6’lı masada 66’ncı madde gerginliği: Anadilde eğitim ortak söylemdir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Deva Patisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın Ankara’da “Anadilin önündeki engelleri kaldıracağız” sözlerini değerlendiren Deva Partisi Van İl Başkanı Erdinç Peker, “6’lı masada bir liderin sözleri yazıya döküldü ise diğer liderler onay vermiş demektir” dedi.

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Ankara’da partisinin ‘Temel İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıklarken Anayasanın, ‘Türkiye’de doğan herkes Türk’tür’ ibaresinin yer aldığı 66. Maddenin yeniden tartışılması önerisine ek olarak ‘Anadilde eğitimin önündeki engelleri kaldıracağız’ sözlerine yer vermişti. Bu sözler sonrası kamuoyunda olumlu ve karşıt görüşlere yer verildiği gibi 6’lı masanın diğer bileşenlerinin bu sözlere nasıl bir tepki vereceği merak konusuydu.

İyi Parti sözcüsü Kürşad Zorlu açıklamasında Deva Partisi ile tek ortak yönlerinin aynı masada bulunmaları olduğunu söylerken, bir başka tepkide Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’dan geldi. Gültekin Uysal katıldığı bir yayında “Ali Babacan’ın sözlerini onaylamıyorum” ifadesine yer verdi.

6’lı masada 66’ncı madde gerginliği: Anadilde eğitim ortak söylemdir - deva partisi erdinc
Van İl Başkanı Erdinç Peker

Bu bağlamda Deva Partisi Van İl Başkanı Erdinç Peker’e Babacan’ın açıkladığı ‘Temel İnsan Hakları’ eylem planını, Anadilde eğitime bakış açılarını ve 6’lı masanın tepkilerini sorduk. Peker “6’lı masada bir liderin sözleri yazıya döküldü ise diğer liderler onay vermiş demektir” dedi.

‘Anadilde eğitim ortak söylemdir’

Bir Vanlı ve Kürt seçmen olarak Babacan’ın söylemlerini olumlu bulduğunu vurgulayan Peker “Babacan’ın 21’nci eylem planımız olan hak ve özgürlükler planında açıklandı. Bizim partimizin şöyle bir işleyişi var; bizim söylemlerimizin hiçbiri muhalefet söylemleri değil, bunlar iktidar hedefidir. Şimdiye kadar cumhuriyet tarihinde hiçbir partinin yapmadığı bir iş yapıyoruz. Bunlar, iktidar olduğumuz zaman ilk 90 günde ve 365 günde yapacağımız şeyler. Bu eylem planlarıyla tek tek halka açıklıyoruz. Anadilde eğitim Genel başkanımız Ali Babacan’ın ve Mustafa Yeneroğlu’nun ortak açıkladığı bir söylemdir” dedi.

‘Kimliğimizi her platformda kullanmalıyız’

Anadilin her platformda kullanılması gerektiğine dikkat çeken Peker kısaca çalışmalarından söz ederek dil ve kimliklerin önemi üzerine şunları ifade etti: “Biz Van il örgütü olarak ve 81 il örgütümüzde kendi yerel problemlerimizi, yerel ihtiyaçlarımızı genel merkezimize taşıyoruz. Genel merkez bu eylem planlarını hazırlarken yerelde ve genelde ki problemleri harmanlayıp iktidarımızda neler yapacağımızı bir dizi sıra halinde halka deklare ediyoruz. Bunun bizim için şu önemi var; biz özellikle yaşadığımız bölge itibari ile Kürtlerin yoğun olduğu bir bölgedeyiz. Biz burada öncelikle kültürel özerklikten yanayız. Bizim bir kere kendi dilimizi kullanmamız lazım, kendi kültürümüzü yaşamamız lazım, kılık kıyafetlerimizi giyebilmemiz lazım. Bunu bir Kürt seçmen olarak söylüyorum. En önemlisi kendi dilimizi ve kimliğimizi her platformda kullanmamız lazım.”

6’lı masada 66’ncı madde gerginliği: Anadilde eğitim ortak söylemdir - 162923 ali babacan altili masa kurtce anadil

‘Kültürel özerkliğimizi yaşamamız lazım’

Van’da Olağan Üstü Hal (OHAL) sürecinde eylem ve etkinliklerin yasaklanmasının hala devam etmesine ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine değinen Peker, “En güçlü söylemlerimizden biri ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’dir. Biz Deva iktidarında Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçtikten sonra neler yapacağız? Birincisi Anayasa’da Anadili güvence altına alacağız. İkincisi özellikle bu topraklarda kangren haline gelmiş toplantı, gösteri ve yürüyüşleri güvence altına alacağız. Hepimizin birebir cezaevlerinde yaşam hakkı ile alakalı bir sorunumuz var, yine bunu güvence altına alacağız. Bunların her biri özellikle bizim bölgedeki Kürt seçmenler için çok önemli adımlardır. Çünkü bizim önce kültürel özerkliğimizi yaşamamız lazım. Artık Kürt kimliğimizi dışarıda daha rahat savunabilmemiz için önemli adımlar olacaktır” ifadelerini kullandı.

‘6’lı masada bir liderin söylemi hepsinin onayından geçer’

6’llı masada Babacan’ın söylemlerine etki ve tepki nasıl sorusunu cevaplayan Peker, “6’lı masanın şu özelliği var. Orada bir liderin açıklaması yazıya döküldü ise diğer liderler o açıklamaya onay vermiş demektir. Anadilde eğitim söylemini Ali Babacan söylemiş olabilir ancak diğer liderler uygun görmüş ki anayasa metnine girmeye hazırlanmış. Hiçbir lider kendi söylemini 6’lı masanın söylemi imiş gibi deklere etmedi şu ana dek. İlk söylemi Babacan söylemiş olsa da şu an 6’lı masanın destekleyeceği bir söylemdir” cevabını verdi.

‘Herkes için eşit ve onurlu vatandaşlık istiyoruz’

Eşit vatandaşlık vurgusu yapan Peker konuşmasının sonunda şu sözlere yer verdi: “Anadilin terim olarak kullanılması durumunda kurslara ihtiyaç olabilir. Ama anadilin konuşulması için kurslara ihtiyaç var mıdır oda başka bir tartışma konusu. Milli eğitim müfredatı anadilin girmesi ileriki bir adımdır. Orada arz ve talep meselesine bakılacak. Eğer ülkenin en ucunda bir insan anadil eğitimini kullanmak istiyorsa ve anayasada Kürtçe eğitim var ise muhtemelen milli eğitim müfredatına da alınır. Dili, dini, ırkı ne olursa olsun biz herkes için eşit ve onurlu vatandaşlık istiyoruz.”

Serhat News

VİDEO-MONTAJ: ŞEHRİBAN ABİ

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
6’lı masada 66’ncı madde gerginliği: Anadilde eğitim ortak söylemdir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir