Ağrı Barosu seçimde tam kadro sahada olacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seçim güvenliği söz konusu olduğunda akla gelen ilk illerden birisi de Ağrı’dır. Özellikle yerel seçimlerin neredeyse tümü tartışmalı geçmiştir. Çünkü hem hükümet hem de Kürt siyasal hareketi Ağrı’ya büyük önem atfetmektedirler. Yani kimse pek Ağrı‘yı rakibine kaptırmaya niyetli değil.

2023 Genel Seçimine sayılı günler kalırken, sandık güvenliği noktasında da çalışmalar son sürat devam ediyor. Sandık güvenliği noktasında akla ilk gelen illerden biri de Ağrı… Çünkü yerel seçimlerin neredeyse hepsi tartışmalı geçmiştir. Örneğin; 2009 yılında DTP’den belediye başkanı adayı olan Murat Öztürk’ün seçime hile karıştırıldığı iddiaları ve sonrası olan tartışmalar, yine 30 Mart 2014 yılı yerel seçimleri sonuçlarına yapılan itiraz sonucu seçimlerin 1 Haziran’da tekrarlanması gibi durumlar yaşananlardan birkaç tanesi…

Ağrı’da seçim güvenliği artık tüm partilerin sorunu

Bununla birlikte özellikle ilçelerde adayların çoğunun aşiret odaklı olması da ayrı bir tartışma getiriyor. Çoğu zaman bu seçim yarışı iki aşiretin veya iki ailenin yarışı haline gelebiliyor. Bu da seçim güvenliği konusunda ister istemez kaygılar doğuruyor. Yirmi bir yıldan fazladır AKP ve HDP’nin yarıştığı ilde bu kez Millet İttifakı bileşenleri de ‘biz de varız’ diyor. Bu da şunu gösteriyor; artık Ağrı’da seçim güvenliği sadece HDP ve AKP’nin değil tüm partilerin sorunu.

Ağrı Barosu seçimde tam kadro sahada olacak - agri barosu secim calismasi 1

Bundan dolayı bu genel seçimlerde de gözler Ağrı seçimlerinde ve seçim sonuçlarında olacak. Serhat News olarak daha önce seçim güvenliğini siyasi partilerle konuşmuştuk. Bu kez soluğu Ağrı Barosu‘nda aldık. Hazırlayacakları iki dilli broşürler ve ciddi bir avukat kadrosu ile sahada olacak baronun adına Yönetim Kurulu üyesi Av. Yusuf Demirtaş değerlendirmelerde bulundu.

‘Tüm partilere eşit mesafedeyiz’

14 Mayıs 2023 Pazar günü Türkiye’de genel olarak 190 bin sandıkta yaklaşık 64 milyon küsur seçmenin oy kullanacağını belirten Demirtaş: “Ağrı Barosu olarak biz de seçim güvenliğinin sağlanması ve seçim hukukunun uygulanması anlamında çalışma yürüteceğiz. Bu anlamda tüm siyasi partilerle eşit mesafede olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bilindiği gibi baroların demokratik gözetim hakkı bulunmaktadır. Bu anlamda baromuz da bazı çalışmalar yürütecek. Ağrı barosu olarak seçim günü, seçmenlerin iradesini özgür bir şekilde kullanabilmesi ve herhangi bir baskı ve zorlamaya tabii tutulmadan oy kullanmaları için çalışmalar yürüteceğiz. Amacımız burada seçimin adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak” dedi.

‘İki dilli broşürlerimiz olacak’

Seçim güvenliği ve hukuku konusunda meslektaşlarına yönelik yapacakları eğitimleri de hatırlatan Demirtaş, eğitimler ve sahada yer alacak kadrolar konusunda da şunları ekledi: “Ağrı barosu olarak seçim hukuku ve seçim güvenliği noktasında meslektaşlarımıza eğitimler verilecektir. Bu amaçla 28 ile 30 Nisan tarihleri arasında baromuz konferans salonunda eğitmenimiz gelip eğitim verecek ve bu anlamda meslektaşlarımız da bilinçlendirilecektir. Yine biz baro olarak seçim hukuku konusunda vatandaşlarımızın da bilinçlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bunun için de baro olarak bir tarafında Kürtçe bir tarafında Türkçe baskının olacağı seçim hukuku ile alakalı broşürler dağıtacağız. Ve 14 Mayıs seçim günü de asgari yani en az 150 meslektaşımızla beraber Ağrı ve ilçelerinde sahada hazır bulunacağız. Bu anlamda seçim hukuku ve seçim güvenliği gerçekten önemlidir, biz böyle düşünmekteyiz.”

Ağrı Barosu seçimde tam kadro sahada olacak - agri barosu secim calismasi 2

‘Hukuki sürecin yürütülmesi için sahada olacağız’

Meslektaşlarıyla beraber oy kullanılmaya başlamadan sahada olacaklarını dile getiren Demirtaş, oy kullanma esnasında ve sayım bittikten sonraki oy sayımı ve bileşme tutanaklarının tutulması safhasında çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Demirtaş, “Bunda amacımız seçim günü yapılan usulsüzlük veya sorunda avukatlar olarak, Ağrı barosu olarak seçmenlerin usulüne uygun davranması ve herhangi bir usulsüzlük ve sorunda tutanak tutulması veya hukukî sürecin yürütülmesi noktasında çalışmalarımız olacaktır” diye konuştu.

‘Hangi amblemin hangi partiye ait olduğunu sorma hakkınız var’

Seçim günü herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için vatandaşlara da uyarılarda bulunan Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu noktada vatandaşlarımızın da seçim günü yanlarında kimliklerini götürmelerini öneriyoruz, mağduriyet yaşanmasın diye. Aynı zamanda okuma yazması olmayan seçmenlerimiz için de şöyle bir hak tanınmış seçim kanununca; evet oy kullanımına tek başına gidilmesi gerekiyor fakat okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımız o anda sandık başkanına hangi amblemin hangi partiye ait olduğunu sorarak ondan cevap alabilir, oyunu bu şekilde kullanabilir. Umarım bu seçim demokrasi tarihimize katkı sağlar.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ağrı Barosu seçimde tam kadro sahada olacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir