Van HDP Qamişlo’da yaşanan saldırıyı kınadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, Lîman Şiwêş ve Firat Tûma’nın katledilmesine ilişkin HDP Van il örgütü basın açıklaması düzenleyerek yaşanan saldırıyı kınadı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, Türkiye tarafından gerçekleştirilen saldırı sonucunda Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, Lîman Şiwêş ve Firat Tûma’nın katledilmesini basın açıklamasıyla kınadı. Açıklamaya Yeşiller Sol Parti Kars milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Diyarbakır milletvekili Berdan Öztürk, Van milletvekilleri Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Mahmut Dindar, Muş milletvekili Sezai Temelli’nin yanı sıra çok sayıda HDP, Yeşil Sol, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van il-ilçe yöneticileri katıldı. Van Valiliği yapılmak istenen basın açıklamasına gerekçe göstermeden izin vermezken, açıklamayı yapmak isteyen partililer yaklaşık 2 saat bekledi. Açıklama yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti.

Van HDP Qamişlo’da yaşanan saldırıyı kınadı - qamislo tepki van hdp 3

‘Siyaset kurumlarına yönelik saldırılar devam ediyor’

Açıklama metnini Gülcan Kaçmaz Sayyiğit okudu. Sayyiğit, iktidarın Kürt meselesinde çözümsüzlük politikalarının halklar arasındaki köprüleri yıkmaya devam ettiğini belirtti. Sayyiğit, “Kutuplaşma, çatışma ve savaş siyasetinden beslenen iktidar her uygulamasıyla bu politikaları derinleştiriyor. 2011 yılından bugüne devam eden Suriye iç savaşı, milyonlarca insanın yerinden yurdundan olmasına, mültecileşmesine ve insanlık dışı koşullarda yaşamasına yol açmıştır. Burada barış politikalarının oluşmasına engel olan yerel ve uluslararası güçler işlenen katliamlardan ve yıkımdan sorumludur. AKP iktidarı kadın ve Kürt düşmanı politikaları ile kadınların ve Kürtlerin tüm yaşam alanlarına yönelik sistematik bir saldırı da ısrar etmektedir. Kürt özgürlük mücadelesinin ve kadın özgürlük mücadelesinin binlerce öncüsü tutuklandı, katledildi, demokratik siyaset alanları hedef haline getirildi. Ülkede demokratik siyaset kurumlarına yönelik saldırılar çok boyutlu devam etmektedir” dedi.

Van HDP Qamişlo’da yaşanan saldırıyı kınadı - qamislo tepki van hdp 1

‘Rojava yönetiminden kimler rahatsız oluyor?’

Kurumlarına yönelik saldırıların gerçekleştiğini dile getiren Sayyiğit, hukuksuzlukta ısrar eden iktidarın ülkeyi her türlü krize sürüklediğini belirtti. Sayyiğit, “Türkiye devletinin sınır aşırı saldırıları Kürt ve Türk halklarının birlikte yaşama duygusunu zedeleyen bir aşamaya gelmiştir. Önceki gün Silahlı İnsansız Hava araçlarıyla Kuzey Doğu Suriye’ye bağlı Qamişlo Kantonunda bir aracın içinde bulunan Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, Lîman Şiwêş ve Firat Tûma katledildi. Bu saldırılar ülkesini, halkını ve iradesini IŞİD’e karşı koruyan onurlu Kürt halkına karşı yapılmaktadır. Bu suikastler özgür kadın ve özgür toplum arayışında olan yapılara yönelik organize ediliyor. Buradan bir kez daha soruyoruz; Ortadoğu’da tüm halkların birlikte yaşamı için inşa edilen bir toplumsal pratik olan Rojava yönetiminden kimler rahatsız oluyor?” diye sordu.

Van HDP Qamişlo’da yaşanan saldırıyı kınadı - qamislo tepki van hdp 2

‘Eşit şekilde yaşamın siyasetini savunacağız’

Dış saldırıları hatırlatan Sayyiğit konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu yargısız infazlara ve faili meçhul katliamlara devam ederek Kürt meselesinde çözümsüzlüğü derinleştiren tüm güçler çatışmayı beslemektedir. 100 yıldır sürdürülen bu siyaset halkımızın iradesini yok edememiştir, yok edemeyecektir. Bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu suikast ve saldırıların derhal durdurulması için dünya ve ülke kamuoyuna, demokratik kitle örgütlerine ve tüm savaş karşıtlarına duyarlılık çağrısında bulunuyoruz. Bu saldırılar ulusal ve uluslararası hukukun ihlalidir. Uluslararası sivil toplum, insan hakları örgütleri ve BM’ye, uluslararası hukuku ve insan haklarını tanımayan bu saldırılara karşı görevini yerine getirme çağrısında bulunuyoruz. Onların ilkeleri ile yeni bir toplumsal yaşamı inşa etmek için mücadele edecek, demokrasi, barış ve birlikte eşit bir şekilde yaşamın siyasetini savunacağız.”

Ağrı

Öte yandan TJA, Ağrı’nın Doğubazıt ilçesinde de HDP ilçe binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, HDP, Yeşil Sol Parti, DBP yöneticileri ile Yeşil Sol Parti Ağrı Milletvekili Nejla Demir katıldı. Açıklamayı Yeşil Sol Partili vekil Demir, şunları belirtti: “Federe Kurdistan’da kimyasal silah kullanılıyor, Irak Hükümeti ile beraber Şengal statüsüz bırakılmak isteniyor, Mexmûr Kampı ablukaya alınıyor, Rojava’da hava saldırıları ve çeteler eliyle sivillere saldırılıyor, hastaneleri bombalanıyor, sivil yerleşim yerleri hedef gözetiliyor. Süleymaniye’de Zeki Çelebi, Nagihan Akarsel, Hüseyin Arasan, Rojava’da Hevrin Xelef ve yoldaşları katledildi. 2 gün önce Qamişlo’da işlenen cinayetler kadın özgürlükçü, demokratik ve ekolojik yaşam paradigmasına yapılan saldırılardır. Açıkça ifade ediyoruz ki; bu yargısız infazlara ve faili meçhul katliamlara devam ederek Kürt meselesinde çözümsüzlüğü derinleştiren tüm güçler çatışmayı beslemektedir.” 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van HDP Qamişlo’da yaşanan saldırıyı kınadı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir