YSP’li Koçyiğit, Aynalı Köşk’ü TBMM gündemine taşıdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Aynalı Köşk’ün akıbetini, Kayyımın ihmallerini ve geçmiş dönem Kars MHP Belediyesinin soruşturulmayan dosyalarını İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sordu.

Kılıç, sorularını İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Aynalı Köşk, Kars’ta bulunan ve Baltık mimarisinin önemli kültürel yapılarından biridir. Köşk, kentin hafızasında parçalanamaz bir değere sahiptir ve tarihi geçmişi 130 yıla kadar uzanır. Aynalı Köşk, 31 Mart 2019 seçimlerinden hemen önce belediyenin borçlarından dolayı seçime sayılı günler kala belediyeden alacaklı olanlar tarafından icra takibi yolu ile satılmıştır.

Satış MHP’li eski belediye başkanı Karaçanta döneminde gerçekleşmiş ancak HDP belediye başkanları, seçimin ardından ilk iş olarak bununla ilgilenmiş ve satışın koruma kurulunun izni alınmadan gerçekleştiğini tespit ederek mahkemeye taşımış ve yasal mücadele sonucunda kazanmışlardır.

HDP’li belediye, Aynalı Köşk’ün tarihi ve kültürel değerini korumak için şirketlere karşı dava açarak köşkün Kars Belediyesi’nde kalmasını sağlamak için önemli bir mücadele vermiştir. Ocak 2020’de köşkün kamu yararına kullanılan bir bina haline geleceği açıklanmıştır.

Köşk, TURSAB’a tahsis edilmiş olsa da tahsis iptal edilmiş ve Kültür ve Sanat Merkezi olarak kullanılması için projelendirilmiştir. Aynalı Köşk’ün kamu yararına kullanılan bir yapı haline gelmesi ve hukuki yolların sonuna kadar takip edilmesi her zaman vurgulanmış ve bu yönde çalışmalar yapılmıştır. Bir önceki dönemde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetiminde bulunan 102 belediyeden 96’sına kayyım atanmıştır. 31 Mart seçimlerinin ardından sadece 5 ay geçmeden, 19 Ağustos 2019 tarihinde Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyım atanmıştır. Bunların ardından, Kars Belediyesi 2 Ekim 2020’de kayyım atamasıyla zapt edilmiş ve Kars Belediyesi iradesi gasp edilen 48. Belediyemiz olmuştur.

Kayyım Türker Öksüz’ün bu hafta sonu yaptığı açıklamaya göre, Kars İcra Hukuk Mahkemesinin kararı, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 2021/11384 Esas 2022/334 sayılı kararı ile 13.01.2022 tarihinde onanarak kesinlik kazanmıştır.

Kayyım’ın açıklamasında, “Dönemin Belediye yönetiminin ihmali neticesinde gerçekleşen satış işlemine karşın, belediyemizce 01.04.2019 tarihinde Kars İcra Hukuk Mahkemesi’ne 2019/80 esas sayılı dosya ile ihalenin feshi davası açılmış olup yapılan yargılama sonucu mahkemece açılan davanın reddine karar verilmiştir.” cümlesindeki “ihmalkar” ifadesi MHPli Karaçanta yönetimini, “belediyemizce” ifadesi de kayyımı değil HDP yönetimini kastetmektedir.

Bu bağlamda;

1.Kayyımın açıklamasında, “Dönemin Belediye yönetiminin ihmali neticesinde gerçekleşen satış işlemine karşın, belediyemizce 01.04.2019 tarihinde Kars İcra Hukuk Mahkemesi’ne 2019/80 esas sayılı dosya ile ihalenin feshi davası açılmış olup yapılan yargılama sonucu mahkemece açılan davanın reddine karar verilmiştir.” ifadesi yer almaktadır. Bu ifadedeki “ihmalkar” ifadesi MHPli Karaçanta yönetimini, “belediyemizce” ifadesi ise kayyımı değil HDP yönetimini mi kastetmektedir?

2.Kayyım yönetimi Aynalı Köşk’ün Belediyede kalması için hangi yasal girişimlerde ve müdahalelerde bulunmuştur? Yasal itiraz sürelerini takip edip üstüne düşeni yapmış mıdır?

3.Kayyım yönetiminde hali hazırda ne kadar borcu vardır? Bu borçlara karşı satışa sunulan/kiralanan başka kamu malları nelerdir?

4.Ihmalkarlık olarak açıklamada geçiştirilen yanlışların bedelini Kars halkının ödediği açıkken, Belediyeyi büyük borçlara sokan ve kültürel değerlerini koruma kurulunun izni alınmadan usulsüzce “borç karşılığı” satısa sunan belediye dönemi için herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

5.HDP’li Belediye Başkanları’nın tüm adımları ve imzaları incelenmiş ve herhangi bir yanlışlık bulunmamıştır. Ancak Karaçanta yönetimindeki belediyenin mali dosyaları incelenmiş midir, kamu zararı ortadayken bu konuda herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?

6.MHP’li Karaçanta döneminde Kars Belediyesi’ne ait hangi yapılar kiralanmış veya satılmıştır? Bu yapıların hangileri kamuya geri kazandırılmıştır?

7.31 Mart seçimlerinin ardından, Kars Belediyesi dahil olmak üzere birçok belediyeye kayyım atanmıştır. Aynalı Köşk’ün satış işlemiyle ilgili kayyım döneminde herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Eğer yapıldıysa, sonuçları nelerdir?

8.Kayyım belediyesinin açıklamasında geçen 13.01.2022 tarihli kararın üstünden tam bir buçuk yıl geçmiştir. Bu süre zarfında Aynalı Köşk ile ilgili ne gibi çalışmalar yapılmıştır?

9.Aynalı Köşk’ün satışına sebep olan alacaklı firma “Kaşmir Temizlik Otomotiv İnşaat Madencilik Ticaret Ve Sanayi Ltd. Şirketi”nin alacağının kaynağını oluşturan hizmet ve/veya mal alımları nelerdir? Bunu kanıtlayacak nitelikteki hak edişleri gösterir belgeler nerededir? (Kars Medyası)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
YSP’li Koçyiğit, Aynalı Köşk’ü TBMM gündemine taşıdı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir