TMMOB Van’dan ses yükseltti: Siyasi baskı ve sürgün tehdidi altındayız

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da mühendis, mimar ve şehir plancılarının dayanışma günü vesilesiyle açıklama yapan Türkiye Mimar, Mühendisler Odalar Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu dönem sözcüsü Mihail Atik, dayanışma gününde coşkulu kutlamalar yerine büyük sorunlarla boğuştuklarını söyledi.

 

Gün vesilesiyle İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi önünde bir araya gelen mimar ve mühendisler taleplerini haykırdı.  ‘haydi mücadeleye’ pankartın açıldığı açıklamada konuşan TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu dönem sözcüsü Mihail Atik, 19 Eylül 1979 tarihinde TMMOB’nin çağrısıyla gerçekleştirilen iş bırakma eylemi, maden ocaklarından enerji santrallerine, fabrikalardan şantiyelere, kamu kurumlarından limanlara kadar pek çok iş yerinde üretimin durmasını, teknik elemanların yaşadıkları sorunlara dikkat çekilmesi sağlandığını dile getirdi. “Bizler için 19 Eylül iş bırakma eylemi, ülkesi için düşünen, planlayan, üreten mühendis, mimar ve şehir plancılarının kendi öz güçlerinin farkına vardığı tarihtir” diyen Atik, 19 Eylül’ün mirasını yaşatmak için ilan ettikleri TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Gününü kutladı.

 

Sorunlarımız giderek büyüyor

 

“Maalesef dayanışma günümüze, coşkulu kutlamalar yerine, yaşadığımız büyük sorunlar damga vuruyor” diyen Atik, “İçerisinde bulunduğumuz mesleki, ekonomik ve toplumsal koşullar bizlere “boşuna mı okuduk” sorusunu sorduruyor.Üzülerek görüyoruz ki, bugün geldiğimiz nokta hem bizler için hem halkımız için daha da zor koşullara davet çıkarıyor. İşsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının hala en öncelikli sorunları olmaya devam ediyor. Kamusal yatırımların ortadan kalkması, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması nedeniyle mesleğimiz sistematik olarak değersizleştiriliyor. Bir dönemin en gözdesi olarak görülen mesleklerimiz, bugün diplomalı işsizliğin, güvencesiz bir geleceğin, açlık ve yoksulluk sınırı altında ücretlerle çalışmanın sembolü haline getiriliyor. Bu şartlarda yaşamak hem insanlık hem meslek onurumuzu ayaklar altına alıyor.” diye konuştu.

 

Meslektaşlarımız yurtdışına gidiyor

 

Konuşmasında yaşanan olumsuzluklara da dikkat çeken Atik, sözlerine şöyle son verdi: “Genç meslektaşlarımız, kendilerini yetiştiren bu ülkeden, hayatlarından, ailelerinden vazgeçmek zorunda kalıyor. Her yeni günde, onlarca genç, eğitimleri dışında bir alanda çalışmak, daha iyi bir hayat yaşayabilme ihtimaline tutunarak, yurtdışına gidiyor. Geldiğimiz noktada sorunlarımızı tespit ederken, çözümü de hep birlikte, dayanışmayla ve ortak akılla bulabileceğimizi biliyoruz.  Bizler, TMMOB ve bağlı Odalarımızdaki faaliyetlerimizle, kendi sorunlarımızın dışındaki toplum ve kamuyu ilgilendiren birçok sorunun çözümünde çaba harcıyoruz. Bizler, mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yana kullanan bir mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz. Bu anlayışla TMMOB’nin bilim ve tekniği esas alan, kamu yararını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını korumaya devam edeceğiz.”

 

Serhat News

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TMMOB Van’dan ses yükseltti: Siyasi baskı ve sürgün tehdidi altındayız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir