müzisyen Serhed Şahin, çocukluk yıllarında köy düğünlerinde başlayan müzik serüvenini profesyonel adımlarla sürdürüyor. Köy düğünlerinin yanı sıra evlerinin salonlarından Kürt dengbêjlerin sesinin eksik olmadığını aktaran Şahin, “Son yıllara kadar köyde yaşıyordum. Üniversite yıllarından sonra hayatımı artık kent merkezinde sürdürmeye başladım. Çocukluğumdan beri Kürt müziği ile aramızda önemli bir bağ söz konusuydu, çok dinliyordum. Büyüklerimiz Kürt müziği ile ilgili bize birçok hikaye anlatıyor ve önemli bilgiler veriyordu. Dedelerim çoğunlukla Şakiro’dan, Reso’dan, Evdalê Zeynikê’den söz ediyorlardı. Yasaklı yıllarda da bu böyleydi” diyor.

Kürt müziğinin genç sesi: Serhed Şahin - kurt muzisyen serhed 4

Dünden bugüne süren kültür

Evin salonundan aldığı öğretilerle hayatını kültüre ve sanata adayan Şahin, sık sık sanatın gelişmesine vurgu yaparak, kendi müzik hayatını da bu ilke etrafında geliştirdiğinden söz ediyor. Hem annesini hem de babasının ailesinde çok sayıda dengbêj olduğunu ve onlardan da etkilendiğini söylüyor.

Şahin, ikinci üniversitesini müzik üzerine okuyor ve çok sayıda enstrüman çalıyor. Aynı zamanda müzik yarışmalarına katılarak da adından sıkça söz ettiriyor.  Şahin’in, Xezala Welat, Yeman, Adare adlı şarkıları en çok bilinenler arasında yer alıyor ve söz müziği kendisine ve müzisyen abisi Deniz Şahin’e ait. Öte yandan katıldığı yarışmalarda seslendirdiği Serayê, Ez Xelefim, Helepçe ve Hoy Memo şarkıları da dinleyiciler için Şahin’le özdeşleşmiş bir biçimde.

Kürt müziğinin genç sesi: Serhed Şahin - kurt muzisyen serhed 1

‘Kürt müziği ile ilgili kaygılarım var’

Kürt müziği ile ilgili kaygılı olduğunu aktaran Şahin, yeni müzisyenler olmasına rağmen Kürt müziğinin tek bir çember etrafında döndüğünü belirtiyor. Bu nedenle Şahin, anonim eserleri ya da bilinen eserleri seslendirmenin yanı sıra üretimde ısrarın önemli olduğunu söylüyor.

Kürt müziğinin genç sesi: Serhed Şahin - kurt muzisyen serhed 3

Çoğunlukla dengbêjî ve modern Kürt müziği üzerine çalışmalarını sürdüren Şahin, şu sıralar yeni şarkısı “Şirîna ber dilêmin” ile ilgili klip çalışmalarını sürdürüyor. Kısa bir sürede yayınlayacağı şarkının söz müziği de Deniz Şahin’e ait.

Serhat News için şarkılar seslendiren Şahin’in röportajının devamı videolu haberimizde.

Serhat News

Tepki Ver | _zg_n1
0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kürt müziğinin genç sesi: Serhed Şahin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir