Sağlık Bakanlığı Covid-19 salgını ile ilgili veri açıklamayı bıraktı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanlığı tarafından bakanlığın resmî sitesinde Covid-19 salgını ile ilgili pandeminin başından bu yana haftalık olarak açıklanan veriler artık yayınlanmıyor. Konuya ilişkin Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Ahmet Koç, hastalığın etkisi azalsa da tam olarak bitmediğini ve riskli gruplar açısından tedbir alınması gerektiğini belirtti.

2019 yılının Aralık ayında başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ile ilgili vaka sayısı Sağlık Bakanlığı tarafından artık kaydedilmiyor. Sağlık Bakanlığı’nın resmî sitesinde Covid-19 Bilgilendirme Platformunda en son açıklanan vaka ve ölüm sayısı 14-27 Kasım 2022 tarihine ait. Covid-19 salgını ile artık herhangi bir kaydın tutulmaması ise hekimler tarafından olumsuz bulunuyor. Salgının başladığı ilk günlere dönmenin pek mümkün olmadığını belirten hekimler risk grupları için tehlikenin hala sürdüğünü söylüyor.

Van’ın Covid-19 ölüm istatistikleri

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Covid-19 salgınında hayatını kaybeden kişi sayısı açıklandı. TÜİK’in açıkladığı verilerle Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilerin birbirini tutmaması ise muhalefet partileri başta olmak üzere çok sayıda kişi tarafından Sağlık Bakanlığı’nın gerçek verileri açıklamadığını belirtti.

TÜİK tarafından açıklanan ölüm istatistiklerine göre ise Van’da 2019 yılında 3 bin 237, 2020 yılında 4 bin 197, 2021 yılında 4 bin 249 kişi hayatını kaybetti. Covid-19 kaynaklı ölümler ise 2020 yılında 152, 2021 yılında ise 317 kişi şeklinde kaydedildi.

‘Hastalık tamamen bitmedi’

Konuya ilişkin Van-Hakkari Tabip Odası Ahmet Koç, Van genelinde Covid-19 hastalığı nedeniyle yoğun bakımlarda yatan hasta olmadığını belirtti. Fakat oda diğer hekimler gibi hastalığın tamamen bitmediğini ifade etti. Koç, “Hastaların bir kısmı Covid-19 hastalığını gribal enfeksiyon gibi geçirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise halen salgını, küresel acil durum olarak nitelendirmeyi sürdürüyor. Bu demektir ki temkinli olmamız gerekiyor. Hastalığın üç yıl önceki döneme geçme durumu ortadan kalkmış olsa da riskli grupların yine de dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı Covid-19 salgını ile ilgili veri açıklamayı bıraktı! - ahmet koc

Riskli gruplar için tehlike sürüyor

Riskli grupların 65 yaş üstü kişiler ve çocuklar olduğunu belirten Koç, “Bunların yanı sıra bağışıklık sistemi düşük olan hastaların özellikle toplu taşıma alanlarında ve kalabalık yerlerde maske takması koruyuculuk için hala önemini taşımaktadır” diye belirtti.

Koç, çok sayıda kişinin hastalığı geçirdiğini ve gerekli aşılama işlemlerinin de yapılması nedeniyle hastalığın şu anda daha hafif atlatılmasına neden olduğunu aktardı. Hastalığın eski duruma gelmesini beklemediklerini fakat yine de tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini de ekledi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sağlık Bakanlığı Covid-19 salgını ile ilgili veri açıklamayı bıraktı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir