Özay İlhan: Van’da Kayyım kredi çekerek borcunu ödüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Saadet Partisi (SP) Van Büyükşehir Belediye (VBB) Başkan adayı Özay İlhan, VBB’nin ekonomik olarak düştüğü darboğaza dikkat çekerek, “Kayyım, borcunu kredi çekerek ödüyor.” dedi.

 

31 Mart yerel seçimlerinde Saadet Partisi ile Gelecek Partisi’nin oluşturduğu Şehir ittifakı Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Özay İlhan, VBB binası önünde yaptığı basın açıklamasında, belediyenin içinde bulunduğu durumu mercek altına aldı. Belediyenin büyük bir borç yükü altında olduğunu ifade eden İlhan, “31 Mart yerel seçimlerine çok kısa bir süre kaldı. Daha önce defalarca Van Büyükşehir Belediyesinin borçlarını açıklaması hususunda açıklamalarda bulunduk. Defalarca sormamıza rağmen Van Büyükşehir Belediyesi Kayyımı tarafından borçlarla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Son yıllarda Kayyımlar tarafından yönetilen Belediyelerde bilinçli bir borçlanma politikası uygulandığı kamuoyunca bilinmektedir. Van Büyükşehir Belediyesini ilk kayyım atandıktan sonra 1 milyar 100 milyonluk borç şehrin merkezinde bir binaya asılarak ilan edilmişti. Van Büyükşehir Belediyesi son 7,5 yılın 7 yıllık bölümünde Kayyımlar tarafından yönetilmektedir. Gelinen noktada sadece Van Büyükşehir Belediyesinin 4 milyar civarında, Belediyeye bağlı kuruluşlardan sadece VASKİ’nin borcunun 1 milyar civarında olduğu bilinmektedir.” dedi.

 

 

Kredilerle borç kapatılıyor

 

Van Büyükşehir Belediyesinin borçlarını kapatmak için neredeyse tüm bankalardan kredi çektiği ve bu kredilerin kısa, orta ve uzun vadede olduğu da dile getiren İlhan’ın açıklamaların satır başları şöyle: “Van Büyükşehir Belediyesinin borç batağında olmasına rağmen asli görevleri arasında olmayan kitap alımlarına milyonlarca para harcanmıştır. Bu kitaplar hangi basımevlerinden çıkan kitaplardır ve bu yolla kimler zenginleştirilmektedir bu da ayrı bir soru işaretidir. Belediye asli görevleri arasında olmayan çeşitli hediyelere de çok ciddi paralar harcandığı kamuoyunca malumdür. Van Büyükşehir Belediyesine ihtiyaç dışı olmasına rağmen son günlerde 100’lerce yandaşın alındığını da işitmekteyiz. Van Büyükşehir Belediyesinin bağlı kuruluşlarıyla birlikte tüm borçlarını yerel seçimler öncesinde kamuoyuna açıklamaya davet ediyoruz. Van şehrinin hiçbir problemini çözmeyen mevcut yönetim devasa borçlanmayla gelecek yönetimin adeta önünü kesmek için her türlü gayreti sergilemiştir. Görünen o ki geçmişi çalınan bu şehrin geleceği ipotek altına alınmıştır.

 

 

 Kayyım, borcunu kredi çekerek ödüyor

 

2017 ila 2023 yılları arasında milyonlarca lira kredi çeken kayyım, neredeyse her ay belediyenin hesaplarına bloke konulmaması amacıyla ‘Kamu yararı’ kararı alıyor. İkinci kayyımın atandığı Ağustos 2019’dan Eylül 2023’e kadar, neredeyse iki ayda bir atanmış belediye meclisi kararıyla bankalardan kredi çekildiği öğrenildi. Borcunu kredi çekerek ödeyen kayyımın yönetimindeki belediyenin toplam borcunun, 3 milyar 697 bin 382 TL olduğu ortaya çıktı.

 

 

 Belediye tüm bankalara borçlu

 

Kayyım yönetimindeki belediyenin, hazineye, diğer kamu kuruluşlarına (SGK ve vergi), İller Bankası, diğer yurtiçi bankalar, yurt dışından alınan krediler ve diğer borç stoku tutarları ortaya çıktı. 2023 yılının son ayına kadar kayyım yönetimindeki büyükşehir belediyesinin, SGK ve vergi borcu 120 milyon 38 bin 318 TL’ye, İller Bankası borcu 202 milyon 422 bin 636 TL’ye, diğer bankalara olan borçları ise 1 milyar 607 milyon 350 bin 676 TL’ye yükseldi. “Diğer borçlar” adına altında ise 1 milyon 771 bin 915 TL borç kaydedildi. Ortaya çıkan tabloya göre, kayyım yönetiminin sadece banka, SGK ve diğer olarak adlandırdığı borçların miktarı, 1 milyar 954 milyon 585 bin 550 TL oldu.

 

Belediyeye bağlı kurumlar da borç batağında

 

Sadece belediyeyi borçlandırmakla kalmayan kayyım, belediyeye bağlı kuruluşların borçlarını da neredeyse üç katına çıkardı. Belediyeye bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (VASKİ) borcu 938 milyon 450 bin 372 TL, BELVAN şirketinin 32 milyon 82 bin, Mavikent şirketinin ise 33 milyon 57 bin 392 TL borcu olduğu ortaya çıktı. Belediyeye bağlı kuruluşların toplam borcu ise, 1 milyar 4 milyon 889 bin 787 TL olduğu açığa çıktı.

 

 Elektrik borcu krediyle kapatılıyor

 

 

Borcu kabaran kayyımın, elektrik ve diğer borçları da çektiği kredilerle ödediği öğrenilirken, belediyenin bu borçları kısa, orta ve uzun vadeye yaydığı belirtildi. Bunca arsa ve belediyeye ait yapıları satmasına rağmen borcu katlanan kayyım yönetimi, son atanmış meclis toplantısında ödenmeyen elektrik borçlarının finansmanında kullanılmak üzere İller Bankası ile diğer özel bankalardan kredi kullanılması kararı aldı. Kararın ardından belediyenin elektrik borçlarının ödenmesi için bankalara kredi başvurusunda bulunduğu öğrenildi.

 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Özay İlhan: Van’da Kayyım kredi çekerek borcunu ödüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir