Türkiye solu İsrail’i hedef alırken Filistin saldırılarını meşru gördü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamas’ın başlattığı ‘Aksa Tufanı’ isimli saldırı ve onu izleyen İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin Türkiye Sol partilerinden tepkiler geldi.

Hamas’ın silahlı kanadı olan Kassam Tugayları’nın dün başlattığı ‘Aksa Tufanı’ isimli saldırıya İsrail, Gazze’ye ‘Demir Kılıçlar Operasyonu’nu başlatarak karşılık verdi. İsrail, yaşananları “bir savaş ilanı” olarak değerlendirirken, tüm dünyadan ve Türkiye’den birçok kesimden sesler yükselmeye başladı.

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın başlattığı ‘Aksa Tufanı’ isimli saldırı ve onu izleyen İsrail-Filistin çatışmasında ilk 24 saatte Hamas’ın saldırısı ve onu takip eden İsrail karşı saldırısı sonucunda İsrail ve Gazze’de yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı 500’ün üzerinde olarak açıklanırken; Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre karşı saldırılarda Filistinli 313 kişi hayatını kaybetti.

Hamas tarafından kaçırılan İsrail vatandaşları, kimi kesimlerde endişe yaratırken kimi kesimlerden ise Hamas’a destek açıklamaları yapıldı. Hamas’ın ülkeye sızdıktan sonra rehin aldığı İsrailli sivil ve askerleri Gazze Şeridi ve etrafındaki kasabalara taşıdığı belirtildi.

Hamas’ın İsrail’e binlerce füze atması ve yüzlerce militanın İsrail’e sızması ile başlayan çatışmalar devam ediyor. Çatışmalar tepkiler sürerken Türkiye’deki siyasi partilerden Filistin’e destek mesajları geliyor.

Filistin’e destek açıklamaları yapan sol partiler arasında TKP, ESP, EMEP ve TİP gibi partiler bulunuyor. Sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarda; Filistin halkının yanında olduklarını ve İsrail Devleti’ni işgalci-sömürgeci olarak tanımlandı.

TİP: Barış yerine savaşı tercih eden taraf Siyonistler

Türkiye İşçi Partisi (TİP) açıklamasında şunlara yer verdi: “Filistin’in halkının ve kendini savunma hakkının yanındayız. Barış yerine savaşı tercih eden tarafın Siyonistler olduğunu biliyoruz. Öte yandan savaş koşullarında dahi sivillerin hedef alınmasını, işkence edilmesini, çocukların “esir alınmasını” hiçbir şartta kabul edilemez buluyoruz.”

TKP: Kimse bölgedeki şiddeti yeni keşfetmiş gibi davranmasın

Türkiye Komünist Partisi (TKP) ise açıklamasında, “Dün Gazze’den İsrail’e karşı başlatılan operasyonun ardından burjuva medyasında İsrail hükümeti lehine propaganda eksik olmuyor, ikiyüzlü emperyalist merkezlerin şiddet karşıtı mesajları ve İsrail ile dayanışma açıklamaları arka arkaya geliyor.

Bu noktaya birden bire gelinmiş gibi yapmaya son verin. Kimse bölgedeki şiddeti yeni keşfetmiş gibi davranmasın.

Toprakları İsrail ordusu ve İsrailli yerleşimciler tarafından işgal altında tutulan Filistinlilerin maruz kaldığı sistematik zulüm ve baskı on yıllardır devam ediyor. Bu on yıllar boyunca Filistin halkı defalarca zorla yerinden edilmeyle karşı karşıya kaldı; buna direnenler ırkçılıktan beslenen ağır şiddetin her türüne uğradı; kara saldırılarıyla, hava saldırılarıyla bir halk boğulmaya, yok edilmeye çalışıldı. Başaramadılar,” ifadelerine yer verdi.

EMEP: Esir almalar, İsrail’in katliamlarının sonucudur

EMEP açıklamasında, İsrail Devleti’ni çatışmalardan sorumlu tutarak, Gazze halkının yıllardır açık bir hapishanede yaşamaya zorlandığını ifade etti.

Hamas’ın İsrail askerlerini esir alması ile ilgili ise şu ifadelere yer verildi: “Hamas’a bağlı İzzettin el Kassam Tugaylarının Gazze’den roketler atıp birkaç gerilla grubunun farklı noktalardan İsrail’e girerek bir sınır kapısıyla bir polis merkezini ele geçirip bazı İsrail askerlerini esir aldığı “operasyonu” İsrail Siyonizmi’nin kitlesel katliamlarının bilinen saldırganlığının bir sonucu olmuştur.”

ESP: Bunları dini paradır, sermayedir

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) açıklamasında, “Din kardeşi” faşist diktatörler Filistin halkının topyekun ve meşru direnişine bile sahip çıkamıyor. Çünkü bunların dini paradır, sermayedir. O da İsrail’dedir. Çünkü kendileri de işgalci-sömürgecidir. Ezilen halkların tek gerçek dostu sınıf bilinçli işçiler, komünistlerdir,” dedi.
ESP açıklamasının devamında Hamas’ı selamlayarak şunlara yer verdi: “Filistin halkının direniş örgütlerinin işgalci-Siyonist İsrail’e karşı ortak olarak başlattığı Mescid-i Aksa Tufanı saldırısını selamlıyoruz. Öfkenizin ateşi işgalcileri, yerleşimcileri kavursun, hesapsız acı bugün İsrail’i bulsun, Filistin özgürlüğüne kavuşsun!”

Kaynak: Munzur Press

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye solu İsrail’i hedef alırken Filistin saldırılarını meşru gördü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir