14 yıl önce darp edilen Mehdi’nin psikolojik sorunları sürüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da 22 Mart 2008 Newrozu’nun yasaklanmasına rağmen alanlara çıkarak kutlamak isteyen birçok kişi devlet güçleri tarafından şiddete maruz bırakılmıştı. Darp edilenlerden biri olan Mehdi Kurt’ta, hala psikolojik olarak o süreçte yaşadıklarının izlerini hafızasında taşıyor.

Van’da 22 Mart 2008’de Van Valiliği tarafından Newroz yasaklandı. Dönemin Demokratik Toplum Partisi (DBP) il binası önünde kutlama yapmak istedi. Ancak devlet güçleri tarafından birçok kişi bu kutlama sırasında şiddete maruz bırakıldı. Şiddete maruz kalan biri de o dönem henüz 13 yaşında olan Mehdi Kurt oldu. Mehdi Kurt’un joplarla 10 polis tarafından darp edildiği görüntülere yansımıştı. Darp edildikten sonra uzun süre fiziksel olarak kendisine gelemeyen Mehdi’nin ailesi, Ankara ve İstanbul’da tedavilerini yaptırmıştı. Ancak 14 yıldır psikolojik tedavi gören Mehdi yaşadıkları karşısında hala bir ilerleme yaşayamadı. 2014 yılında yüzde 70 engelli raporu verilmesine rağmen Mehdi, 2008 ve 2017 yılında da gözaltına alınmıştı.

14 yıl önce darp edilen Mehdi'nin psikolojik sorunları sürüyor - newroz saldiri mehdi kurt 3
Darp edilen Mehdi Kurt

Mehdi’nin babası Esat Kurt baskılardan kaynaklı yaklaşık 6 yıldır İzmir’e taşındıklarını ve Mehdi’nin sağlık sorunlarına ilişkin Serhat News’ê konuşarak, Mehdi’nin tedavisi için destek çağrısında bulundu.

‘Mehdi polisler tarafından linç edildi’

Esat Kurt 2008’de yasaklanan Newroz’u şu sözlerle anlattı: “ O zamanlar çok olay yaşandı. Mehdi’de o zaman çarşıdaydı. Newroz alanından biraz uzak bir yerde Mehdi 10 polis tarafından tutularak joblarla darp ediliyor. Mehdi’nin yaşayacağına inanmamıştık. Kendimize ‘Bu çocuk yaşamaz’ dedik. O zaman bize bir telefon geldi ve ‘ Burada yaralı bir çocuk var tanıyor musunuz’ diye. Bizde gittik baktık ki Mehdi. Apar topar eve getirdik. Annesi elbiselerini üzerinden çıkarttı banyosunu yaptırdı. Vücudunun her yeri morarmıştı. Gece vakitlerinde Mehdi acılarından yerinde duramıyordu. O zamanda çocuğun tedavisini yaptırmaktan bile çekiniyoruz. Hastaneye götürdük tedavisinden sonra eve getirdik. Bitkisel tedavilerle evde bakımını üstlendik.”

14 yıl önce darp edilen Mehdi'nin psikolojik sorunları sürüyor - newroz saldiri mehdi kurt 1
Baba Esat Kurt

‘Yıllardır Mehdi’nin tedavisi devam ediyor’

Kurt Mehdi’nin sağlık sorunlarıyla ilgili neler yaşadıklarına dair şu sözlere yer verdi: “Mehdi evde de iyileşemeyince Yüksekova ilçesine Kürt bir Hekimin yanına götürdük. Ardından Van’a döndüğümüzde (DBP) evimize Mehdi’yi ziyaret amaçlı gelerek bize ‘Neden bu çocuğu sakladınız?’ diye sordu. Bizde korkmuştuk tabi bilemedik o zaman Mehdi’nin darp edildiğine dair görüntülerin alındığını. Mehdi yine kendisine gelemeyince tekrar Van’da hastaneye götürdük ve hastane bizi Ankara hastanesine psikolog bölümüne sevk etti. Orada da 3 ay boyunca tedavisi yapıldı. O süreçte 2-3 defa Ankara’ya gidip geldik. 6-7 yıldır da Mehdi’nin tedavisi devam ediyor.”

‘Hepsinin üniforması aynı’

Mehdi’nin iyileşmediğini gözlemleyen aile yaklaşık 6 yıl önce İzmir’e taşınıyor. Ama orada da Mehdi’de bir ilerlemenin olmadığını dile getiren Kurt, fiziksel olarak bir sorununun olmadığını ancak zihinsel olarak Mehdi’yi tanıyamadıklarını belirtiyor. Kurt, Kendilerini 2008’de emniyete çağırıldıklarını söyleyerek orada Emniyet müdürüyle diyalogunu şu sözlerle aktarıyor: “Hal böyle iken Van Emniyeti bizi karakola çağırdı. ‘Orada ben çocuğuma bu işkencenin yapıldığını ve hala kendisine gelemediğini’ söylemiştim. Emniyet müdürü de bana ‘bu çocuğu darp edenler Erzurum polisleriydi’ dediğinde bende onlara ‘Ne fark eder? Hepsinin üniforması aynı ne yaparsa yapsın çocuk bu öldürecek miydiniz?’ diye sordum.”

14 yıl önce darp edilen Mehdi'nin psikolojik sorunları sürüyor - newroz saldiri mehdi kurt 2

‘Bu işkencenin üzerine birde Mehdi’ye ceza istediler’

Kurt, Mehdi’nin dava dosyasına ilişkin şunları belirtti: “2010 ‘da Mehdi’nin avukatı bizi aradı ve Mehdi’nin İstanbul Adli Tıp Kurumuna götürmemiz gerektiğini söyledi. Gittik ve Mehdi’nin neler yaşadığına dair her şeyi anlattık. Ve orada yüzde 70 engelli raporu verildi. Davası Danıştay da görüldü. Orada çocuğuma bu işkenceyi uygulayanların yargılanması gerektiğini söyledim. Ancak hala savcı bu durumdan rahatsızdı. 3 yıl ceza istediler. Raporunu göstermemize rağmen. O zamanlar keyfi bir şekilde evimize baskınlar düzenleniyordu.”   

14 yıl önce darp edilen Mehdi'nin psikolojik sorunları sürüyor - newroz saldiri mehdi kurt 4

‘Hiçbir davası olumlu sonuçlanmadı’

Son olarak Kurt, baskılardan kaynaklı Mehdi’nin etkilendiğini ve Mehdi’ye iyi gelebilmesi için İzmir’e taşındıklarını ancak orada da bir çok şeyin bahane edilerek evlerine baskının yapıldığını ifade etti. Kurt, “Sabah 04.00 sularında evimiz yine basıldı ve fotoğraflarda ki yöresel kıyafetlerimiz bahane edildi. Mehdi’ye orada hemen bir avukat tuttuk ve olayı hızlıca anlattık. Avukatı Mehdi’nin raporunu emniyette kendilerine gösterdi ve o zaman anca Mehdi’yi ellerinden alabildik. Raporları ilaçları yaşanılan işkence hepsi gözler önünde. Tutuklasalar ne işlerine yarayacak? Bizleri çok rahatsız ediyorlar” diyerek bitmeyen baskılara tepki gösterdi.

 Haber-Montaj-Video :ŞEHRİBAN ABİ

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
14 yıl önce darp edilen Mehdi’nin psikolojik sorunları sürüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir