Anadolu’nun kapısı Malazgirt’te bulundu?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Malazgirt savaşının yapıldığı ovada yapılan kazı çalışmalarında bulunan insan kalıntılarının yanı sıra, savaşa ait çok önemli bir parçanın bulunduğu belirtiliyor.

Bulunan bu eser dünya tarihinde çok önemli bir yer edinecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ahlat Müzesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliğiyle 2020’de hayata geçirilen projeyle Dünya tarihinin yeniden yazılmasına vesile olacak yeni keşifler olduğu belirtildi.

Muş Valiliği ve Malazgirt Kaymakamlığının desteklediği proje kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik’in bilimsel danışmanlığında 12 üniversiteden 40 akademisyenle savaşın yaşandığı yerin tespit edilmesi amacıyla 3 noktada kazı çalışmaları sürdürülüyor.

“Dünya tarihçilerini heyecanlandıracak”

Alparslan Diyarı’nın haberine göre, Prof. Dr. Adnan Çevik ve ekibinin Malazgirt ilçesinde yaptıkları kazı çalışmalarında bulunan insan kalıntılarının yanı sıra, savaşa ait çok önemli bir parçanın bulunduğu belirtiliyor.

Bulunan bu eser dünya tarihinde çok önemli bir yer edinecek. Dünya tarihçilerini heyecanlandıracak bu bulgu çok yakın bir tarihte bakanlık tarafından dünya ve Türkiye kamuoyu ile paylaşılacak.

Kazı çalışmalarının 2023 yılı birinci etabı çalışmalarının son günlerinde Malazgirt Tarihi Milli Parkındaki Millet Bahçesinde son gelişmeler değerlendirildi.  Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram, Belediye Başkanı Cengiz Altın ve Malazgirtli vatandaşlar ile kısa bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik ve kazı ekibi önemli açıklamalarda bulundu.

Anadolu’nun kapısı Malazgirt’te bulundu? - dunya tarihini yeniden yazdiracak kesif anadolu nun kapisi malazgirt te bulundu 3328 2

“İkinci etap çalışmalar bayramdan sonra”

Çevik, “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma” projesi kapsamında 2023 yılı birinci etabını bitirdik. İkinci etaba bayramdan sonra başlayacağız. Şu anki kazı çalışmalarımızı Afşin Mahallesi’nde gerçekleştiriyor. Bizleri heyecanlandıran bulgulara rastladık. Müslüman Mezarlığı olarak tespit ettiğimiz alanda çalışmalarımız var. Burada bulduğumuz insan kalıntıların üzerinde yaptığımız karbon 14 testleri sonucunda 11. yüzyıla ait oldukları tespit ettik. Ölüm sebeplerinin kafataslarına aldıkları balta, kılıç darbeleriyle öldürüldüklerini tespit ettik. En son yaptığımız kazılarda bulduğumuz insan kayıpları örneklerini karbon 14 testi için gönderdik. Buradan gelecek sonuçları heyecanla bekliyoruz.” dedi.

“Önemli açıklamalar için hazır olun, yakında Bakanlık kamuoyuna açıklayacak”

Çevik konuşmasının devamında “Şu anda, savaşın geçtiği değerlendirilen alanlarda bulduğumuz savaşa ait objeler var. Bu objeler içinde dünya tarihini değiştirecek nitelikte olan çok önemli bir obje var. 2020`den bu yana Malazgirt Savaşı’nda kullanıldığı düşünülen 336 ok, mızraklar ve savaşa dair metal objelere ulaştık.  Savaşta şehit olduğunu düşündüğümüz, karbon 14 testleriyle de düşüncelerimizin desteklendiği görmekteyiz.  Müslüman mezarlıklarında çıkan insan buluntuları var. Ayrıca tarih dünyasını heyecanlandıracak çok önemli bulgular bulduk. Bunları Sayın Bakanımız açıklayacak. Önemli Açıklamalar için hazır olun, bunları Bakanlık kamuoyuna açıklayacak. Şuna yüzde yüz inanıyoruz Malazgirt Savaşı Malazgirt’te olmuştur.” dedi.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Anadolu’nun kapısı Malazgirt’te bulundu?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir