Baro’da Patnos Cezaevi raporu: Esat Oktay’ın yarım kalmış hayalleri!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ağrı Barosu, Patnos L Tipi Cezaevi’ndeki hak ihlallerine ilişkin açıkladığı raporda, cezaevi personelinin tutuklulara söylediği “Esat Oktay’ın yarım kalmış hayallerini gerçekleştireceğiz” sözleri yer aldı. 

Ağrı Barosu Cezaevi ve İşkenceyi Önleme Komisyonu, Patnos L Tipi Cezaevi’ne ilişkin 3 aylık raporunu açıkladı. Tutukluların ve ailelerinin talebi üzerine oluşturulduğu kaydedilen raporun, tutuklu, tutuklu yakınları, mektup ve fakslarda kayıt altına alınan belgelerden elde edilen bilgiler üzerine hazırlandığı belirtildi. 

Ağız içi arama işkencesi 

Raporda, cezaevinde yapılan görüşmelerde, Patnos Cezaevi revirinde doktor bulunmadığı, ağır hasta tutukluların hastaneye sevklerinin gerçekleşmediği, hastaneye sevk edilen tutuklulara ise ağız için arama dayatması yapıldığı, dayatmayı kabul etmeyen tutukluların hastaneye götürülmediği ve haklarında disiplin cezalarının verildiği, ağız içi aramaların süreklileştiği, aramaların çıplak elle yapılarak tutukluların dişlerine zarar verildiği ve ağız içi aramaların işkenceye dönüştüğüne yer verildi. Raporda, yapılan ağız içi aramalar nedeniyle cezaevindeki birçok tutuklunun diş dökülme-çürüme problemi yaşadığı belirtildi.

Gardiyanların provakatif yaklaşımları

Bir diğer hak ihlali olarak da cezaevi idaresi ve baş memurların provakatif yaklaşımları gösterildi. Raporda, “Cezaevi personellerinin mahkûmlara karşı kışkırtıcı tavır sergiledikleri, mahkumların karşı çıkmaları halinde müdahalede bulundukları, birkaç gün ara ile provakatif yaklaşımlarla yapılarak oda baskınlarının sıklaştırıldığı, eşyalarının tamamının dağıtılarak zarar verildiği, arama esnasında arama yapan memurlarca maket bıçakları ile nevresimlerinin kesildiği” ifadelerine yer verildi. 

Esat Oktay’ın yarım kalmış hayalleri!

Dikkat çeken bir diğer ihlal de şu ifadelerle rapora yansıdı;  “Cezaevi yönetiminin yakın zamanda aynı koridordaki bazı koğuşları boşalttığını, bilinçli olarak yan koğuşlara özellikle tecavüz, istismar suçlarından hükümlü/tutuklu olan adli kişileri alarak kendilerinin yaşam hakkını ve ruhsal sağlıklarını kasten tehlikeye koydukları, baş memur ile birlikte hazır kuvvetten sorumlu memurun kendilerine karşı fiziksel ve psikolojik baskı yaptıklarını ve bahse konu kişilerin ‘Esat Oktay’ın yarım kalmış hayallerini gerçekleştireceğiz’ şeklinde beyanlarının olduğu, diğer memurların kendilerine önyargılı yaklaştığını ve hatta gardiyanların tedavi esnasında doktor ile kendileri arasına girdikleri ve kendilerini aşağıladıkları için tedavilerinin sekteye uğradığı, farklı koğuşlarda bulunan tanıdık mahpuslar ile selamlaşma durumlarının tespit edilmesi durumunda çok uzun süre boyunca hücre cezasına çarptırıldıkları ve bazı arkadaşlarının sakallarının zorla kestirilmeye çalışıldığı aktarılmıştır.”

Açlık grevleri

Yaşanan insanlık dışı uygulamalara karşı tutukluların 24 Ocak 2023 tarihinde dönüşümlü açlık grevine girdikleri ancak yaşanan depremler nedeniyle eylemin 8 Şubat 2023 tarihinde sonlandırıldığının altı çizilen raporda, keyfi uygulamalarla son dönemde 20 kişinin sürgün edildiğine yer verildi.

