Sanıkları korucu olan tecavüz yargılamasına yeniden başlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Şırnak’ta 7 yaşından itibaren sistematik tecavüze maruz kalıp fuhuşa zorlanan S.A. ile ilgili yargılama, İstinaf Mahkemesinin bozma kararı üzerine yeniden başladı. Sanık korucular ve avukatları, savunmalarında mağdurun yaşının büyük olduğunu öne sürerek tecavüzü meşrulaştırmaya çalıştı.
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Uzungeçit Beldesi’nde yaşayan 17 yaşındaki S.A.’nın, 7 yaşından itibaren sistematik tecavüze maruz kalıp fuhuşa zorlanmasıyla ilgili aralarında üvey annesi ve korucuların da olduğu 5 kişi hakkında verilen hapis cezalarının İstinaf Mahkemesince bozulması üzerine dava yeniden görüldü.
S.A.’nın anlatımları üzerine 14 Mart 2022’de başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 kişiden AKP’li Uzungeçit Belde Belediyesi Başkanı Cemil Yıldız’ın yakın koruması olan korucu Cengiz Aydemir, emekli korucu Sami Yıldız ile çocuğun üvey annesi Berivan Aydemir tutuklandı, Metahan Bayram ve Zahide Yıldırım ise serbest bırakıldı.
5 sanıklar hakkında “cinsel istismar,” “tehdit”, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma”, “fuhuş” ve “taciz” suçlamalarıyla hazırlanan iddianame doğrultusunda Şırnak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucunda 5 Nisan 2023’te çıkan kararda, sanıklara toplamda 94 yıl 15 gün hapis cezaları verildi.
Sanık avukatlarının itirazda bulunmasıyla dosyayı inceleyen Diyarbakır Bölge Adli Mahkemesi’nce kararların bozulması üzerine dava bugün yeniden görüldü. Bozma kararının ardından Şırnak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada mağdur çocuğun ailesi ve avukatları, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü avukatı hazır bulundu. Tutuklu sanıklar Berivan Aydemir, Cengiz Aydemir ile Sami Yıldız ise bulundukları cezaevinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk olarak sanıklardan üvey anne Berivan Aydemir’in savunması alındı. Yaşananlarla ilgisinin bulunmadığını öne süren Aydemir, tahliyesini talep etti.
Sanıklar mağduru suçladı
Sonrasında duruşmaya tutuklu korucu Cengiz Aydemir’in savunmasının alınmasıyla devam edildi. Haklarındaki suçlamalara dair somut delil bulunmadığını söyleyen sanık, “Bu kız yalan söylüyor, küçük değil. Bu çocuk istismarı da değil, kendini koruyacak yaştadır” sözleriyle mağduru çocuğu hedef aldı. Sanık, mahkemeden mağdur S.A. ile aynı evde yaşayan çocukların tanık olarak dinlenmesi talebinde bulundu.
Sanıklardan Sami Yıldız da, savunmasında yalan ve iftira olduğunu söyleyerek hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.
Sanıklardan Cengiz Aydemir ile Sami Yıldız’ın avukatı İdris Tekas ise, Diyarbakır Bölge Adli Mahkemesi bozma kararı üzerinde durarak yerel kararın daha önce verdiği kararın gerekçelerden yoksun olduğunu öne sürdü. Tekas, “Ortada çok ciddi suçlamaları var ve gerekli tahkikatlar yapılmadan sadece mağdurun ifadelerine dayanarak bir yargılama oldu. Mağdur uyuşmayan ifadeler veriyor. Verdiği ifadelerde benzerlik yok. Mağdur her bir aşamada ifadelerine başka iddialar ekliyor” diyerek mağduru suçladı. Av. Tekas, mahkemeden olayın yaşandığı iddia edilen evde keşif yapılmasını ve mağdurun diğer kardeşlerinin tanık olarak dinlenmesini talep etti.
Sanıkların cezalandırılmasını istedi
Mağdur S.A.’nın babası Agit Aydemir ise şikâyetini sürdürdüğü sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmalarını istedi.
