Van-Tahran seferleri İran ambargosuna takılmış

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van-Tahran arasında düzenlenen ve kısa sürede iptal olan uçak seferlerin İran’a uygulanan ambargodan kaynaklandığı ortaya çıktı. Duruma tepki gösteren TURSAB Bölge Başkanı Cevdet Özgökçe, Türkiye tarafının yapılan anlaşma maddelerine uymadığına dikkat çekti.

Van Valiliği ile İranlı havayolu şirketi yöneticileri arasında yapılan görüşmeler sonucunda 4 Şubat’tan itibaren İran’dan Van’a uçak seferi başlarken, ikinci uçuş seferinden sonra iptal kararı alınmıştı. Uçak seferlerinin neden iptal edildiği merak konusu olurken, Türkiye Seyahat Acenteları Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Havalimanı tarafından sözleşme dışına çıkarak, 70 bin TL gibi bir miktar İran firmasından talep ettiğini de dile getiren, Özgökçe, yaptıkları görümeler sonuç vermeyince servislerin iptal edildiğini kaydetti.  

Fahiş fiyatlar ortaya çıktı

Van-Tahran arası çalışan İran’da özel bir sivil havacılık uçağını bir yıllığına Tahran’dan kiralandığına dikkat çeken Özgökçe, “Yaklaşık 4 aya yakın bir çalışmanın neticesinde 4 Şubat’ta ilk uçağımızı Van geldi. Valimizin desteği ile büyük bir devlet töreni ile uçağımızı karşıladık. Halaylar türkülerle bu uçağımızı karşıladık. Gelen misafirlerimiz çok memnun kalıp gittiler ve bunun geri dönüşünü ikinci uçakta gördük. İkinci uçağımız sezon kötü olmasına rağmen biz 87 kişilik bu ikinci uçağı getirdik ve maalesef ikinci uçaktan sonra yer hizmetlerini alan firmanın bize fahiş fiyatta uyguladığı faturalar ortaya çıktı.

“Maliyet çalışması yapmıştık”

Seferlerden önce detaylı bir şekilde piyasa ve fiyat araştırmaları yaptıklarını dile getiren Özgökçe şunları konuştu: “Biz öncelikle bir maliyet çalışması yaptık. Hem İran hem de Türkiye tarafındaki yer hizmetlerinin bize bir maliyeti olacaktı biz sektörün içinde işi bilen bir ekiptik bir maliyet çalışması yaptık Van Ferit Melen Havaalanının hizmetlerinden bütün uçağın inmesi kalkması ile ilgili bize 750 bin Türk lirası fiyat verdiler. İran’daki yer hizmetlerinin fiyatlarını’ da aldıktan sonra biz kişi başı koltuğa fiyat belirledik ve uçağın koltuklarını bin Türk lirasına sattık.  900 TL bizim maliyetimizdi. Acentalara bile çok cüzü bir kar payı veriyorduk.  

“Faturalar yüzünde iptal ettik”

Faturalar yüzünden seferlerin iptal olduğunu da dile getiren Özgökçe sözlerine şöyle devam etti: “İlk uçağımız ilk gece park yaptığı için 42 bin 600 EURO bir fatura kestiler. Hiçbir hava muhalefeti gecikme yaşamadan geri döndü. Ancak bize 3 bin 400 EURO bir fiyat vermişlerdi. Firmanın müdürüyle defalarca telefon görüşmesi yaptım.  Sahibi ile de randevu talep ettim bir gün sonraya randevu verdi ve uçakta yer bulamadığım için özel aracım ile buradan İstanbul’a gittim ve bir toplantı yaptık. Bize teknik hata olduğunu ve düzeltileceği söylendi.”

“Ambargo var düzeltemeyiz”

Görüşmeden bir ay sonra kendilerine dönüş olduğunu da dile getiren Özgökçe sözlerine şöyle devam etti: “Biz kararın düzeltilmesini beklerken, bir ay sonra yapılan dönüşte İran’ın ambargosu yüzünden faturalarda düzeltme yapamayacaklarını söyledi. İran’daki partnerimizde dava açtı. Bu faturaları ödemediler, ödemeyeceklerde.”

Konuşmasında kentin milletvekillerini de eleştiren Özgökçe, kentin tamamen kaderine terk edildiğini kaydetti.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van-Tahran seferleri İran ambargosuna takılmış

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir