YSP’li vekillere dönük polis müdahalesi TBMM Başkanı’na soruldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil Sol Parti Van, Hakkari ve Ağrı Milletvekillerine dönük gerçekleştirilen polis müdahalesi Meclis gündemine taşındı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol) Van Milletvekilleri, Hakkari Milletvekilleri ve Ağrı Milletvekilleri, 18 Eylül 2023 tarihinde Yüksekova ilçesinde basın açıklaması yapmak isterken kendilerine dönük gerçekleştirilen müdahaleyi TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a sordu. YSP’li vekiller, anayasal bir hak olmasına rağmen yurttaşların barışçıl gösteri, yürüyüş, protesto haklarının periyodik olarak engellendiğini belirtti.

Önergede, 18 Eylül 2023 tarihinde Yüksekova ilçesinde basın açıklaması yapmak isteyen milletvekilleri; Zülküf Uçar, Gülderen Varlı, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Nejla Demir, Onur Düşünmez, Öznur Bartın ve Mahmut Dindar’ın hukuksuz ve şiddet içeren saldırıya kameraların/halkın önünde maruz kaldığı belirtildi.

Bir polis memurunun “Basın açıklamasını ben yaptırmıyorum”, “Valilik yasağı var” gibi hukuk dışı açıklamalarının ardından milletvekillerine yönelik fiziki saldırıların polisler tarafından yapıldığına değinile önergede şunlar kaydedildi:

“Halka ve milletvekillerine gaz ve tazyikli su sıkılmış, bir milletvekilinin danışmanına gözaltı işlemi yapılmıştır. Görüntülere yansıyan diyaloglarda bir polis memurunun yapılanlara dair ‘oh ’dediği açıkça görülmüştür. Milletvekilleri ile birlikte halkın katılımıyla bir basın açıklaması, yürüyüş veya oturma eylemi yapılması en demokratik haklardan olup anayasaya açıkça aykırı olan keyfi bir valilik kararı ile engellenmesi ve bunun için kolluk gücünün yetkisini aşıp TBMM üyelerine saldırması meclisin de sorunudur.”

YSP’li vekiller TBMM Başkanı’nın cevaplaması üzere şu soruları sordu:

“* Demokratik bir hak olan basın açıklaması, yürüyüş ve oturma eylemine son beş yılda katılıp hakkında yasal işlem başlatılan kişi sayısı kaçtır?

* İktidarın cezasızlık politikalarından dolayı özellikle Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı kentlerde yaşayanlara yönelik asker ve emniyet güçlerinin fiziki-sözlü-online vb. şekillerde saldırılarının gerekçesi nedir/nelerdir?

* Valilik kararları ile Milletvekillerinin halkla birlikte basın açıklaması, yürüyüş, oturma eylemi ve benzeri etkinliklerinin yasaklanmasının hukuki gerekçesi nedir? Bu yasaklar bahane edilerek Milletvekillerine yönelik yapılan saldırıların durdurulmasına ilişkin ne zaman tedbir alacaksınız?

* Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığı ve yasama sorumsuzluğun ihlal edildiği durumlarda TBMM Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı nasıl bir tedbir almaktadır?

* Vekillere yönelik kolluk gücü saldırılarını Anayasa’nın 80. Maddesinin ihlali olarak değerlendirip ilgili kamu görevlileri hakkında kovuşturma ve soruşturmayı ne zaman başlatacaksınız?

* 18 Eylül 2023 tarihinde Gever/Yüksekova ilçesinde milletvekillerini alenen ve fiziki olarak darp eden polislere yönelik bir soruşturma başlatılmış mıdır?

* 2015-2023 döneminde fiziki saldırıya uğrayan, yaralanan ve kalıcı engelli kalan, gözaltına alınan, tutuklanan milletvekili ve milletvekili danışmanı sayısı kaçtır?

* 2015-2023 döneminde milletvekillerine; fiziki saldırıda bulunan, yaralayan ve kalıcı engelli hasar bırakan, kaç polis ve asker hakkında soruşturma başlatılmıştır? Başlatılan soruşturmaların kaçı nihai sonuca ulaşmıştır?

* Halkın seçilmiş iradesine yönelik polis ve asker saldırıların durdurulmasına yönelik hangi tedbirler alınmaktadır? Alınan tedbirler varsa Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı kentlere neden uygulanmamaktadır?”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
YSP’li vekillere dönük polis müdahalesi TBMM Başkanı’na soruldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    28 Eylül 2023, 09:53

    […] Yeşil Sol Parti Van İl Örgütü, kentteki sivil toplum örgütleri ile bir araya gelerek, büyük kongre öncesi talep ve önerilerini aldı. […]

    Cevapla