Asgari ücret zammı ne kadar olacak: Tarih netleşti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Ay başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonumuz toplanacaktır” dedi. Işıkhan, ayrıca, birinci dereceye yükselen memurlar için 3600 ek gösterge düzenlemesinin hayata geçirileceğini ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Aralık ayı başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonun toplanacağı bilgisini verdi. Bakan Işıkhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine çalışma hayatında yapılan çalışmalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Bakanlığa bağlı ve ilgili kuruluşların 2024 yılı mali büyüklükleri, işsizlik oranları ve asgari ücret konuları hakkında bilgilendirme yaptı. 

Bakan Işıkhan, 2024 asgari ücretine ilişkin “Ay başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonumuz toplanacaktır” dedi.

“Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz” diyen Işıkhan, “Birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükümet olarak hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

Işıkhan, genç işsizlik oranının 2020’de yüzde 25,9 iken Ağustos 2023 itibariyle yüzde 17,2’ye düştüğünü belirtti.

Işıkhan’ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

“Çalışma hayatının dinamik şartlarına uygun olarak hazırlanan ve İş Kanunumuzda da yer alan uzaktan çalışma başta olmak üzere esnek çalışma modelleri, son dönemde işçilerimiz ve işverenlerimiz tarafından giderek yaygınlaşmaya başlamıştır. Geçtiğimiz dönemde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda hem işçi hem de işveren kesiminin oy birliğiyle asgari ücreti net 11 bin 402 liraya yükselttik. Böylece 2002 yılında 184 lira olan bu rakamı, reel olarak yüzde 237 artırmış olduk. Aralık ayı başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için yine komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz.

Bazı istisna unvanlarda daha yüksek veya daha düşük artış olmakla birlikte tüm kamu görevlilerinin ek gösterge rakamları 600 puan artırılmıştır. Bununla beraber birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükümet olarak hayata geçireceğiz.

Yılın ilk altı ayında emekliliğe hak kazanma koşullarına yönelik düzenlemelerin ve depremin olumsuz etkilerine rağmen net 220 bin istihdam artışı sağlanmıştır. Ağustos itibarıyla son bir yılda işgücümüz 507 bin artarak 34,9 milyon, istihdamımız 667 bin artarak 31,7 milyon, işsiz sayımız 160 bin azalarak 3,2 milyon ve işsizlik oranımız 0,6 puan azalarak yüzde 9,2 olmuştur. Bu oran son 9 yılın en düşük işsizlik seviyesidir. Önümüzdeki üç yıllık süreçte istihdamı yıllık ortalama 900 bin kişi artırmayı ve işgücüne katılım oranlarında öngörülen artışa rağmen işsizlik oranını 2025 yılı itibarıyla tek haneli seviyelere kalıcı olarak düşürmeyi hedefliyoruz.

Genç işsizlik oranı 2020’de yüzde 25,9 iken; Ağustos 2023 itibarıyla yüzde 17,2’ye düşmüştür. Ne eğitimde ne de istihdamda olanların (NEET) oranı 2020’de yüzde 28,3 iken; 2023 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 20,8 olarak gerçekleşmiştir.”

Bakan Işıkhan, gelecek dönemdeki işsizlik oranları hedeflerine de değinerek, “Küresel ve bölgesel düzeyde yaşanan jeopolitik gerilimler ve ekonomik dalgalanmaların yanı sıra salgın hastalıkların, doğal afetlerin, su, gıda ve enerji krizlerinin yeni risk ve belirsizlikleri ortaya çıkardığı bir ortamda ülkemiz istihdamda ve işgücüne katılımda görülen artış eğilimini sürdürmeyi başarmıştır. Bu kapsamda 2028 yılı sonuna kadar 5 milyon ilave istihdam sağlanarak işsizlik oranımızın yüzde 7,5’e gerilemesini hedeflemekteyiz” ifadelerine yer verdi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Asgari ücret zammı ne kadar olacak: Tarih netleşti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    15 Kasım 2023, 14:24

    […] ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, aralık ayında başlayacak asgari ücret görüşmelerine ilişkin, “Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi çalışanlarımızı […]

    Cevapla