Tecrit uygulaması 

Cezaevinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan tutukluların tecrit altında tutulduğu belirtilen raporda, “Ağırlaştırılmış hapis cezası ile hüküm giyen mahkûmların sosyalleşmesinin önüne geçilerek günde sadece bir saat tek başına havalandırmaya çıkmalarına izin verilmektedir. Aynı şekilde bu kişilerin sosyal aktivitelere de katılmalarına izin verilmemektedir. 25 yıldan fazla hükümlü olan A. E. son 5 yıldır 2 kişilik koğuşta tutulmaktadır. Diğer mahkumlarla görüşmelerine izin verilmemekte adeta tecrit uygulanmaktadır” denildi. 

Raporda, cezaevi yönetiminin tutukluların aile ziyaretlerini 5 kişi ile sınırlandırdığı, 90 dakika olan aile görüşünün siyasi tutuklular 45 dakika kullanabildiğini, görüntülü görüşme hakkının siyasi tutuklulara tanınmadığına yer verildi.

İhlaller

Raporun devamında Patnos Cezaevi’nde artarak süren hak ihlalleri şöyle sıralandı:

“*Keyifli disiplin soruşturmalarının başlatıldığı,

*Yüksek elektrik faturaları,

*Cezaevinde verilen yemeklerin yenilmeyecek derecede kötü olduğu,

*Cezaevinde su sorunun yaşandığı, 25 kişilik koğuşlarda 4 tane banyo kabini bulunduğu, mahpusların banyo yapmaları için iki günde bir 1 saat kadar sıcak su verildiği, koğuşun yarısından fazlasının duş alamadan sıcak sularının kesildiği, hazır su uygulamasında ilk zamanlar her gün kendilerine su verildiğini fakat son haftalarda kendilerine iki günde bir su verildiğini, iki günde bir verilen su miktarının yaklaşık 2-3 litre arasında olduğu, yıkanma için kullanılan şebeke suyunun ise çok kirli olduğu, şebeke suyundan böcek, yonca, taş, çamur gibi birçok yabancı cismin bulunduğu,

*Sevk taleplerinin kabul edilmediği,

*Tutukluların yazdıkları dilekçelerin işleme alınmadığı,

*Yapılan koğuş baskınlarında yapılar aramalarda bilgisayar çıktısı ve el yazısı çalışmalarına ile kitaplara el konulduğu,

*Keyfi aramaların sürekli hale geldiği ve sıklaştığı,

*Birçok tutuklunun infazının bir yılın altına düşmesine rağmen denetimli serbestlikten yararlanamadığı.”

Öneriler sıralandı 

Raporun sonuç kısmında Ağrı Barosu’nun şu önerilerine yer verildi:

“*Hak ihlallerinin sonlandırılarak, idarenin pozitif yükümlülüklerini yerine getirmesi,

*İşkence uygulamalarına son verilerek, tutuklulara işkenceye maruz bırakanlar hakkında derhal etkin soruşturma başlatılması,

*Tutuklulara yönelik tecridin sonlandırılması

*Cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin önüne geçilmesi,

*Mahpuslara derhal tıbbi bakım ve sağlıklı yaşama hakkının sağlanması,

*Okuma ve yazma materyallerine el konulmasına son verilmesi,

*Ağır hasta tutukluların infazının ertelenmesi, diğer hasta tutukluların ise sağlık haklarının kullanabilmesi sağlanmalı.” 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Baro’da Patnos Cezaevi raporu: Esat Oktay’ın yarım kalmış hayalleri!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    4 Ağustos 2023, 13:29

    […] Ağrı Barosu Cezaevi Komisyonu’nun Patnos L Tipi Cezaevi raporunda, tutukluların en temel insan haklarının askıya alındığı ve tecridin en üst seviyeye çıkarıldığı vurgulandı.   […]

    Cevapla