Ailenin avukatı Hıdır Tonğ da, beyanlarında İstinaf’ın verdiği bozma kararının sanıkların aleyhine olan bir karar olmadığını ifade etti. Tonğ, “Sanıklar ve müdafi avukatının savunmaları bir önceki duruşmalarla aynıdır ve bizler sanık müdafilerin savunmalarına daha önce detaylı bir şekilde cevap verdik. Cinsel istismara uğrayan 17 yaşındaki bir kız çocuğunun o an başına geldiği şeyi detaylarıyla doğru halde verememesi kadar normal bir şey olamaz” diyerek, sanıkların tutuklunun hallerinin devamı ve ayrı ayrı cezalandırılmaları taleplerinde bulundu.
İddia makamı cezalandırmalarını talep etti
Yapılan savunmaların ardından mütalaasını sunan iddia makamı, tutuklu her 3 sanığın tutukluluk hallerinin devamına ve ayrı yarı cezalandırılmalarına, diğer sanıklar Zahide Yıldırım ve Metehan Bayram’ın da yine ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etti.
Sanık avukatları, mütalaaya karşı ek süre talebinde bulundu.
Diğer sanıklar için zorla getirilme kararı
Duruşmaya verilen aranın kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyada yeni bir delil durumu yaratmayacağını gerekçesiyle mağdurun kardeşlerinin dinlenmesi ve olayın yaşandığı evde keşif yapılması taleplerine reddetti.
Tutuksuz sanıklar Metehan Bayram ile Zahide Yıldırım’ın bir sonraki celse zorla hazır edilmelerine karar veren mahkeme, bir sonraki duruşmayı 4 Mart’a erteledi.
Ne olmuştu?
Qilêban (Uludere) ilçesine bağlı Dêrahînê Beldesi’nde 15 yaşındaki S.A., 7 yaşından itibaren sistematik tecavüze uğradı, şiddet gördü ve fuhuşa zorlandı. Üvey annesi Berivan Aydemir tarafından fuhuşa zorlanan S.A.’ya aralarında korucuların da olduğu birçok erkek tecavüzde bulundu. Tecavüz, çocuğun üvey annesine karşı çıkmasıyla ortaya çıktı. S.A., fuhuşa karşı çıkınca Berivan Aydemir tarafından darp edildi. Kafasına aldığı darbe sonucu ağır yaralanan çocuk, hastaneye kaldırıldı. Tedavisi tamamlanan S.A., polise verdiği ifade de yaşadıklarını anlattı.
Fuhuşa zorlandığını ve tecavüze uğradığını belirten S.A. ifadesinde, “Yaklaşık 7-8 senedir üvey annem olan Berivan ve babam A.A. ile birlikte (…) yaşıyorum. Berivan dışarıya çıkmama izin vermiyor ve şiddet uyguluyordu. Cengiz Aydemir, Ekim’in sonlarına doğru Sami Yıldız ile birlikte bizim eve gelerek misafir odasında oturuyorlardı. Üvey anneme neden geldiklerini sorduğumda bana kızdı. Cengiz Aydemir güvenlik korucusu ama Sami (Semyan) Yıldız’ın korucu olup olmadığını bilmiyorum. Ancak silahı vardır. Bu olaya tanıklık eden hiç kimse yoktur. Kardeşlerim okula gittiği için bu olayları görmemiştir, babam memur olduğu için bu olaylara şahit olmamıştır. Diğer kardeşlerim de küçük olduğu için olayın farkında değillerdi” dedi.
İki korucu tutuklandı
S.A.’nın şikâyette bulunması üzerine Berivan Aydemir ile birlikte korucular Cengiz Aydemir ve Sami Yıldız gözaltına alındı. Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Cengiz Aydemir ve Semyan Yıldız, Sulh Ceza Hâkimliği tarafından serbest bırakıldı. Yapılan itirazların ardından Berivan Aydemir, “Fuhuş yaptırma”, Cengiz Aydemir ve Sami Yıldız ise “Nitelikli cinsel istismar” suçlamalarıyla tutuklanarak, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
Serhat News
Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sanıkları korucu olan tecavüz yargılamasına yeniden başlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir