Van’da üretim fabrikaları can çekişiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikalar ekonomik krize direnemiyor. Bir bir kapısına kilit vurulan fabrikalardan arta kalan işsizlik ve çözümsüzlük: “Bunların önüne acil geçmek gerekiyor.  Bütün fabrikalar can çekişiyor.”

Van Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan fabrikalar, enerji maliyetlerindeki yüksek artışın sıkıntısını yaşıyor. Uzun yıllar inşaat, plastik, paketleme gıda ve kimya üretimi yapan 140 fabrikadan 40 tanesi artan maliyetler veya farklı sorunlardan kaynaklı kapatıldı.

Serhat News’e değerlendirmelerde bulunan Van Organize Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (VOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, tüm fabrikaların can çekiştiğini ve kapanmaması için elektrik, doğalgaz ve bankaların da üreticilere kredi desteği sağlaması gerektiğini söylüyor.

‘Yüksek enflasyondan dolayı fabrikalar bir bir kapanıyor’

Van Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’deki en yüksek katman değeri olan medikal ürünlerini üreten fabrikanın kapısına bir buçuk ay önce kilit vurulduğunu aktarıyor Bozkurt. Firma yetkilisiyle de görüşmüş. Firma sahibi de kendisine ‘Türkiye’deki en yüksek enflasyon süreci’ cevabını verdiğini söylüyor: “Sanayiyi gördüğünüzde içinizi acıtan bir görüntü var. Maalesef fabrikaların çark sesleri, işçilerin sesleri ve eski cıvıl cıvıl olan sesleri duymak neredeyse imkânsız. Daha önce de en yüksek teknolojik üretim yapan mermer fabrikamız kapanmıştı. 35 bin metre kare 50 milyon dolarlık yatırım maalesef şu anda çalışmıyor. Sağlı sollu bütün fabrikalara baktığınızda hiçbiri doğru düzgün üretim yapmıyor. Bir boru fabrikamız da çok kısa süre önce küçük bir finansal ihtiyacı karşılanamadığından dolayı kapatıldı.  Yine un fabrikalarımız yerle yeksan edilerek bazıları kapatıldı.”

‘Biz dahil sağlıklı üretim yapamıyoruz’

Sanayi Bölgesi’nde yüzde 30’un üzerinde fabrikaların kapatıldığını geriye kalan yüzde 70’in 50’sinin de kapasitesinin kapalı olduğunun bilgisini paylaşan Bozkurt, “Biz dâhil, bu sene strafor ya da kimya olarak bölgenin en iyi bilinen ve tanınan marka olmamıza rağmen, sağlıklı üretim yapamıyoruz. Şu anda Sanayi Bölgesi’nin 1-2-3’üncü etabında 40 küsur fabrika var. 40 tanesi kapatıldı bunların 100 tanesi de 150 kapasitenin dışında büyük enerji maliyetleri, doğalgaz ve elektrik maliyetleri altında üretimlerini sağlıklı bir şekilde yapamıyorlar” diyor.

‘Üreticilere uzun süreli krediler verilmeli’

Kamu bankalarının özel sektörlere finans sağlamadığını, sağlanan finansların da torpil sistemiyle olduğunu ifade eden Bazkurt, bütün üyelerinin üretim fabrikalarının kapanmayla karşı karşıya olduğunu söylüyor. Van’ın bu sorunun acısını ağır bir şekilde yaşayacağını ve bunun yaşanmaması için finansların üreticilere faizsiz veya uzun süreli kredilerin üreticilere vermesi gerektiğini ekliyor sözlerine: “Bunların önüne acil geçmek gerekiyor.  Bütün fabrikalar can çekişiyor.”

(ro)

Tepki Ver | _zg_n1
0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da üretim fabrikaları can çekişiyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir