Musa Anter (Apê Musa) katledildiği yerde anıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kürt bilgesi Musa Anter (Apê Musa), Diyarbakır’da katledildiği sokakta anıldı. Anmada konuşan Anter’in oğlu Dicle Anter, “Baba rahat uyu, küçük generallerin kalemini taşıyor” dedi. 

Kürt bilgesi, gazeteci ve yazar Musa Anter (Apê Musa), 20 Eylül 1992’de JİTEM elemanları tarafından katledildiği Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Cumhuriyet Mahallesi 442’nci Sokak’ta anıldı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) tarafından düzenlenen anmaya, Anter’in oğlu Dicle Anter, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Milletvekilleri Ceylan Akça ve Mehmet Kamaç, Yeni Yaşam Gazetesi yazarı gazeteci Hüseyin Aykol, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Yeşil Sol Parti, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Açıklamada Musa Anter ve katledilen gazetecilerin fotoğrafları taşınırken, katledilen gazeteci Ferhat Tepe ile Apê Musa’nın “küçük generallerim” dediği gazete dağıtımcılarından yaşamını yitiren Yılmaz Yakut’un fotoğraflarına izin verilmedi. 

‘Asla kalemini bırakmayacağız’

Saygı duruşmasıyla başlayan anmada ilk olarak söz alan MKGP Sözcüsü Roza Metîna, “Saygıyla önünde eğiliyoruz. Tüm baskılara rağmen gazeteciliği bırakmadı. Apê Musa büyük bir kalem mücadelesi verdi. Her zaman onun kalemini tutacağız, hiçbir zaman bırakmayacağız. Her zaman, her koşulda Apê Musa’nın mirasına sahip çıkacağız. Bu devlette cezasızlık politikaları var. Apê Musa’nın failleri cezalandırılmadı. Biz bu cezasızlığı her zaman teşhir edeceğiz” dedi. 

Musa Anter (Apê Musa) katledildiği yerde anıldı - musa anter anma metina

‘Bayrağını yükseklere kaldırıyoruz’

Anmada konuşan gazeteci Hüseyin Aykol, “Sevgili Apê Musa geçen sene de burada sana rapor sunmuştum. Katledildiğin günden bugüne biz gazeteler çıkardık, yerel televizyonlarımız oldu. Seni alçakça katledenler vazgeçeceğimizi sandı ama vazgeçmedik. Senin bayrağını taşıdık. Gerçek haber topladık, Kürt sorununun barışçıl çözüme kavuşması için haber topladık. Arkadaşlarımız yine hukuksuz bir şekilde yargılamaya maruz kaldı. Son bir yılda 30’dan fazla arkadaşımız tutuklandı. Uyduruk gerekçelerle tutuklandı. Ama arkadaşlarımız içeride de dışarıda da işimize devam ediyoruz. Hiç kuşkun olmasın. Bizim sana sözümüzü tutuyoruz, bize devrettiğin bayrağı daha yükseklere kaldırıyoruz. Gelecek de de yine burada olacağız. Biz buradayız, devam ediyoruz, devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

Musa Anter (Apê Musa) katledildiği yerde anıldı - musa anter anma aykol

‘Generallerin kalemi taşıyor’

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ise babasının vasiyetini hatırlatarak, şunları söyledi: “Babamın bir sözü var, vasiyeti şöyle; ‘Kürt gençleri beni mezarımda rahat uyutsunlar’ Bugünde görüyoruz ki kalemini kırdılar, ama bugün Apê Musa’nın küçük generalleri o kalemi tamir ederek eline aldılar ve devam ettiler, o kalem hiçbir zaman da kırılmayacak. O büyük çınarın dallarına çok cefakâr gazeteciler katıldı. Baba rahat uyu çünkü küçük generallerin kalemini taşıyor.”

Musa Anter (Apê Musa) katledildiği yerde anıldı - musa anter anma dicle

Katledildiği yere karanfil bırakıldı

Konuşmaların ardından kitle, “Özgür basın susturulamaz” sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde Anter’in katledildiği sokağa yürüdü. Anma Anter’in katledildiği yere bırakılan karanfillerle son buldu. (MA)

Musa Anter (Apê Musa) katledildiği yerde anıldı - musa anter anma1

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Musa Anter (Apê Musa) katledildiği yerde anıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    21 Eylül 2023, 13:33

    […] Barosu, Kürt Bilge Apê Musa’nın katledilişinin yıldönümü nedeniyle anma düzenlendi. Anmada 90’lı yıllarda […]

    Cevapla