Siirt aday adayı gazeteci Alagaş: Siyaset kadınlarla demokratikleşir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak seçimler için aday adaylarının siyasi partilerdeki yarışı sürüyor. Yerel yönetimlerde söz sahibi olmak için çeşitli başvuruların yapıldığı siyasi partilerden biri olan DEM Parti’de kadın gazetecilerde yerini aldı. Kadın gazeteciler, gazetecilik mesleğindeki saha deneyimlerini yerel yönetimlerle birleştirmeyi hedefliyorlar.

Dem Parti’den aday adaylık başvurusu yapan gazetecilerden biri olan Safiye Alagaş, Siirt Belediyesi Eş Başkanlığına talip. 15 yıldır gazetecilik yapan Alagaş, Siirt’in Pervari ilçesinde dünyaya geldi. 1993 yılında köylerinin yakılması nedeniyle Siirt’ten, Adana’ya göç ediyorlar.

Alagaş’ın hayatı ise gazeteciliğe başladığı yıllarda değişiyor. Tutuklamalar, gözaltılar, davalar, yargılamalar derken 15 yıllık meslek hayatında sahada gördüğü sorunlarla mücadele etmek amacıyla özelde kadın, çocuk ve doğa odaklı haberler yapıyor. Bu kez Alagaş mücadeleyi büyütmeye karar veriyor ve aday adaylığı başvurusu yapıyor.

‘Toplumun yerelde yaşadığı sorunlar görmezden geliniyor’

Alagaş, gazetecilerin toplumla en çok iç içe olan bireyler olduğunu söylüyor. Ve aday adaylık sürecine dair şunları söylüyor:

“Toplumun sorunlarını ve ihtiyaçlarını en iyi tespit edebilen gazetecilerdir. Topluma karşı sorumlulukları var. Gerçeği halka ulaştırma, hakikatin peşinden gidip bunu topluma anlatma, aktarma gibi sorumlulukları var. İçinde bulunduğumuz sistem uzun süredir gerçeklerin üstünü örtme ve sumen altı etme politikaları yürütüyor. Biz gazeteciler de bununla mücadelenin aksine gerçekleri topluma aktarmaya çalışıyoruz. Toplumun yerelde gerçek anlamda yaşadığı sorunlar görmezden geliniyor. Bir kadın olarak ve bir gazeteci olarak bunlara sessiz kalmak, görmezden gelmek istemiyorum. Bu nedenle yerel yönetimlerde var olmak ve yerelde halkların yaşadığı sorunların çözümü için elimden geleni yapmak istedim.”

Siirt gibi kadim bir kültüre sahip kentte bir kültürü ayakta tutan; kültür, sanat ve spor alanında ciddi sorunlar yaşandığını aktarıyor Alagaş. Kültürel varlıkların görmezden gelindiğini ve Siirt’te kullanılan ana dillerden; Arapça ve Kürtçe’nin eğitim dili olmadığı için halkın kendi çabalarıyla dillerini yaşatmaya çalıştığını belirtiyor Alagaş ve bu alanlarda çalışmalar yapmayı planlıyor.

Siirt aday adayı gazeteci Alagaş: Siyaset kadınlarla demokratikleşir - WhatsApp Image 2024 01 10 at 18.52.18

‘Siyaset erkeklerin alanıymış gibi bir algı var’

Gazeteciliğin sorunların tespiti konusunda önemli bir avantaj olduğunu belirten Alagaş, kadın odaklı haberler yaptığı ve eş başkanlık sisteminin avantajlarıyla yaşanabilir bir kentin kadınlarla mümkün olacağını söylüyor. Siyasetin sadece erkeklerin alanı olarak görülmesine karşın ise şunları kaydediyor:

“Siyaset erkeklerin alanıymış gibi bir algı var. Erkekler siyaset alanını adeta işgal etmiş durumda. Zihniyet olarak, kullandıkları eril dil ne yazık ki erkeklere mahsus bir alana dönüştürmüş. Kadınlar tam da bu nedenle siyasette var olmalılar.  Siyasetteki eril zihniyetin değişimi, eril dilin değişmesi için kadınlar siyasette var olmalıdır. Çünkü bu alan çok önemli bir alan ve özellikle kadınların yer alması gerekiyor. Kadının renginin ve varlığının görüldüğü alanlarda canlılık, gerçekler ve mücadele vardır. Kadının zihinsel ve düşünsel olarak daha fazla siyasette rol alması gerekiyor. Ancak bu şekilde siyaset alanı demokratikleşebilir.”

Siirt’in kültürel çeşitliliğini merkeze alan ortak projeler yapmayı planlıyor Alagaş. Kentte bir arada yaşamanın yerelin özgünlüklerine göre mümkün olabileceğini söylüyor ve kendisi böyle bir yaklaşımı odağına alıyor.

‘Eril zihniyetin baskısına maruz bırakıldım’

Meslek hayatı boyunca karşılaştığı zorluklarla baş etmesinin bundan sonra karşılaştığı zorluklarda da kendisine rehberlik edeceğini belirtiyor Alagaş ve büyük bir motivasyonla sürdürüyor çalışmalarını. Serhat News’e aday adaylığı ile ilgili sürecini aktaran Alagaş, son olarak şunları aktarıyor:

“Yaşadığım zorlu deneyimlerin elbette bu sorunlarla baş etmede büyük katkısı olacaktır. Çok zorlu süreçler yaşadım. Eril zihniyetin baskısına maruz bırakıldım. Kadınların sahada çalışmasını istemeyen zihniyetlerle karşı karşıya kaldım. Bütün bunlar erk zihniyetiyle mücadele etmede bir deneyim kazandırdı. Elbette yerel yönetimlere katkısı ciddi anlamda olacaktır. Kadınların yerel yönetimlerde var olması söz sahibi olması gerekiyor. Kadınları görmezden gelen zihniyeti ancak kendimizi görünür kılarak baş edebiliriz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Siirt aday adayı gazeteci Alagaş: Siyaset kadınlarla demokratikleşir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir