Van ve Diyarbakır’da 8 Mart mitinglerine çağrı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van ve Diyarbakır’da düzenlenecek 8 Mart mitinglerine katılım çağrısı yapan kadınlar, “Yok saymalara karşı sesimizi ‘Jin, jiyan, azadî’ diyerek yükseltelim” diye kaydetti.

 

8 Mart’ta alanlara çıkacak olan kadınlar, taleplerini birleştirerek tek ses olacak. Van’daki kadınlar 8 Mart’ta Musa Anter Parkı’nda, Diyarbakır’daki kadınlar da İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilecek mitingde buluşacak.

 

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal, Kürt kadınların erkek egemen zihniyetin yaratığı talana, yıkıma, şiddete ve savaş rejimine karşı binlerce yıldır mücadele içinde olduğunu belirterek, “Bizler, her günü 8 Mart niteliğinde, toplumsal sorunlara mücadele günü olarak ele alıyoruz ve direnişimizi böyle büyütüp örgütlüyoruz. Karşısında savaştığımız, mücadele etiğimiz zihniyet kendini birçok farklı formlarla yeniden güncelliyor ve yeniden toplumun tüm hücrelerine sirayet eden bir yerden kendini gösteriyor” dedi.

 

‘Kadının hakikati hedef alınıyor’

 

Kürt kadın hareketi olarak erkek aklın yaratığı başta ulus devlet aklına, kapitalist modernite sistemine karşı mücadele ettiklerini ifade eden Şedal, “Kadını yaşamın tüm alanlarından yok eden, kendi iktidarını, kendi sistemini kadın kırım politikaları üzerinden, doğal kırım politikaları üzerinden, kadının değerlerini gasp ederek var etmeye çalışan bir zihniyete karşı mücadele ediyoruz. Bu zihniyet günün sonunda kadın katliamları ile tutuklamalarla, savaşlarla, doğal kırım politikaları ile kendini her gün yaşatmaya devam ediyor. Bugün, toplumun her yerinde derinleşen toplumsal sorunlar var ve bunlar hepsi kadının hakikatinin hedef alınmasıyla inşa edilen toplumsal sorunlardır. Kadın özgürlük sorunu çözülmeden, toplumsal sorunların da çözülmeyeceğini biliyoruz” diye konuştu.  8 Mart’ın Kürt kadınları açısından özel savaş politikaları ile mücadele etmek günü olarak değerlendirdiklerini ifade eden Şedal, konuşmasını şöyle tamamladı: “Kürt kadınları üzerinden yürütülen bir özel savaş politikası var ve bu politikaların hedefi olarak genç kadınlar özellikle Kürt kadınları ve gençler hedef oluyor. 8 Mart’ta bu aklı ifşa eden, bu aklı teşhir eden bir yerden de mücadelemiz büyüteceğiz. 8 Mart’ın tecrit politikalarının da teşhir edileceği, tecrit politikalarına karşı mücadelemizi yürütebileceğimiz ve tecridi kıracağımız bir 8 Mart olacağını diliyorum. Tüm kadınları bu mücadele deste vermeye ve mitingde yer almaya çağırıyorum.”

 

Yaklaşık 50 yıldır Kürt kadınının büyük bir mücadele verdiğini ifade eden Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) üyesi Gönül Uzunay, “Önümüzdeki 8 Mart’ı büyük bir heyecanla karşılıyoruz. Bu 8 Mart’ın başka bir önemi de 31 Mart’ta yapılacak olan seçimlerdir. 10 yıldır Kürt kadının iradesi gasp ediliyor. 8 Mart’ın heyecanı ile birlikte seçimi kucaklayıp bu kapitalist sisteme büyük bir cevap olacağız. Wan’daki bütün kadınları 8 Mart’a alanlara birlik olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

 

Diyarbakır istasyon Meydanı’na çağrı

 

Diyarbakır Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) ve Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) öncülüğünde,“Bi jin jiyan azadiyê ber bi azadiyê ve” şiarıyla İstasyon Meydanı’nda miting gerçekleştirilecek. 8 Mart Cuma günü saat 11.00’de başlayacak mitingde, sanatçı Ayşenur Kolivar ve JIN MA sahne alacak.

 

Miting Tertip Komitesi üyesi ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, 8 Mart’ın kadınlar açısından önemli bir gün olduğunu belirterek, “Startı 1 Mart’ta cezaevi önünde verip, özgürlük güvercinleri uçurmuştuk. 8 Mart’ta da alanda her şeyden önce barış için haykıracağız. Doğa talanına, asimilasyona ve yok saymaya karşı birlikte olacağız. Tek ses olup barışı haykıracağız. Tertip Komitesi olarak başvurumuzu yaptık. Kadınlar alana rahat gelebilirler. Buradan barış isteyen ve mücadele eden kadınlara sesleniyoruz; zılgıtlarımız, renklerimiz ve dilimizle 8 Mart’ta İstasyon Meydanı’nda olalım. Özgürlük halayına birlikte girelim. Gelin 8 Mart’ta tüm yok saymalara karşı sesimizi ‘Jin, jiyan, azadî’ diyerek yükseltelim” ifadelerini kullandı.

 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkez Yöneticisi Gülşen Demir, kadınlara “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla alanda olma çağrısı yaptı. Demir, “Tüm yok saymalara karşı başkaldırıyoruz. Gelin İstasyon Meydanı’nda tek ses olalım” dedi.  Kaynak: MA)

 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van ve Diyarbakır’da 8 Mart mitinglerine çağrı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir