Akdamar Adası yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini ağırlayacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Akdamar Adası‘nda başlatılan projeyle çevre düzenlemesi yapılarak, kilise ve sur civarındaki aydınlatmalar ve kamera sistemleri yenileniyor. Adanın elektrik ihtiyacının karşılandığı güneş enerji panellerinin kapasitesi beş katına çıkartılacak.

Akdamar Adası yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini ağırlayacak - AA 20231013 32389085 32389043 VAN GOLUNDEKI AKDAMAR ADASI YENILENEN YUZUYLE ZIYARETCILERINI AGIRLAYACAK

Van Gölü‘ndeki Akdamar Adası, Valilik öncülüğünde başlatılan yürüyüş yolu, ışıklandırma, güneş panellerinin yenilenmesi, paket arıtma tesisinin kurulması ve çevre düzenleme çalışmalarıyla turizm sezonuna hazırlanıyor. İlkbaharda çiçek açan badem ağaçları, yazın gökyüzü ve Van Gölü’nün maviliği ve kışın bembeyaz kar örtüsüyle bütünleşen manzarasıyla ziyaretçilerini cezbeden Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası, kentte en çok ziyaret edilen ören yerlerinin başında geliyor. Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından 915-921 yıllarında üzerine inşa edilen kiliseyle inanç turizminin de önemli merkezlerinden olan adada, ziyaretçilerin rahatça dolaşması ve güzel zaman geçirmelerinin sağlanması amacıyla Van Valiliği proje hazırladı.

Akdamar Adası yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini ağırlayacak - AA 20231013 32389085 32389044 VAN GOLUNDEKI AKDAMAR ADASI YENILENEN YUZUYLE ZIYARETCILERINI AGIRLAYACAK
AA

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından ihalesi yapılan proje kapsamında, çevre düzenlemesi ve yürüyüş yollarının yapılması, güneş panellerinin yenilenmesi, ışıklandırmanın yenilenmesi ve paket arıtma tesisinin güçlendirilmesi için çalışma başlatıldı.

Projenin tamamlanmasıyla Gevaş ve Edremit ilçelerindeki iskelelerden yaklaşık yarım saat süren tekne yolculuğunun ardından ulaşılan adanın daha güzel bir görünüme kavuşturulması hedefleniyor.

Akdamar Adası yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini ağırlayacak - AA 20231013 32389085 32389058 VAN GOLUNDEKI AKDAMAR ADASI YENILENEN YUZUYLE ZIYARETCILERINI AGIRLAYACAK

‘Yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor’

Van Müze Müdürü Erdal Acar, AA muhabirine, bu yıl dokuz ayda 150 bine yakın yerli ve yabancı turistin adayı ziyaret ettiğini söyledi. Turistlerin kentte en çok Akdamar Adası ve üzerindeki kiliseyi ziyaret ettiğini anlatan Acar, “Ada, ziyaretçilerin uğrak yerlerinin başında geliyor. 2015’te UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ne dahil oldu. 2010’dan bu yana Bakanlığımızın izniyle her yıl eylül ayında ayin yapılıyor. Bu bağlamda hem bölge turizmi hem de arkeolojisi açısından çok önemli bir yer” dedi.

Adanın ihtişamının daha fazla öne çıkması için çalışma başlattıklarını belirten Acar, bu kadar yoğun ziyaretçi olan bir yerde çevre düzenlemesine ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Akdamar Adası yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini ağırlayacak - AA 20231013 32389085 32389051 VAN GOLUNDEKI AKDAMAR ADASI YENILENEN YUZUYLE ZIYARETCILERINI AGIRLAYACAK

‘Yeni yollar, duvarlar yapılıyor’

İstanbul’dan gelen Emrecan İpek de, “İki gündür Van Gölü’nün etrafını geziyoruz. Bu kadar güzel olduğunu beklemiyordum. Adada zaman geçiriyoruz. Manzara çok güzel. Çevre düzenlemesi de yapılıyor. Burası daha da güzel olacak. Fırsat buldukça gelmeye devam edeceğim” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Akdamar Adası yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini ağırlayacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir