Dedeoğulları saldırı davası karara bağlandı: Tek tutuklu kalmadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dedeoğluları saldırı davasında sanıklar Ali ve Lütfü Keleş tahliye edildi, diğer sanıklara haksız tahrik indirimi uygulandı. 

Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Dedeoğulları ailesine yönelik saldırı davasının 6’ncı duruşması, Konya 8’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanıklar Ali Keleş (Velioğlu) ve Lütfü Keleş, Ses Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. 

Duruşmayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi Mehdi Zana Akkaya, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Mersin ve Urfa şubesinden avukatlar izledi. Duruşmaya, Dedeoğulları ailesinden sağ kalan tek kişi Çetin Dedeoğulları da katıldı. 

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, avukat Abdurahman Karabulut, Lütfü Keleş’e soru yönelterek, Yaşar Dedeoğlu ile arasında geçen ilk tartışmaya dair detayları aktarması talebinde bulundu. Talep, mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

‘İddia makamı kendisiyle çelişiyor’

Söz alan avukat Atilla Kart, iddia makamının maddi olguları değerlendirmesi sürecinde hukuki çelişkileri barındırdığını belirterek, hukuki aykırılıklar ve eksiklikler giderilmeden yapılacak bir yargılamanın maddi gerçekle ilgisi olmayacağını söyledi. 112 kayıtlarına değinen Kart, “Sanıklar konut dokunulmazlığı yönünden de ayrıca ceza almalıdır. Olayın maktül mağdurların ikametgahında yaşandığını kabul eden savcılar, buna rağmen olayı karşılıklı kavga olarak değerlendiriyor. İddia makamı maddi unsurları görmezden gelerek kendisi ile çelişmektedir” diye konuştu.  

‘Saldırı öldürme amacı taşıyordu’

ATK raporlarının söz konusu saldırıyı sanıklar tarafından toplu ve organize bir biçimde işlendiğini gösterdiğine dikkat çeken Kart, şunları söyledi: “Böylesine ağır sonuçları olan bir olayı karşılıklı kavga olarak nitelendirmek adil değil. Raporda kasten öldürmeye teşebbüsten bir saldırının olduğu da ortaya çıkmıştır. Heyet olarak taleplerimizi reddedip geçiyorsunuz. Hangi gerekçe ile reddettiğinizi açıklamak zorundasınız. Polis tutanağını imzalayan polislerden bir tanesinin olay yerinde olmadığı halde tutakta imzası var. Bunun bir anlamı var. Bunu karşılıklı bir kavga olarak nitelendiriyorsunuz. Maktül mağdurların vücutlarında önemli hasarlar meydana gelirken sanık Ayşe Keleş’in vücudunda yalnızca yumuşak doku hasarı var. Sanıkların ifadeleri, ATK raporları ile çelişiyor. Maktül mağdurlar olaydan 6 ay sonra vücutlarında kalıcı bir hasarın olup olmadığının tespit edilmesi için Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gideceklerdi ancak katledildiler. Saldırı ölüme yol açacak vasıtalar ile gerçekleştirilmiş ancak mağdurların kendini savunmasıyla neticeye ulaşamamıştır.”

Ardından avukatlar tek tek savunma yaptı.

Avukat taleplerine ret

Ara kararda dosyaların birleştirme talebi başta olmak üzere avukatların tüm talepleri reddedildi. Heyetin reddi talebinin ardından dosya avukatları, HDP’li Gergerlioğlu ve aile yakınları duruşma salonunu terk etti. 

Salonda savunma yapan davalı tarafın avukatlarının olaya ilişkin HÜDA PAR ve MAZLUM-DER’in raporlarını dayanak göstermesi dikkat çekti.

Sanıklar tahliye edildi 

Mahkeme heyeti, avukatların heyetin reddi talebini reddetti. Sadece davalı tarafın bulunduğu salonda karar açıklandı. Kararda tutuklu bulunan sanık Ali Keleş ve Lütfi Keleş serbest bırakılırken, tüm sanıklara 1 yıl ila 3 yıl arasında hapis cezası ve para cezaları verildi. Sanıkların hepsine haksız tahrik indirimi uygulanırken, konut dokunulmazlığı suçundan hepsine beraat verildi. 

Ne olmuştu?

Konya’nın Meram ilçesinde 24 yıldır aynı mahallede yaşayan Dedeoğulları ailesi 12 Mayıs’ta yaklaşık 60 kişilik ırkçı bir grubun saldırısına maruz kalmıştı.

“Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız” tehditleriyle saldırı gerçekleştiren ırkçı grup 4’ü kadın olan 7 kişilik aileyi ağır yaralamıştı. Saldırının ardından tutuklanan 7 kişiden 5’i tahliye edilmişti.

30 Temmuz 2021 tarihinde ise Mehmet Altun isimli kişi, Dedeoğulları’nın evine giderek yanında getirdiği silahla aile bireylerine ateş açtı.

Saldırı sonucunda Yaşar Dedeoğulları ile eşi İpek (57), çocukları Serap (33), Serpil (29), Sibel (35), Metin (42) ve Barış Dedeoğulları (31) yaşamını yitirdi.

Altun, katliamdan sonra evi de ateşe verdi. Olayın ardından kiraladığı araçla kaçan tetikçi 4 Ağustos’ta yakalandı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dedeoğulları saldırı davası karara bağlandı: Tek tutuklu kalmadı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir