Digor Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Digor Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin anıldığı etkinlikte konuşan Yeşil Sol Parti Milletvekilli Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Birlikte yaşamanın yolu katliamlarla yüzleşmek ve hesaplaşmaktır” dedi. 

Kars’ın Digor ilçesinde, koruculuk dayatması, gıda ambargosu ve ev baskınlarını protesto etmek amacıyla 14 Ağustos 1993 tarihinde gerçekleştirilen yürüyüşe yönelik müdahalede 6’sı çocuk 17 kişi katledildi. İlçe merkezine 2 kilometre kala özel harekat polisleri tarafından açılan ateşte, Gülcan Çağdavul (8 ), Selvi Çağdavul (14), Yeter Kerenciler (13), Necla Geçener (14), Zarife Boylu (15), Erdal Buğan (17), Zeynep Çağdavul (19), Hacer Hacıoğlu (20), Suna Çidemal (21), Fatma Parlak (22), Faruk Aydın (27), Cemil Özvarış (39), Gıyasettin Çalışçı (41), Hasan Çağdavul (43), Süleyman Taş (47), NurettinOrun (80), Tütiye Talan (66) yaşamını yitirdi, 63 kişi ise yaralandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kars İl Örgütü, katliamın yaşandığı yerde açıklama gerçekleştirdi.

‘Devlet üzerini örttü’

Açıklamada konuşan Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, zulmü protesto etmek isteyen halkın üzerine kurşun yağdırıldığını belirtti. Resmi kaynakların aksine yaralıların daha fazla olduğunu söyleyen Koçyiğit, “Yaralılara hastanelerde de baskı yapıldı, kötü muameleye maruz kaldı. Bugün bile bedeninde kurşun bulunan ve o gün doktora gitmediği için açığa çıkmayan insanlar olduğunu biliyoruz. Siyasi iktidar ve devlet ise yargısıyla, kolluğuyla katliamın üzerini örttü. Yıllarca yargılanmasına izin verilmedi. Dava beraatla sonuçlandı” dedi. 

Yüzleşme çağrısı

Devletin Digor Katliamı ile yüzleşmesi gerektiğini dile getiren Koçyiğit, “Halklara ve inançlara yönelik katliamlarla yüzleşmezseniz bu ülke ne demokratik olur ne de barış olur. Birlikte yaşamanın yolu katliamlarla yüzleşmek ve hesaplaşmaktır. Sorumlular cezalandırılmadan da hesaplaşma olmaz” ifadelerini kullandı. 

Konuşmanın ardından yaşamını yitiren 17 kişinin tek tek ismi okundu. Daha sonra yaşamını yitirenlerin anısına katliamın gerçekleştiği yere karanfiller bırakıldı. (MA)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Digor Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    4 Kasım 2023, 09:43

    […] Digor Katliamı’nın tanığı olan HDP Kars İl Eşbaşkanı Cengiz Anlı, katliamdan bugüne yazdığı şiirlerle Kürtlerin acılarını ve direnişini kaleme alıyor.  […]

    Cevapla