DEM Parti’ye Van dahil 3 büyükşehirde 590 isim başvurdu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DEM Parti‘nin birinci olduğu büyükşehirler Van, Diyarbakır ve Mardin’de, belediye eşbaşkanlığı için toplam 590 isim başvurdu. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nde (DEM Parti) aday adaylık başvuruları 25 Aralık’ta sona erdi. Ocak ayı itibariyle ön seçim yapılarak, adayların belirlenmesi bekleniyor. DEM Parti’nin kalelerinden olan Van, Diyarbakır ve Mardin’de hem büyükşehir hem de ilçe belediye eşbaşkanlığı için yüzlerce kişi aday adaylığı başvurusu yaptı.  

Van: Başvuruların 44’ü kadın 

Van’da 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 14 belediyeden 10’unu HDP kazandı. 4 belediyeyi ise, AKP kazandı. HDP’nin kazandığı Çaldıran, Tuşba ve Edremit ilçe belediyeleri, seçilen eşbaşkanlar Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen kişiler olduğu gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçimi kaybeden AKP’li adaya verildi. Böylece HDP’li belediye sayısı büyükşehir ile birlikte 7’e düştü. Sonrasında ise HDP’nin kazandığı tüm belediyelere kayyım atandı. 

Önümüzdeki seçimler için DEM Parti’ye yoğun başvuru yapıldı. Toplam 13 belediye için başvuranların sayısı 208. Bu sayının 12’si büyükşehir belediye eşbaşkanlığı için yapılan başvurular oldu. Başvurucu 208 ismin 44’ü ise kadın. 

Diyarbakır: 243 başvuru

Diyarbakır’da 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde, 1’ü büyükşehir toplam 18 belediyeden 15’ini Halkların Demokratik Partisi (HDP) kazandı. 2 belediyeyi AKP, 1 belediyeyi ise Saadet Partisi kazandı. HDP’nin kazandığı belediyelerden 14’üne kayyım atandı. Şu an sadece Çınar Belediyesi HDP’nin elinde bulunuyor. 

DEM Parti’ye 31 Mart 2024 seçimleri için toplam 243 başvuru yapıldı. Bu sayının 12’si (3’ü kadın), büyükşehir belediye eşbaşkanlığı için yapılan başvurulardan oluştu. Geriye kalan kişiler ise ilçe belediye eşbaşkanlığı için başvurdu. 

Mardin: 139 başvuru 

Mardin’de toplam 11 belediye bulunuyor. HDP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde büyükşehir ve 5 ilçe belediyesini kazandı. 5 belediyeyi de AKP kazandı.  

31 Mart 2024 seçimleri için Mêrdîn’de DEM Parti’ye 50’si kadın toplam 139 kişi başvuru yapıldı. Mardin Büyükşehir Belediyesi için başvuranların sayısı 16 oldu. Bunlardan 6’si kadın. 

Bütün ilçelerde ön seçim yapılacak

Mezopotamya Ajansı’na (MA) başvuruları değerlendiren DEM Parti Diyarbakır İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, ön seçimler öncesi mülakatların yapıldığını dile getirdi. Şahin, “Mülakatlar bittikten sonra dosyalarımız komisyona tekrar gelecek ve çok geniş bir yelpazeye yaydığımız delegasyon sistemimizle ön seçimler yapılacak. Ön seçimler bütün il ve ilçelerde yapılacak” dedi. 

50+1 kuralı  

Ön seçimlerden önce delege listelerinin asılacağını aktaran Şahin, aday adaylarına kendilerini tanıtma fırsatı vereceklerini kaydetti. Şahin, ilk ön seçimde oyların yarısından fazlasını alan (50+1) kişilerin eşbaşkan adayları olarak gösterileceğini belirtti. Şahin, 50+1’in yakalanmaması halinde en çok oyu alan ilk iki sıradaki isimlerin ikinci kez bir kez daha yarışacağını ifade etti. 

DEM Parti’ye Van dahil 3 büyükşehirde 590 isim başvurdu - amd 27 12 2023 dem basvurular yogun abbas sahin

Kayyıma tepki

Şahin, başvuru sayısına işaret ederek, başvuruların yoğunluğunun “kayyımlara, siyasetçilerin tutuklanmasına, siyasi kadroların tutuklanması ve saldırılara” tepki olduğunu söyledi. Şahin, “Bu başvurulara bir eşbaşkanlık ya da meclis üyeliği olarak bakmıyor adaylarımız. Kayyıma tepki olarak aday adaylığı için başvurup, sürece böyle katılıyorlar” dedi. 

Şahin, son olarak şunları söyledi: “Sandıkları kurduğumuzda delegasyondan herkes haberdar olacak. Bütün delegasyondaki arkadaşlarımızın gelip oy kullanmasını istiyoruz” dedi. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
DEM Parti’ye Van dahil 3 büyükşehirde 590 isim başvurdu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir